O-STA

V Tehniškem muzeju Slovenije se je trlo starodobnikov

Foto: Matevž Šlabnik
V čudovitem okolju zakladnice slovenske tehniške dediščine v Tehniškem muzeju Slovenije je v soboto, 21. septembra 2024 potekal dogodek Izbor starodobnikov Slovenije - Concours d'Elegance 2024. Po šestih letih premora so se starodobniki ponovno zbrali na izboru in se v različnih kategorijah potegovali za prestižne naslove.

Bistra pri Vrhniki, 23. september 2024 - na letošnjem dogodku Izbor starodobnikov Slovenije - Concours d'Elegance 2024, kjer se je zbralo preko petdeset avtomobilov s statusom starodobnik, je strokovna žirija po strogem pravilniku FIVA ocenila devetnajst vozil, izdelanih med leti 1921 in 1996. Najprestižnejši naziv "Best of Show" je prejel Mercedez-Benz 230 SL, letnik 1965. Poleg devetnajstih starodobnikov, ki so se potegovali za laskave nazive, so si udeleženci dogodka ogledali še več kot trideset vozil, ki niso sodelovala v tekmovalnem delu. Ne le avtomobili, tudi vozniki in sovozniki, ki so nosili oblačila iz obdobja svojega avtomobila, so bili prava paša za oči. Sredi dopoldneva so se na dogodku ustavili še udeleženci Slovenija Classic maratona, tako da se je na dvorišču Tehniškega muzeja Slovenije trlo najrazličnejših avtomobilov. Nekateri pa so svoje mesto našli kar na parkirišču muzeja.

Po besedah predsednika Mercedes-Benz kluba Slovenije, Mira Brumata, je izbor starodobnikov pomemben dogodek, ki spodbuja zavedanje o ohranjanju kulturne in tehniške dediščine, katere del so starodobna vozila. Zelo je vesel, da je Concours d'Elegance, ki je bil sprva civilna iniciativa, prerasel v odlično sodelovanje z javno inštitucijo Tehniškim muzejem Slovenije. Želi si, da bi postal vseslovenska prireditev, na kateri bi sodelovali obe združenji starodobnih vozil in vsi klubi. Tovrstno sodelovanje je potrebno gojiti in nadgrajevati, da se bo skrb za starodobna vozila ohranila in prenašala na naslednje rodove.

Direktorica Tehniškega muzeja Slovenije dr. Barbara Juršič je izrazila zadovoljstvo, da je muzej gostil letošnji Concours d'Elegance, ki je na ta dan v Bistro pripeljal številne čudovite starodobnike. Vsem na prireditvi sta skupna skrb in ljubezen do starih vozil. Kot je dodala, v muzeju skrbimo za ohranjanje avtomobilov po muzejskih standardih in ozaveščamo obiskovalce o pomenu tehniške dediščine. Pomembno je, da negujemo zgodovino, ki nam pomaga na poti skozi sedanjost v prihodnost.

Concours d'Elegance 2024 dogodek je organiziral Codelli klub Ljubljana v sodelovanju z MercedesBenz klubom Slovenija in OT klubom Soteska (Klub starodobnih vozil Soteska), pod pokroviteljstvom Zveze SVS (Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil) ter v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije. Obiskovalci so si lahko poleg gostujočih vozil ogledali tudi stalne zbirke muzeja, vključno z obsežnim prometnim oddelkom s priljubljenimi Titovimi vozili. Prireditev so podprli generalni pokrovitelj Plan-net Avto ter sponzorji Star Import, Baleks, Ged design in tiskarna Ozimek.

# # #

Kontaktna oseba: Katja Kresse
E-mail: katja.kresse@tms.si
Tel: 051 608 801