O-STA

Hekaton o prihodnosti Šmartinskega jezera s 40 udeleženci z različnih področij

Celje, 25. september 2024 - Družba ZPO Celje d.o.o. in Mestna občina Celje sta včeraj uspešno organizirala Hekaton na Šmartinskem jezeru. Namen dogodka, ki se ga je udeležilo štirideset občanov ter različnih strokovnjakov s področja turizma, varovanja narave, podjetništva in športa, je bil oblikovati vizijo prihodnjega razvoja Šmartinskega jezera kot ene najlepših in najbolj obiskanih destinacij v regiji.

Udeleženci so se po uvodnih predstavitvah najprej v razpravi osredotočili na različne vidike razvoja jezera, vključno z razlogi, zakaj domačini in turisti obiskujejo jezero, izzivi pri rekreaciji ob in na jezeru, izboljšanju gostinske in turistične ponudbe, reševanju težav z dostopnostjo in prometom ter varovanju naravnega okolja, zlasti življenjskega prostora rastlin in živali v in okoli jezera. V manjših skupinah so izpostavili številne izzive in rešitve, ki bi lahko pripomogli k temu, da bi Šmartinsko jezero postala privlačna, dobro obiskana, tržno zanimiva, hkrati pa trajnostno naravna turistična destinacija.

Poudarili so potrebo po celoviti ureditvi prostora ter pohodne in športne infrastrukture. Kar med drugim pomeni tudi dokončanje in ureditev poti okrog jezera, kjer bo omogočeno sobivanje pohodnikov, kolesarjev in drugih udeležencev, prav tako gibalno oviranih oseb. Izpostavljena je bila ureditev igrišč za različne generacije (otroke, mlade, seniorje) učinkovitejšo uporabo vode za različne vodne športe in namene (vožnja z ladjico ipd). Seveda je ob tem nujno treba poskrbeti za zagotavljanje ustrezne kakovosti vode v jezeru, katere monitoring Mestna občina Celje redno izvaja. Rezultati kažejo, da glede na priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje voda za namen naravne kopalne vode v času vzorčenja ustreza smernim vrednostim, ki so ekvivalentne standardom kakovosti za dobro kakovost kopalne vode. Da pa bi zagotovili območje za kopalce, bo potrebno opraviti še določene posege, vse to pa so pogoji za razvoj, ki mora po mnenju udeležencev upoštevati tudi potenciale ribištva in ribiškega turizma kot ene od ključnih dejavnosti na jezeru.

Poudarjeno je bilo tudi spodbujanje razvoja namestitvenih zmogljivosti ob jezeru, kmečkega turizma, aktiviranje lokalne dobavne verige s ciljem trajnostnega razvoja, ekološko kmetovanje in povezovanje med lokalnimi ponudniki. Pobude so naslavljale tudi področje trženja in promocije, ureditve lokacij za avtodome, udeleženci so naslovili tudi prometno ureditev in povezavo jezera z javnim potniškim prometom in sistemom javne izposoje koles.

Hekaton je bil tako odlična priložnost za izmenjavo mnenj in idej, ki bodo pomagale oblikovati prihodnost Šmartinskega jezera kot pomembne turistične in rekreativne destinacije.

Breda Obrez Preskar, direktorica ZPO Celje: "Mestna občina Celje in družba ZPO Celje, ki smo upravljalci dela ponudbe na Šmartinskem jezeru, smo želeli s tem dogodkom na enem mestu združiti vse različne deležnike, ki so vpeti v dogajanje na Šmartinskem jezeru in skupaj z njimi zastaviti nadaljnji strateški razvoj destinacije. Na podlagi razprave in zaključkov z vidika petih ključnih točk (mikavnost jezera, rekreacija, turizem, dostopnost in promet, jezero kot življenjski prostor) bomo lahko pripravili usmeritve, kasneje morda tudi strategijo, kako razvoj jezera povezati v skupno zgodbo. Vsekakor je treba omeniti, da si želimo v prihodnje še bolj povezati vse zasebne ponudnike, katerih ponudba že danes vključuje številne aktivnosti in storitve za obiskovalce jezera in v prvi vrsti lokalne prebivalce. Tudi s strani zasebnih gospodarskih subjektov obstaja precejšen interes po dodajanju novih storitev (kamp, glamping, pobuda za ladjo na električni pogon ...), pri čemer smo na Mestni občini Celje in podjetju ZPO Celje d.o.o. odprti za morebitna sodelovanja, ki bodo vplivala na nadaljnji razvoj in izboljšanje turistične infrastrukture okoli jezera. Tudi z vključevanjem zasebnih ponudnikov si želimo ustvariti raznolike in privlačne možnosti za obiskovalce, kar bo prispevalo k večji prepoznavnosti jezera kot turistične destinacije. Povezovanje vseh deležnikov in usklajevanje prizadevanj bo zagotovilo, da bo razvoj potekal v skladu z najboljšimi praksami in trajnostnimi načeli, kar je ključnega pomena za dolgoročno uspešnost turizma na tem območju."

Suzana Vurunić, strokovna sodelavka v Službi za varstvo okolja in promet na MOC: "Razprava je pokazala, da smo si udeleženci enotni, da si na tem območju želimo bolj butične ponudbe - nekaj kopalnih območij, gostinskih in nastanitvenih ponudnikov, tudi manjše prireditveno prizorišče ter dogodke, ki obujajo in utrjujejo vedenje o jezeru. V sklopu izdelave strokovnih podlag za namen priprave Občinskega prostorskega načrta (OPN) Mestne občine Celje sta bili na območju Šmartinskega jezera opredeljeni dve lokaciji, kjer je primerno umeščanje kampov in počivališč za avtodome. Želimo si predvsem pritegniti tudi zasebnike, ki bi bili pripravljeni vlagati na tem območju. Nadaljnji razvoj te destinacije je namreč odvisen tudi od sodelovanja z vsemi deležniki."