O-STA

V Celju 4. festival Rol.Ce & Vin.Ce

Festival Rol.Ce & Vin.Ce v Celju

V Zavodu Celeia Celje s partnerji pripravljajo 4. festival Rol.Ce & Vin.Ce. Ponudbo znamenite čokoladne celjske rolce, ki iz leta v leto postaja večji hit, ter vinarjev iz okolice Celja ter vinorodnega okoliša Štajerska, bo v soboto, 21. septembra 2024, obogatil pester spremljevalni program tako na prostem kot v Tehnoparku Celje. Uverturo na sobotno dogajanje bodo dan pred festivalom pripravili na terasi Hotela Evropa.

Festival Rol.Ce & Vin.Ce bo v soboto, 21. septembra 2024, v organizaciji Zavoda Celeia Celje in partnerjev, potekal že četrtič zapored. Na stičišču Gubčeve in Lilekove ulice v Celju bo znamenito celjsko rolco, po enotni ceni 3,30 evra, ponujalo pet ponudnikov: Pekarna, slaščičarna in kavarna Rolca, Hotel Evropa, Slaščičarna Zvezda, Pekarna Geršak in Petra Zlatoper. Celjska rolca je v zadnjem obdobju postala pravi hit tako med domačini kot med slovenskimi in tujimi turisti. V ponudbi celjski kavarn se je prvič pojavila v 50-ih letih 20. stoletja, danes pa velja za edinstveno slaščico in eno od najbolj okusnih znamenitosti v mestu ob Savinji.

Tudi na 4. festivalu se bodo ponudnikom celjske rolce pridružili vinarji iz okolice Celja in vinorodnega okoliša Štajerska. S svojimi vini se bo predstavilo deset vinarjev: Eko vinogradništvo in vinarstvo Marič, Martin Martinčič - vina Huba, Herga, MARO Wine, Puklavec Family Wines, Šmarska vinska klet, Vina Jaunik, Vina Založnik, Vinogradništvo Glavač in Vinogradništvo Kos. Pomen prisotnosti vinarjev poudarjajo tudi v partnerski Druščini Vin.Ce. Gre za skupino prijateljev, ki letos obeležuje deset let delovanja. "Naše aktivnosti so na eni strani usmerjene v Celje, kjer v lokalnem okolju poskušamo dvigovati zavest o pomenu kakovostne ponudbe vin, na drugi strani pa z obiski vinarjev po Sloveniji in tujini spoznavamo in promoviramo vinsko kulturo. S podeljevanjem priznanja Vin.Ce Favorit izpostavljamo vina in vinarje, ki po našem subjektivnem ocenjevanju izstopajo in bi si zaslužili več pozornosti," pravijo člani druščine o svojem poslanstvu in delovanju.

Za glasbeni in plesni festivalski program na prostem bodo poskrbeli DJ Janko, Duo Jena in Aleks ter Plesna skupina Force Celje, v Tehnoparku Celje pa bo dopoldan, v sodelovanju z Belvin, potekala vodena vinska degustacija "Sprehod po Sloveniji" ter delavnica peke celjske rolce. Kupiti bo mogoče darilni set Celjska rolca, poskrbeli bodo tudi za varstvo otrok.

V Zavodu Celeia Celje bodo, skupaj s partnerji: Druščino Vin.Ce, Pekarno, kavarno in slaščičarno Rolca, Tehnoparkom Celje in Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje, tudi tokrat poskrbeli za zasledovanje trajnostnih načel. V uporabi bodo izključno povratni stekleni kozarci, biorazgradljiva embalaža, zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov, sveža pitna voda bo na voljo na pitniku na trgu. Spodbujajo tudi prihod na festival z vlakom, avtobusom, peš ali kolesom.

Glede na dosedanje izkušnje pričakujejo, da se bo festivala Rol.Ce & Vin.Ce udeležilo okrog 1.000 obiskovalcev. Ti se bodo lahko za sobotno dogajanje "ogreli" že dan prej, in sicer na dogodku Viva la pink, ki ga v petek popoldan na terasi pripravljajo v Hotelu Evropa.

Dodatne informacije:

Tadeja Falnoga, Zavod Celeia Celje

M: +386 (0) 51 619 373

E: tadeja.falnoga@celje.si