O-STA

V Celju ob svetovnem dnevu turizma bralni maraton in nova gozdna knjižnica

Svetovni dan turizma 2024 v Celju

V Zavodu Celeia Celje bodo ob letošnjem svetovnem dnevu turizma z različnimi partnerji pripravili niz dogodkov, tako za strokovno kot za splošno javnost. Osrednji dogodek bo 27. septembra 2024 na Drevesni hiši v Mestnem gozdu Celje. Ob odprtju gozdne knjižnice Knjižni brlog bo potekal tudi bralni maraton, ki se bo zaključil z bralci različnih generacij ter nastopom kantavtorice, pevke in skladateljice Ditke.

Ob svetovnem dnevu turizma, ki ga obeležujemo 27. septembra, bodo turistični deležniki po Sloveniji z različnimi dogodki ozaveščali o pomenu turizma in njegovem vplivu na družbo. Osrednja tema letošnjega dogodka je "Turizem in mir". Turistična zveza Slovenije bo, skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije, Gozdarskim inštitutom Slovenije in Andragoškim centrom Slovenije, organizirala branja v gozdu in z njimi spodbujala bralno kulturo s poudarkom na medgeneracijskim sodelovanju. V Celju bo Zavod Celeia Celje v sodelovanju z Mestno občino Celje, Osrednjo knjižnico Celje in Zavodom za gozdove RS OE Celje osrednji dogodek pod sloganom S knjigo v objemu dreves pripravil na Drevesni hiši v Mestnem gozdu Celje. Ob odprtju gozdne knjižnice Knjižni brlog bo od 10. do 17. ure potekal tudi bralni maraton. "Veseli nas, da so se povabilu k branju na prostem pod krošnjami dreves okoli največje drevesne hiše v Sloveniji že odzvali tako posamezniki kot tudi osnovno in srednješolci z mentorji, člani različnih društev, varovanci doma starejših, javnih podjetij ... V bralnem maratonu lahko sodeluje kdorkoli. Dobrodošlo je, da je pripravljen brano vsebino deliti tudi z drugimi, ki bodo ta dan obiskali Drevesno hišo," je povedala mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje ter dodala, da bo s prebiranjem knjig zaživela tudi gozdna knjižnica Knjižni brlog, dogajanje pa se bo zaključilo z nastopom kantavtorice, pevke in skladateljice Ditke, znane tudi po uglasbitvi poezije Ferija Lainščka. V Knjižnem brlogu bo v času obratovanja Drevesne hiše na voljo okoli 100 knjig, ki so jih izbrali v Osrednji knjižnici Celje in Zavodu za gozdove, OE Celje. Knjige si bo mogoče izposoditi ter vrniti v hiši ali pa v Osrednji knjižnici Celje.

V Celju bodo sicer prireditve ob svetovnem dnevu turizma potekale od 25. do 29. septembra. Strokovni javnosti bo namenjen dogodek V dialogu s turizmom in turističnimi ambasadorji ter gostitelji v Celju. Gre za redno letno srečanje vseh, ki povezujejo, promovirajo, krojijo in krepijo turistične tokove v destinaciji Celje. Za deležnike na področju turizma pripravljajo tudi predavanje in vodstvo Vključujoči turizem v Celju. Sabina Korošec Zavšek, prof. def., strokovnjakinja za avtizem, bo predavala o turističnem vodenju za osebe s senzorično oviranostjo s poudarkom na otrocih in odraslih z avtizmom ter izvedla primer tovrstnega vodenja.

V nizu dogodkov v Zavodu Celeia Celje vabijo še na druge dogodke v Drevesni hiši, in sicer na odprtje razstave ilustracij Nee Likar z naslovom Gozdne zgodbe 2 ter, v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje, na Gozdne pravljične dogodivščine z Miškom Knjižkom in knjižničarkami. Zadnji dogodek ob letošnjem svetovnem dnevu turizma bo v nedeljo, 29. septembra. To bo posebno tematsko vodstvo Melodije Celja z odkrivanjem zgodb in zvočnih podob Celja v družbi turistične vodnice Urške Sreš in violinistke Inge Ulokina. Med drugim bodo v ospredju javnosti neznani glasbeni zapisi Alme M. Karlin ter dela svetovno znanega violinista Oskarja Riedinga, ki je nekoč živel in ustvarjal v Celju.

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje ■ Krekov trg 3 ■ SI-3000 Celje

t +386 (0)3 42 87 930 ■ e zavod.celeia@celje.si