O-STA

Letošnji Evropski teden mobilnost v Celju - udoben javni prostor za vse

Foto: MOC
Foto: MOC
Foto: Matjaž Jambriško
Foto: Matjaž Jambriško
Foto: Žan Osim

Na novinarski konferenci predstavitev ključnih projektov MOC na področju trajnostne mobilnosti

Celje, 12. september 2024 - Evropski teden mobilnosti je vodilna kampanja Evropske komisije za ozaveščanje o trajnostni mobilnosti v mestih. Spodbuja spremembo vedenja v korist aktivne mobilnosti, javnega prevoza in drugih pametnih in čistih prometnih rešitev. Glavni dogodek poteka vsako leto med 16. do 22. septembrom, vrhunec celotne kampanje pa je priljubljena akcija Dan brez avtomobila. Bogato dogajanje, ki smo ga danes skupaj z aktivnostmi načrtovanja prostora in mobilnosti predstavili na novinarski konferenci, pripravljamo tudi v Celju.

Župan Mestne občine Celje Matija Kovač je ob tem predstavil ključne projekte in aktivnosti občine na področju trajnostne mobilnosti. Izpostavil je pripravo Celostne prometne strategije (CPS), s katero bomo strateško začrtali nadaljnji na področju trajnostne mobilnosti in prometni ureditev v mestu. Župan je ob tem izrazil zadovoljstvo nad odličnim odzivom in sodelovanjem občanov z mnenji in predlogi na obeh javnih razpravah ter na platformi, ki omogoča podajanje pobud (https://cps.projekti.si/celje/analiza-stanja).

Eden od najpomembnejših projektov za prihodnjo trajnostno ureditev prometa v Celju je po besedah župana, uresničitev projekta Potniški center Celje na območju železniške in avtobusne postaje. "Gre za osrednji razvojni projekt za prihodnost, ki ga snujemo skupaj s partnerji, Ministrstvom za infrastrukturo, Slovenskimi železnicami in Nomagom. Ta projekt bo na omenjenem območju združil vse oblike mobilnosti in vzpostavil osrednji regijski mobilnostni center, z regionalnim železniškim in avtobusnim ter lokalnim potniškim prometom in vsemi oblikami mikromobilnosti. Pomembna vsebina v tem centru bo tudi omogočanje parkiranja za prebivalce v starem mestnem jedru, obiskovalce mesta ter nadgradnja turistične ponudbe. Projekt je trenutno v fazi izdelave natečajne naloge, ki jo bomo v prihodnjih tednih uskladili z našimi partnerji. Prav tako smo tudi že v dogovoru za pripravo javnega arhitekturnega natečaja, ki ga bo vodila Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) in verjamem, da bomo v prihodnjem letu pridobili projektne rešitve za kompleks, ki bo stal na zemljiščih MOC in RS."

Župan je napovedal tudi novo podobno ureditev Prešernove ulice, ki bo tudi letos osrednje prizorišče ETM v Celju. "Smo v fazi priprave projektne naloge za naročilo projektne dokumentacije za prenove te ulice, ki bo pridobila drugačno funkcionalnost. Delno bo zaprta predvsem za mirujoč promet, odprta pa za ljudi. Trenutno potekajo usklajevanja z zavodom za varstvo kulturne dediščine, ki je pri bodoči zasnovi Prešernovega trga, kakor se bo imenovalo to območje po prenovi, ključni deležnik. V sklopu javnega naročila za izbiro projektnih rešitev pa bomo prometno eksperimentalno obdelali tudi Gosposko ulico, ki se sooča s kar nekaj težavami, ter območje celjske tržnice," je načrte opisal župan in ob tem poudaril tudi aktualno prenovo Razlagove ulice, ki prav tako prinaša nove pridobitve za trajnostno mobilnost.

Župan je izrazil še zadovoljstvo, da se je po dobrem letu od začetka delovanja dobro uveljavila Centralka, ki vsak mesec beleži približno tisoč novih uporabnikov, skupno pa ima že več kot 15 tisoč uporabnikov.

Program letošnjega ETM v Celju je predstavila Anja Zagomilšek, strokovna sodelavka Zavoda Vozim, ki je skupaj s partnerji zasnoval pester program dogajanja skozi ves teden, s predstavitvami, delavnicami, okroglo mizo, Kolesarskim dnevom z županom ipd.

Podrobnejši program dogajanja si lahko ogledate na tej povezavi ...

https://moc.celje.si/images/ETM-2024/ETM-program-splet-8_9_2024.pdf

Eden od osrednjih dogodkov letošnjega programa ETM v Celju bo prav gotovo projekt Krožišče mikromobilnosti Zavarovalnice Triglav, ki je lani na Prešernovi ulici doživel uspešno premiero. "Izjemno veselje nam je sodelovati pri razvoju novih programov z Mestno občino Celje, ki nam tem področju deluje strateško, razvojno in povezovalno.

Križišče mikromobilnosti je namenjeno zagotavljanju večje varnosti, na majhnem prostoru poustvarja mestno središče, na katerem se lahko srečamo vsi udeleženci v prometu. S tem projektom želimo ugotoviti, kdaj se zgodijo trki in katere so nevarne situacije, ki jih moramo znati preprečiti," je povedala Ana Cergolj Kebler, vodja projektov varne mobilnosti v Zavarovalnici Triglav. Ob tem je še dodala, da je Križišče mikromobilnosti prav včeraj prejelo mednarodno nagrado, Conventa, za najboljši mednarodni dogodek na področju družbene odgovornosti.

V času ETM bo v Celju na nekaterih linijah, predvsem na linijah 1,2 in 3 brezplačno vozil električni avtobus. "Avtobus nam je v eksperimentalno uporabo ponudilo podjetje BYD in to priložnost smo za namen ETM z veseljem izkoristili. Avtobus ima kapaciteto 60 potnikov, je povedal Miran Gaberšek, višji svetovalec z oddelka za okolje in prostor na MOC.

Ob tem še spomnimo, da je MOC pred časom oddala javno naročilo za nakup treh električnih avtobusov in električnega kombija, s katerimi želimo optimizirati obstoječe linije Celebusa in jih razširiti tudi na primestna naselja. Električna doba mestnega potniškega prometa pa se torej eksperimentalno začenja že z letošnjim ETM.

Miran Gaberšek je ob tem predstavil tudi digitalno aplikacijo za beleženje trajnostnih prihodov s šolo in službo in spremenjen prometni režim na Prešernovi ulici v času ETM.

Spremembe režima bodo na ulici vidno označene že konec tedna, do začetka ETM pa bomo javnost z njimi še podrobneje seznanili.