O-STA

V Celju smo svetovni dan učiteljev obeležili s koncertom Adija Smolarja

Sporočilo za javnost

Celje, 4. oktober 2024 - Jutri, 5. oktobra, je svetovni dan učiteljev. Na ta dan ga obeležujemo v več kot 100 državah po vsem svetu, v Celju smo ga praznovali s koncertom za vzgojitelje in učitelje celjskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol. Prireditev smo pripravili drugo leto zapored in želimo si, da postane tradicionalna. V poklon učiteljskemu poklicu je v mali dvorani Celjskega doma nastopil edinstven glasbenik in kantavtor Adi Smolar.

1966 so na mednarodni konferenci o izobraževanju, ki sta jo v Ženevi organizirala Unesco in Mednarodna organizacija dela, sprejeli dokument Priporočila o položaju učiteljev, ki določa pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev ter govori o tem, kakšen položaj bi morali glede na zahtevnost dela imeti v družbi. Opredeljuje tudi odgovornost držav, ki naj vzgojiteljem in učiteljem ter njihovim organizacijam omogočijo sodelovanje pri odločanju o zanje pomembnih vprašanjih. Odločitev o 5. oktobru kot svetovnem prazniku vzgojiteljev in učiteljev je bila sprejeta na Mednarodni konferenci o izobraževanju leta 1993 v Ženevi, obeležujemo pa ga od leta 1994. Vsako leto Unesco določi posebno temo tega dne in letošnja je posvečena upoštevanju glasu učiteljev in klicu k novi družbeni pogodbi za izobraževanje.

Na Mestni občini Celje se zavedamo, da je pri uresničevanju enakih možnosti ter ustvarjanju pogojev za varno in spodbudno učno okolje otrok in mladostnikov pomemben slehernih vzgojitelj oziroma učitelj. Zavedamo se, da imajo vzgojitelji in učitelji neprecenljivo vlogo pri vzgoji in izobraževanju otrok in mladostnikov ter s tem močan vpliv na vso družbo. Zato želimo spodbujati spoštovanje do dela, ki ga opravljajo.

Zbrane vzgojitelje in učitelje je nagovoril župan Mestne občine Celje Matija Kovač, ki je izpostavil vzorno sodelovanje lokalne skupnosti s celjski šolami in vrtci ter izjemen pomen pedagoškega dela za prihodnost družbe in sveta. Miha Gartner, predsednik območnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, s katerim smo organizirali včerajšnji dogodek, pa je izpostavil pomen sodelovanja tudi takrat, ko nimamo nujno istega mnenja, vendar delamo za skupen cilj.

***

Celje, 4. oktober 2024

Številka zadeve: 091-6/2024