O-STA

Mednarodno srečanje izkustvene skupnosti projekta FLIARA, ki se osredotoča na inovativnost žensk v kmetijstvu in na podeželju

Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (UL FF) bo 25. in 26. 9. 2024 potekal o mednarodni dogodek EU projekta FLIARA (angl. Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas, v slo. Inovativnost žensk v kmetijstvu in na podeželju), ki raziskuje in spodbuja inovativnost v kmetijstvu in na podeželju - s poudarkom na prispevku in vlogi žensk. Na dvodnevnem dogodku se bodo zbrale raziskovalke in raziskovalci, predstavnice inovativnih podeželskih praks iz različnih evropskih držav, snovalci in snovalke kmetijskih politik in politik razvoja podeželja ter drugi deležniki podpornega okolja na področju kmetijstva, podjetništva, enakosti spolov in trajnostnega razvoja podeželja.

Osrednji dogodek bo potekal v sredo, 25. 9. 2024, na UL FF (pritličje, predavalnica 18). V dopoldanskem delu bodo na plenarnem srečanju predstavili namen in rezultate projekta FLIARA. Vodja projektnega konzorcija dr. Maura Farrell (Univerza v Galwayu, Irska) bo utemeljila trditev, ki izhaja iz raziskovanja projekta FLIARA: "Podeželske ženske lahko z inovativnimi praksami na kmetiji in izven nje odigrajo ključno vlogo pri zagotavljanju trajnostne prihodnosti." Le-to so preverjali z 200 intervjuji z ženskami iz desetih evropskih držav ter številnimi drugimi aktivnostmi. S pomočjo raznolikih uvodničarjev bodo osvetili različne vidike ženskih inovacij v kmetijstvu in na podeželju: z vidika ženskih študij bo navzoče v tematiko vpeljala dr. Milica Antić Gaber (Univerza v Ljubljani), predstavnik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije bo predstavil organiziranost kmečkih in podeželskih žensk v Sloveniji, dr. Irma Potočnik Slavič (UL FF) bo spregovorila o (ne)vidni vlogi žensk pri razvoju podeželja v okviru LEADER/CLLD, dr. Štefan Bojnec (Univerza na Primorskem) pa bo s podjetniškega vidika predstavil, kako podpirati (podeželske) inovacije.

Na dogodku se bodo predstavile inovativne ženske ambasadorke projekta FLIARA iz Slovenije, Romunije, Italije in Češke, ki bodo delile svoje izkušnje. V popoldanskem delu sledijo delavnice, na katerih bodo zbirali predloge za večjo podporo in napredek žensk na področju kmetijstva in podeželskih inovacij, ki jih bo lahko projektna ekipa FLIARA predstavila kot smernice za politike posameznim državam in Evropski komisiji. Na dogodku bo možnost za intervjuje z ambasadorkami, z vodjo raziskave dr. Mauro Farrell z Univerze v Galwayu, vodjo projekta FLIARA na UL FF dr. Barbaro Lampič, pogovor s projektnimi partnerji iz desetih evropskih držav ter druženje z različnimi nacionalnimi deležniki.

V četrtek, 26. 9. 2024, bo potekala terenska strokovna ekskurzija v jugozahodno Slovenijo, na kateri bodo spoznali delo inovativnih žensk na slovenskem podeželju, med njimi tudi dveh slovenskih ambasadork FLIARA (Petra Matos iz Parka Istra in Saša Kržič, ki je zgradila uspešno blagovno znamko Mikrozelenje Šebenik). Slovenske inovativne ženske kot tudi tuje predstavnice so predstavljene na tej povezavi. Na terenu se bodo srečali z različnimi podpornimi deležniki na podeželju.

Dogodek organizirata Oddelek za geografijo in Oddelek za psihologijo UL FF v sodelovanju s projektnim konzorcijem FLIARA (Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas), ki ga vodi Univerza v Galwayu (Irska).

Več o dogodku, programu in ostale informacije

Več o aktivnostih projekta FLIARA