O-STA

Celje bo na svetovni dan turizma dobilo gozdno knjižnico

Celje, 23. september 2024 - V petek obeležujemo svetovni dan turizma, ki ga letos po svetu praznujemo pod sloganom Turizem in mir. Po vsej Sloveniji, tudi v Celju, bomo z različnimi dogodki ozaveščali o pomenu turizma in njegovem vplivu na družbo. V Celju se pridružujemo pobudi Turistične zveze Slovenije, Zavoda za gozdove Slovenije, Gozdarskega inštituta Slovenije in Andragoškega centra Slovenije, ki organizirajo branja v gozdu ter spodbujajo bralno kulturo s poudarkom na medgeneracijskem sodelovanju. Na osrednji prireditvi bomo odprli Knjižni brlog - gozdno knjižnico v Mestnem gozdu.

V sodelovanju z Zavodom Celeia Celje, Osrednjo knjižnico Celje in Zavodom za gozdove RS OE Celje bo osrednji dogodek "S knjigo v objemu dreves" na Drevesni hiši. Ob odprtju gozdne knjižnice Knjižni brlog bo od 10. do 17. ure potekal tudi bralni maraton.

Bralni maraton in Ditka

Povabilu k branju so se odzvali posamezniki, osnovno- in srednješolci, člani različnih društev, varovanci Doma ob Savinji, predstavniki javnih podjetij in drugi. Bralnemu maratonu se lahko pridruži kdorkoli in tako polepša dan vsem, ki bodo tisti dan obiskali Drevesno hišo. Dogajanje ob odprtju gozdne knjižnice se bo zaključilo z nastopom kantavtorice, pevke in skladateljice Ditke, znane tudi po uglasbitvi poezije Ferija Lainščka.

Knjižni brlog

V novi gozdni knjižnici Knjižni brlog bo v času obratovanja Drevesne hiše na voljo okoli 100 knjig, ki so jih izbrali v Osrednji knjižnici Celje in Zavodu za gozdove, OE Celje. Knjige si bo mogoče izposoditi ter vrniti v hiši ali pa v Osrednji knjižnici Celje.

Svetovni dan turizma

V Celju bodo sicer prireditve ob svetovnem dnevu turizma potekale od 25. do 29. septembra. Strokovni javnosti bo namenjen dogodek V dialogu s turizmom in turističnimi ambasadorji ter gostitelji v Celju. Gre za redno letno srečanje vseh, ki povezujejo, promovirajo, krojijo in krepijo turistične tokove v destinaciji Celje. Za deležnike na področju turizma pripravljajo tudi predavanje in vodstvo Vključujoči turizem v Celju. Sabina Korošec Zavšek, prof. def., strokovnjakinja za avtizem, bo predavala o turističnem vodenju za osebe s senzorično oviranostjo s poudarkom na otrocih in odraslih z avtizmom ter izvedla primer tovrstnega vodenja.

V nizu dogodkov v Zavodu Celeia Celje vabijo še na druge dogodke v Drevesni hiši, in sicer na odprtje razstave ilustracij Nee Likar z naslovom Gozdne zgodbe 2 ter, v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje, na Gozdne pravljične dogodivščine z Miškom Knjižkom in knjižničarkami. Zadnji dogodek ob letošnjem svetovnem dnevu turizma bo v nedeljo, 29. septembra, in sicer posebno tematsko vodstvo Melodije Celja z odkrivanjem zgodb in zvočnih podob Celja v družbi turistične vodnice Urške Sreš in violinistke Inge Ulokina. Med drugim bodo v ospredju javnosti neznani glasbeni zapisi Alme M. Karlin ter dela svetovno znanega violinista Oskarja Riedinga, ki je nekoč živel in ustvarjal v Celju.