O-STA

Mednarodni projekt "Lifelong moving and volunteering"

GIMNAZIJA CELJE - CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

Gibanje in prostovoljstvo za vse življenje na Gimnaziji Celje - Center

Gimnazija Celje - Center je skupaj s partnerji iz Finske in Nemčije uspešno zaključila tretji in zadnji del mednarodnega projekta "Lifelong Moving and Volunteering". Projekt, ki ga vodi Šolski center Valkeakoski /Valkeakosken Ammattiopisto na Finskem, je združil dijake in učitelje iz treh držav z namenom spodbujanja telesne aktivnosti in prostovoljnega dela kot načinov za izboljšanje fizičnega in psihičnega zdravja. Tretji partner v projektu je Poklicna šola Friedrich List/Friedrich-List-Berufskolleg iz Hamma.

Cilji projekta so bili povečati motivacijo za vseživljenjsko telesno dejavnost, spodbujati prostovoljstvo ter razviti digitalne kompetence in gradiva, ki bodo prispevala k širjenju pridobljenih izkušenj in znanj. Aktivnosti projekta so vključevale mednarodno sodelovanje, organizacijo športnih dogodkov, izmenjavo praks in krepitev socialnih ter medkulturnih kompetenc.

Za Gimnazijo Celje - Center so mednarodni projekti, kot je "Lifelong Moving and Volunteering", izjemnega pomena, saj dijakom in učiteljem omogočajo širitev obzorij, pridobivanje novih izkušenj ter razvoj globalne miselnosti. Takšni projekti krepijo medkulturni dialog, omogočajo povezovanje z vrstniki in strokovnjaki iz tujine ter prispevajo k osebnemu in strokovnemu razvoju udeležencev. S sodelovanjem v mednarodnih projektih šola nadaljuje z gradnjo ugleda inovativne in odprte izobraževalne ustanove, ki spodbuja sodelovanje in vseživljenjsko učenje. Koordinatorica projekta je bila Metka Krajnc Sevšek, pri izvedbi pa sta sodelovali tudi Tina Bradeško in Barbara Arlič Kerstein. Ekipo sodelujočih dijakov v projektu so sestavljali Bor Golob, Hana Boj in Taja Kotnik iz 3. A ter Ema Lesjak, Taja Križman Vecej in Ajda Ramšak iz 3. H.

Med obiskom dijakov in profesorjev v Celju so se udeleženci udejstvovali v številnih aktivnostih, od prostovoljnih delavnic do športnih aktivnosti, kar je poudarilo pomembnost gibanja in aktivnega državljanstva.

Prva je v Slovenijo prispela finska ekipa, ki je prost dan izkoristila za obisk Ljubljane. Naslednji dan, 23. septembra, smo na Gimnaziji Celje - Center uradno otvorili projekt z uvodno predstavitvijo šole in lokalnih prostovoljskih dejavnosti. Udeleženci so se nato preizkusili v teambuildingu in sodelovali na Dnevu športa na GCC, popoldan pa nadaljevali z delom na skupnem projektu. V torek, 24. septembra, so se udeleženci odpravili na izlet v Velenje in Šoštanj, kjer so si ogledali Muzej premogovništva, sodelovali v aktivnostih z gasilci-prostovoljci in imeli piknik na prostem. Sreda, 25. septembra, je bila namenjena pohodu na Stari grad Celje, kjer so najprej spoznali zgodovino Celjskih grofov in knezov, nato pa so se lahko preizkusili v lokostrelstvu. Zanje je bil organiziran čisto pravi lov na zaklad. Četrtek, 26. septembra, je bil namenjen obisku nogometnega kluba NK Z'dežele in rokometnega kluba RK Pivovarna Laško. Tu se nam je na obisku pridružil tudi podžupan, g. Samo Seničar. Naj prej smo si ogledali stadion z'dežele, VIP sobo, osvojene pokale ... In, seveda, tudi nakupovali v trgovini za navijače.

V Dvorani Zlatorog nas je najprej pozdravila ga. Dragana Jusupović, vodja prostovoljcev RK Celje Pivovarna Laško. Nagovorila sta nas tudi podžupan, g. Samo Seničar, in direktor kluba, g. Miro Benicky. Imeli smo se priložnost poizkusiti v metanju na gol, na koncu pa smo se celo fotografirali z ekipo, ki je v času našega obiska ravno pričela s treningom.

Zadnji dan, 27. septembra, so udeleženci zaključili aktivnosti z uradno podelitvijo potrdil o udeležbi in strnili vtise o uspešno zaključenem mednarodnem projektu. Zagotovo je bil zelo zanimiv in poučen teden. Stkala so se prijateljstva, pridobili smo veliko novih izkušenj, nekateri pa smo postali čisto pravi prostovoljci.

Na šoli od tega šolskega leta ponovno deluje krožek, namenjen prostovoljstvu: Dobrodelne roke. Delo koordinira profesorica Metka Krajnc Sevšek. Trenutno se iščejo ravno prostovoljci za delo v RK Pivovarna Laško.

PRILOGA: fotografije projektnega srečanja in logotip projekta

Dodatne informacije: Metka Krajnc Sevšek, koordinatorica projekta, 041 369 336, metka.krajnc.sevsek@gcc.si