O-STA

V Celju Maksimilijanov dan z Maksimilijanovo knjigo vpisov

12. oktobra, ko goduje zavetnik Celja sv. Maksimilijan Celjski, bo v starem mestnem jedru Celja potekal 2. Maksimilijanov dan. Zavod Celeia Celje, Mestna občina Celje, Pokrajinski muzej Celje ter Turistično in kulturno društvo Celje so z lokalnimi društvi, ustvarjalci in mestnimi ponudniki pripravili pester program za vse generacije in okuse.

Malo je mest, ki se lahko pohvalijo s svojim zavetnikom in Celje sodi mednje. Da bi širšo javnost ozaveščali o pomembnem zgodovinskem dejstvu, obenem pa intenzivneje povezali lokalno skupnost, ki ustvarja in daje pečat današnji identiteti Celja, so Zavod Celeia Celje, Mestna občina Celje, Pokrajinski muzej Celje ter Turistično in kulturno društvo Celje, pripravili pester program drugega Maksimilijanovega dne. 12. oktobra se bo dogajanje v starem mestnem jedru ob 9. uri začelo s pihalno promenado in pihalno simfonijo štirih pihalnih zasedb: Pihalnega orkestra Celje, Godbe na pihala Ljubečna, Pihalnega orkestra Glasbene šole Celje in Pihalne godbe Kungoška pleh muzika. Obiskovalci se bodo lahko pomerili v lovu za zakladom Thesaurus Maximus, ki ga pripravlja Turistično in kulturno društvo Celje, pri mestnih ponudnikih pa se, ob izbranih peninah, ki jih sicer ni na voljo v prosti prodaji, družili na točkah srečanja. Druženje bo potekalo tudi ob pripravi in uživanju okusnih grižljajev z različnimi namazi ter domačim kruhom z drožmi. V prostoru začasne rabe GT8 bo na ogled slikarska razstava KPD Svoboda Celje. Člani društva bodo obenem s slikanjem na prostem ustvarjali nova dela, pripravljajo pa tudi prikaz ustvarjanja z glino. Tudi letos bo na ogled občasna razstava na prostem, ki so jo pripravili v Pokrajinskem muzeju Celje. Na panojih na Glavnem trgu bo mogoče spoznati sv. Maksimilijana Celjskega in kontekst začetkov krščanstva v rimski Celei. O zgodbi sv. Maksimilijana sicer govori zapis, ki je nastal v drugi polovici 13. stoletja.

"Posebnost letošnjega Maksimilijanovega dne bo knjiga vpisov. Celjanke in Celjane z imeni Maksimilijan, Maks, Maksel, Maksa, Maksimilijana, Maksim, Maksimir in drugimi izpeljankami imena Maksimilijan/Maksimilijana, vabimo, da postanejo del zgodovine in se vpišejo v posebno Maksimilijanovo knjigo vpisov. Z vpisi želimo na simboličen način povezati preteklost in sedanjost našega mesta ter "identificirati" današnje prebivalce, ki so, vedoč ali nevedoč povezani z Maksimilijanom. Ta že od časov rimske Celeie bdi nad mestom, po njem pa je med drugim del imena dobila tudi ena največjih svetovnih popotnic Alma Maksimilijana Karlin," je pred drugim Maksimilijanovim dnevom v Celju povedala mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje.

Dogajanje v starem mestnem jedru bo v soboto, 12. oktobra 2024, potekalo od 9. do 13. ure.


Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje ■ Krekov trg 3 ■ SI-3000 Celje

t +386 (0)3 42 87 930 ■ e zavod.celeia@celje.si