O-STA

Družinsko: prvi koncert abonmaja Pretežno vokalni cikel

PVC 1
dirigent Sebastjan Vrhovnik foto: Jana Jocif

V nedeljo, 6. oktobra, ob 19.30, bo v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji Zbor Slovenske filharmonije nastopil pod vodstvom novega umetniškega vodje Sebastjana Vrhovnika. To bo prvi koncert v novi sezoni Pretežno vokalnega cikla.

Vabljeni tudi na predkoncertni pogovor, ki ga bo v Dvorani Slavka Osterca ob 18.30 vodila Jana Erjavec.

Zbor Slovenske filharmonije Sebastjan Vrhovnik, dirigent Tilen Bajec, orgle

Spored:

Samo Vremšak: Psalm 100

Ciril Vremšak:

Najlepši - naš Ave

Kako si nam draga

Slavite Marijo

Samo Vremšak: Psalm 137

Ciril Vremšak:

Žanjica

Če na poljane rosa pade

Samo Vremšak: Ponte dei sospiri

Boris Vremšak:

Balada

Svet je kakor ringaraja

Nekoč

Samo Vremšak:

Črnomaljsko kolo - Most

Ziljska ohcet

Marija in brodar

V hartelcu rastejo rože lape

Ena ptička priletela

Zagorska narodna

Marko skače

Zeleni Jurij

Z oktobrom 2024 mesto umetniškega vodje Zbora Slovenske filharmonije in pomočnika direktorja Slovenske filharmonije za področje zbora prevzema Sebastjan Vrhovnik, ki velja za enega najbolj priznanih slovenskih zborovskih dirigentov. V novi vlogi bo pred sestav stopil že ta konec tedna na prvem koncertu abonmaja Pretežno vokalni cikel, na katerem se bo posvetil glasbeni ustvarjalnosti kamniške družine Vremšak.

Nemalokrat namreč nanese, da se neka dejavnost prenaša iz roda v rod. Ciril Vremšak, violinist, organist, pevec, skladatelj in dolgoletni zborovodja moškega zbora Lira iz Kamnika, je svoje izkušnje prelil v trideset izvirnih skladb za moški zbor, štiri za mešani, pet za mladinski in samospev za tenor in klavir. Njegova glasba je prežeta z ljudsko melodiko in tako stalnica na sporedih slovenskih pevskih sestavov. Očetovim stopinjam je sledil sin Samo Vremšak, ki je ustvaril zajeten opus vokalnih in vokalno-instrumentalnih del, in čigar 20. obletnice smrti se spominjamo v letu 2024. Njegov kompozicijski jezik je temeljil na tradicionalnih, klasicističnih načelih, obenem pa harmonsko izvirnih in izrazno prepričljivih rešitvah. Svojemu očetu se bo na koncertu s tremi zborovskimi skladbami poklonil tudi Boris Vremšak, ki je na ljubljanski Akademiji za glasbo zaključil študij kompozicije v razredu Alojza Srebotnjaka, poklicno pa deluje kot pevec v Zboru Slovenske filharmonije.

Prvi koncert Pretežno vokalnega cikla bo obogatilo pokoncertno druženje občinstva z nastopajočimi ob ponudbi izbranih vrhunskih slovenskih vin Vračko.