O-STA

Ureditev vodotoka v Trnovljah in Leskovcu za večjo varnost pred poplavami

Foto: MOC
Foto: MOC
Foto: MOC
Foto: Nivo Eko
Foto: Nivo Eko

Celje, 10. oktober 2024 - Mestna občina Celje je v sodelovanju z Direkcijo RS za vode (DRSV) pred dnevi začela z deli za celovito ureditev odseka vodotoka Potok XI, ki teče skozi naselji Trnovlje pri Celju in Leskovec. Zaradi naloženega materiala, grmovne in drevesne zarasti je pretočnost vodotoka močno ovirana, poslabšujejo pa jo še dotrajani hidravlično neustrezni prepusti. Takšno trenutno stanje povečuje poplavno ogroženost bližnjih objektov in zemljišč, zato je sanacija nujna. Ureditev je načrtovana v dolžini 820 metrov, skupna vrednost del pa znaša približno 325 tisoč evrov. Projektant in izvajalec del je podjetje Nivo Eko.

Cilj načrtovanih vzdrževalnih del je zagotavljanje pretočnosti, ohranjanje vodnogospodarskih ureditev, zmanjševanje ali preprečevanje poplavne ogroženosti in posledic zaradi škodljivega delovanja voda.

Trasa struge poteka pretežno po zasebnih zemljiščih in v manjši meri po zemljiščih v lasti države.

Na obravnavanem odseku vodotoka Potok XI je struga neregulirana, z izjemo krajšega odseka tik pod avtocesto, kjer je bila struga regulirana v sklopu urejanja in odvajanja voda iz obcestnih jarkov ter zbiralnikov prometne infrastrukture. Največjo težavo predstavlja izredno gosta zaplavljenost struge, zaradi česar se je zmanjšal pretočni profil potoka.

Naplavine v strugi, poškodbe hidrotehničnih ureditev in erozijske poškodbe brežin namreč neugodno vplivajo na stabilnost bližnjih zemljišč, gospodarsko javno infrastrukturo, ob velikih nalivih pa tudi povečujejo poplavno ogroženost bližnjih stavb. Avgusta lani so neurja s povišanimi pretoki na območju vodotoka Potok XI pustila kar nekaj škode, predvsem pa se je izkazalo, da je prevodnost struge močno skrčena.

Predvideno je čiščenje naplavin, sečnja ter odstranitev odvečne grmovne zarasti in drevja in sanacija poškodovane brežine z obrežnim zavarovanjem.

Na tem območju se nahajajo tudi trije prepusti, ki niso več ustrezni za izračunane pretoke 100-letnih voda, zato je načrtovana njihova zamenjava s hidravlično ustreznejšo rešitvijo. Gre za vzpostavitev mostne konstrukcije, ki služi dovozu do stanovanjskih stavb.

DRSV v sklopu naložbe financira čiščenje naplavin, selektivni posek obrežne grmovne zarasti in drevja ter sanacijo in zavarovanje brežin, Mestna občina Celje pa financira menjavo dotrajanih in hidravlično neustreznih prepustov z novimi premostitvenimi objekti. MOC bo tako za izvedbo iz lastnega proračuna namenila nekaj manj kot 83 tisoč evrov.