O-STA

Zgodovinski vpisi kolesarskih gostov v Celju dobili sodobno različico

Foto: Matic Javornik
Foto: Matic Javornik
Foto: Matic Javornik
Foto: Matic Javornik
Foto: Matic Javornik
Foto: Matic Javornik
Foto: Matic Javornik
Foto: Matic Javornik
Foto: Matic Javornik
Foto: Matic Javornik
Foto: Matic Javornik

Kot prvi so se vpisali župani občin Celje, Štore in Šentjur ter predstavnika Ministrstva za infrastrukturo

Celje, 7. oktober 2024 - Včerajšnji dogodek v Celju, od koder je ob uradnem odprtju kolesarske povezave Celje-Štore-Šentjur krenila kolesarska karavana, je svoj uvod doživel v Zgodovinskem arhivu Celju. Tam so se trije župani sosednjih občin, visoka predstavnika Ministrstva za infrastrukturo in direktorica RRA Savinjska kot prvi vpisali v sodobno različico zgodovinske knjige vpisov kolesarskih gostov v Celju. Gre za knjigo, ki je dobila navdih po knjigi vpisov nemškega kolesarskega društva v Celju, v katero so se vpisovali kolesarji, ki so se ustavili v Celju med letoma 1888 in 1896.

Sodobna različica zgodovinske kolesarske knjige, ki je ročno izdelana, je rezultat uspešnega sodelovanja Zgodovinskega arhiva Celje s partnerskima ustanovama, Istorijskim arhivom Beograda in Arhivom Republike Slovenije.

Kot je ob sprejemu gostov povedal direktor Zgodovinskega arhiva Celje dr. Borut Batagelj,

je nova "Knjiga kolesarskih vpisov v Celju" priložnost, da se njihova ustanova aktivno vključi v aktualne kolesarske dogodke, ki se odvijajo v našem mestu.

Prva priložnost, da sodobna različica knjige kolesarskih gostov Celja ponovno zaživi, je bila včeraj, ob uradnem odprtju kolesarske povezave Celje-Štore-Šentjur. V knjigo so se kot prvi vpisali državni sekretar na ministrstvu za infrastruktur mag. Andrej Rajh, župan Mestne občine Celje Matija Kovač, župan občine Štore Miran Jurkošek, župan občine Šentjur mag. Marko Diaci, vodja sektorja za investicije v ceste na Direkciji RS za infrastrukturo Tadej Mirkac in direktorica Regionalne razvojne agencije Savinjska Bojana Stopinšek.

Direktor arhiva je gostom pred vpisom na kratko predstavil zgodovinsko ozadje nastanka sodobne knjige kolesarskih vtisov in najbolj zanimive vpise v zvezek nemškega kolesarskega društva v zadnjih letih 19. stoletja, ko je ta knjiga opravljala svoje poslanstvo. Kot prvi se je 9. maja 1988 v ta zvezek vpisal član Dunajskega kolesarskega kluba Ferdinand Biber, ko je Celje "prečkal" na svoji poti proti Trstu.

Več podrobnosti o vpisih v knjigo iz tega obdobja na tej povezavi:

https://zac.si/2022/05/19/vpisi-kolesarskih-gostov-v-celju-1888-1896/

"Originalna knjiga nemškega kolesarskega društva Celje je dokaz, da so se v Celju ob koncu 19. stoletja ustavili in bili nad gostoljubnostjo mesta navdušeni številni kolesarji od blizu in daleč. Zapisi in tudi ilustracije v knjigi so živ dokaz celjskega kolesarskega genoma. Knjiga vpisov med letoma 1888 in 1896 nas je tudi spodbudila, da kot prvi sosed na začetku kolesarske poti Celje-Štore-Šentjur sprožimo akcijo in izdelamo novo knjigo, ki prične beležiti kolesarske zgodbe tudi v prihodnosti. Javnost in kolesarske navdušence bi radi tudi spodbudili, da nam sporočijo, ko se snujejo v Celju kolesarski dogodki, ob katerih bi s knjigo vselej opozorili na bogato kolesarsko tradicijo Celja", je o motivih za nastanek sodobne različice knjige kolesarskih vtisov v Celju povedal dr. Borut Batagelj, direktor Zgodovinskega arhiva Celje.