O-STA

Učilnica za življenje: mladi se bodo soočali s posledicami podnebnih sprememb

V društvu Sončni Grič in na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem poudarjajo, da sta vzgoja in izobraževanje za podnebno pravičnost ključna stebra v boju proti podnebnim spremembam in zagotavljanju trajnostne prihodnosti za vse.

V okviru projekta Učilnica za življenje bodo zato tudi letos organizirali mednarodno konferenco o ekosocialnem izobraževanju, ki ga financira EUKI - Program financiranja projektov varstva podnebja v Evropi. Potekala bo v četrtek, 26. septembra 2024, in petek, 27. septembra 2024, po videokonferenčnemu sistemu ZOOM in na sedežu fakultete v Kopru.

Rdeča nit konference je izobraževanje in vzgoja za podnebno pravičnost. Vzgoja in izobraževanje za podnebno pravičnost sta ključna stebra v boju proti podnebnim spremembam in zagotavljanju trajnostne prihodnosti za vse. Ta pristop k izobraževanju poleg razumevanja posledic podnebnih sprememb spodbuja kritično razmišljanje, ukrepanje in solidarnost.

Organizatorji konference bodo gostili dva mednarodno priznana strokovnjaka. Pridružila se bosta dr. Daniel Christian Wahl in dr. Mirela Sertić Perić, ki bosta predavala o bioregionalni regeneraciji kot orodje in pot do podnebne pravičnosti ter o raziskovanju izobraževanja za trajnostni razvoj. Poleg njiju bodo prvi dan del programa tudi učiteljice, ki bodo v delu programa, ki se imenuje "darila", delile svoje znanje, projekte in izkušnje s področja izobraževanja za trajnost in podnebje.

Drugi dan konference bosta predavanje izvedla filozof dr. Tomaž Grušovnik in okoljevarstvenih Dejan Meh Savić. Potekala bo tudi okrogla miza, ki bo naslovila temo vključevanje trajnosti in podnebne pismenosti v izobraževalni sistem. Med gosti okrogle mize bo še Aleš Ojsteršek, vodja sektorja za razvoj izobraževanja (Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje). Poleg predavanj in okrogle mize bo konferenca gostila tudi šest delavnic na temo vzgoje in izobraževanje za podnebno pravičnost, ki jih bodo vodili domači strokovnjaki.

Konferenca je namenjena v prvi vrsti učiteljem slovenskih osnovnih in srednjih šol, bodočim učiteljem - študentom pedagoških smeri in pa tudi vsem ostalim zainteresiranim deležnikom vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Tudi druge izobraževalne aktivnosti, ki so od leta 2022 potekale v okviru projekta Učilnica za življenje, bodo predstavljene na novinarski konferenci v četrtek, 19. septembra 2024, ob 9.30 v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok v Kopru.