O-STA

Javna razgrnitev predloga modelov vrednotenja nepremičnin

Mestna občina Velenje v skladu z Zakonom o množičnem vrednotenju nepremičnin objavlja javno razgrnitev predloga modelov vrednotenja nepremičnin in poskusno izračunanih vrednosti, ki jih je pripravila Geodetska uprava Republike Slovenije (GURS). Cilj razgrnitve je, da se lastniki nepremičnin seznanijo s predlogi novih modelov in poskusno izračunanimi vrednostmi na podlagi tržnega stanja nepremičnin na dan 1. januar 2024 ter stanjem podatkov o nepremičninah v katastru nepremičnin na dan 10. junij 2024.

Razgrnitev bo trajala do 25. novembra 2024, v tem času pa lahko lastniki podajo pripombe na predlagane modele vrednotenja preko portala Prostor (www.e-prostor.gov.si). V Velenju bo GURS izvedel predstavitev modelov vrednotenja nepremičnin v sredo, 16. oktobra, ob 10. uri v sejni dvorani Mestne občine Velenje.

Razgrnitev traja 45 dni - od 10. oktobra do 25. novembra 2024. V tem obdobju lahko lastniki nepremičnin podajo pripombe na predlagane modele vrednotenja. Če lastniki nepremičnin ugotovijo nepravilnosti v podatkih, lahko sprožijo postopek urejanja podatkov v skladu z Zakonom o katastru nepremičnin (ZKN). V primeru, da se lastniki ne strinjajo s poskusno izračunano vrednostjo nepremičnine, lahko preko obrazcev podajo predloge za spremembe vrednostnih con in ravni ali modelov vrednotenja. Za vse dodatne informacije so lastnikom nepremičnin na voljo navodila in obrazci na portalu Prostor (www.e-prostor.gov.si), pripombe pa lahko pošljejo na občino ali GURS.

Če lastnik nepremičnine ugotovi, da so podatki o nepremičnini v katastru nepremičnin neustrezni, lahko sproži postopek urejanja podatkov o nepremičninah v skladu z Zakonom o katastru nepremičnin (ZKN). Če so podatki o nepremičninah v katastru nepremičnin pravilni in ustrezajo dejanskemu stanju, pa lastnik kljub temu meni, da je izračunana vrednost po njegovem mnenju nepravilna, lahko poda predlog spremembe modela vrednotenja preko obrazca. Predloge sprememb vrednostnih con in vrednostnih ravni lastniki pošljejo na občino, v kateri se nahaja nepremičnina. Predloge sprememb novih modelov, vezane na vrednostne tabele, točkovnike, točkovne razrede in faktorje za izračun posplošene vrednosti, pa pošljejo na GURS.

Splošne pripombe na modele vrednotenja nepremičnin lahko lastniki podajo na obrazcu JR.MV-2, dostopnem na portalu Prostor na spletni strani https://www.e-prostor.gov.si/ in pošljejo na naslov Geodetska uprava Republike Slovenije, Zemljemerska 12, 1000 Ljubljana, ali po elektronski pošti na naslov vrednotenje@gov.si. Vse pripombe morajo biti ustrezno obrazložene.

Pripombe, ki se nanašajo na nepremičnine, ki se nahajajo na območju Mestne občine Velenje in se nanašajo na vrednostne ravni in vrednostne cone, lahko lastniki podajo na obrazcu JR.MV-1 (portal Prostor: https://www.e-prostor.gov.si/) in pošljejo po pošti na naslov Mestna občina Velenje, Titov trg 1, 3320 Velenje ali na e-naslov info@velenje.si. Po končani javni razgrnitvi bo občina pregledala vse pripombe, se do njih opredelila in jih posredovala GURS.

Za vprašanja in dodatna pojasnila se obrnite na pr.gurs@gov.si.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje