O-STA

Glasbeni mejniki v koncertnem abonmaju Zavoda Celeia Celje

Koncertno sezono v Celju bo odprl Zagrebški kvartet

V Zavodu Celeia Celje so tudi v koncertni sezoni 2024/2025 za ljubitelje klasične glasbe pripravili dva abonmaja. Pet glasbenih večerov koncertnega abonmaja bodo zaznamovale izstopajoče osebnosti in z njimi povezani mejniki. Nadaljevala se bo tudi več kot četrt stoletna tradicija brezplačnega cikla GM oder, v okviru katerega se predstavljajo odlični mladi umetniki. Vpis abonmajev že poteka, nova koncertna sezona se bo začela 16. oktobra 2024.

Koncertno sezono Zavoda Celeia Celje bo tudi letos zaznamovalo deset koncertov klasične glasbe. "V sezoni, ki je pred nami, se je nekaj pomembnih obletnic skladateljev in izvajalcev ter, za glasbeno umetnost pomembnih dogodkov, ponudilo kar samih. Koncertne večere uveljavljenih domačih in tujih umetnikov, ki jih gostimo v Koncertnem abonmaju, smo zato oblikovali s posebno pozornostjo do izstopajočih osebnosti in mejnikov, ki so glasbo trajno zaznamovali. Ponosni smo tudi na več kot četrt stoletja trajajočo zgodbo GM odra, ki odličnim mladim umetnikom ponuja prve koncertne izkušnje prav v Celju," je o vsebinski zasnovi koncertnega abonmaja za sezono 2024/2025 povedal Nenad Firšt, umetniški vodja glasbene dejavnosti Zavoda Celeia Celje.

Prvi glasbeni večer bo 16. oktobra, ko bo ob 130-letnici rojstva nemškega skladatelja Erwina Schulhoffa in 200-letnici rojstva češkega skladatelja Bedřicha Smetane nastopil Zagrebški kvartet, ki letos praznuje 105. obletnico obstoja. Koncertni abonma se bo nadaljeval z obeležitvijo jubilejev slovenskih skladateljev, 70-letnici Uroša Rojka in 90-letnici Vinka Globokarja ter koncertom Luce Ferrinija in Jožeta Kotarja, Zorana Miteva, Črtomira Šiškovića ter Milana Hudnika. Ob 20-letnici poroke Martina in Mojce Menoni Sikur in koncertiranja Dua Menoni Sikur ter na predvečer 60. rojstnega dne slovenskega skladatelja Milka Lazarja bosta nastopila Mojca Menoni Sikur ter Martin Sikur, na zadnjem koncertu sezone pa bo ob 300-letnici izuma pedalne harfe Jacoba Hochbruckerja in 150. obletnici premiere opere Carmen nastopil Slovenski kvartet harf - SIH4rps.

Vpis abonmajev poteka v TIC Celje (Glavni trg 17), in sicer po redni ceni 40 evrov, cena za upokojence in mladino znaša 25 evrov.

Cikel brezplačnih koncertov GM oder, v okviru katerega se, na podlagi ocen strokovne žirije Glasbene mladine Slovenije, predstavljajo mladi glasbeniki, se bo 13. novembra začel s koncertom Tria Setsuna. Sledili bodo Peter Barbo na klavirju, Ana Gorjanc na kitari, violinistka Zala Eva Kocijančič ter Trio Ad Astra.

Nenad Firšt

Umetniški vodja glasbene dejavnosti

Zavod Celeia Celje

E: Nenad.First@celje.si