O-STA

Kaj gospodinjstva menijo o svoji porabi energije

Ocena porabe energije v gospodinjstvih / REUS 2022
Razmišljanje gospodinjstev o tem, kako bi učinkoviteje rabili energijo glede na ocenjeno porabo energije / REUS 2022
Delež gospodinjstev, ki menijo, da je njihova poraba energije srednja, visoka ali zelo visoka (po združenih statističnih regijah) / REUS 2022

Tri četrtine anketiranih slovenskih gospodinjstev ocenjuje, da je njihova poraba energije srednja, visoka ali zelo visoka.

Posodobljeni okoljski kazalec "Odnos javnosti do porabe energije v slovenskih gospodinjstvih" kaže na velik potencial za zmanjšanje končne porabe energije v slovenskih gospodinjstvih, ker tri četrtine gospodinjstev ocenjujejo, da je njihova poraba energije srednja, visoka ali zelo visoka.

Ključna dejstva:

· 75 % gospodinjstev ocenjujejo, da je njihova poraba energije srednja, visoka ali zelo visoka, 24 % pa da je nizka ali zelo nizka.

· 71 % gospodinjstev trdijo, da dobro poznajo svojo porabo energije v stanovanju.

· 81 % gospodinjstev trdijo, da razmišljajo o tem, kako bi učinkovitejše rabili energijo v stanovanju.

Okoljski kazalec "Odnos javnosti do porabe energije v slovenskih gospodinjstvih" s področja vedenja in ravnanja z energijo prikazuje mnenje gospodinjstev o tem kakšna je njihova poraba energije ter v kolikšni meri so gospodinjstva seznanjena s svojo porabo energije in ali razmišljajo o učinkoviti rabi energije. Kazalec je posodobljen s podatki zadnjega merjenja Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije - REUS 2022.

Kaj gospodinjstva menijo o tem kakšna je njihova poraba energije in koliko energije gospodinjstva dejansko porabijo, sta dva pomembna dejavnika, saj gospodinjstva v Sloveniji porabijo skoraj četrtino porabljene končne energije.

Analiza rezultatov Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije - REUS 2022 za obdobje od leta 2010 do leta 2022 še vedno kaže na pozitiven trend v odnosu gospodinjstev do svoje porabe energije, vendar se je v zadnjih letih stanje nekoliko poslabšalo.

Rezultati raziskave REUS kažejo, da slaba četrtina (24 %) anketiranih gospodinjstev ocenjuje, da je njihova poraba energije nizka ali zelo nizka. To pomeni, da v preostalih treh četrtinah (75 %) slovenskih gospodinjstev obstaja potencial za zmanjšanje porabe energije, ker ocenjujejo, da je njihova poraba energije srednja, visoka ali zelo visoka.

Delež gospodinjstev, ki so svojo porabo energije ocenila kot nizko oziroma zelo nizko se je v obdobju med letoma 2010 in 2019 povečal. V letu 2022 se je sicer ta delež nekoliko zmanjšal, a je še vedno večji kot leta 2010 (2022: 24%, 2019: 27%, 2010: 19%).

Pozitivno je, da sedem od deset slovenskih gospodinjstev trdi, da so dobro seznanjena s svojo porabo energije (71%) in da osem od desetih gospodinjstev razmišlja o tem, kako bi učinkovitejše rabila energijo v stanovanju (81 %), čeprav se je v zadnjih letih ta delež gospodinjstev v obeh primerih zmanjšal.

Zanimiv podatek je, da o učinkoviti rabi energije največ razmišljajo gospodinjstva z nizko oziroma zelo nizko porabo (86 %), najmanj pa gospodinjstva z visoko oziroma zelo visoko porabo energije (75 %).

Odnos javnosti do porabe energije v slovenskih gospodinjstvih se je v obdobju pandemije COVID-19 (2020-2022) nekoliko poslabšal, vendar ne toliko, kot bi morda pričakovali. Zmanjšanje je v skladu s trendom, ki ga postopoma opažamo že od leta 2015.

Rajko Dolinšek

Članek je omogočil MOPE ARSO v sklopu ozaveščanja in informiranja o podnebnih spremembah z uporabo kazalcev okolja in poročila o stanju okolja 2022.

Povezava na kazalec: [RE01] Odnos javnosti do porabe energije v slovenskih gospodinjstvih

Vir: https://porocila.reus.si/porocila-raziskave-reus-gos/

--------------------------------------------------------------

Viri

Informa Echo, Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije - REUS 2019, www.reus.si

Medijska soba: https://mediji.reus.si/

Na prenovljeni spletni strani https://porocila.reus.si/ lahko najdete javno dostopna poročila Raziskave REUS za gospodinjstva ter za javni in storitveni sektor.

Raziskava REUS je temelj Ekosistema učinkovitega ravnanja z energijo - EURE.

Infografika je primerna za tisk do širine 17 cm / © Informa Echo /

O Raziskavi REUS

Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije - REUS je edina neodvisna kontinuirana raziskava v Sloveniji, ki omogoča pridobivanje statistično relevantnih podatkov s področja rabe energije. Raziskava REUS 2019 predstavlja sedmi val Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije, ki jo izvaja Informa Echo v sodelovanju s partnerji od 2009.

Sofinancer Raziskave REUS GOS 2022 je Agencija Republike Slovenije za okolje v okviru Ministrstva za okolje in prostor.

Več o raziskavi REUS: https://www.reus.si/

O kazalcih okolja, vedenja in ravnanja z energijo

Kazalci okolja so na dogovorjen način izbrani in predstavljeni podatki. Namenjeni so ozaveščanju javnosti in podpori odločanju. S kazalci, s katerimi spremljamo ozaveščenost javnosti o rabi energije, energetski učinkovitosti in podnebnih spremembah želimo vplivati na pomen znanja o podnebnih spremembah in na večjo pripravljenost podpori podnebju in okolju prijaznim politikam.

Kazalec okolja Ekstremni padavinski dogodki in kazalec vedenja in ravnanja Ozaveščenost javnosti o vplivih podnebnih sprememb in druge kazalce vedenja in ravnanja z energijo lahko najdete na spletni strani ARSO, več podatkov iz / o Raziskavi energetske učinkovitosti Slovenije - REUS pa na spletni strani www.reus.si.

Več informacij vezanih na članek v Poročilu o stanju okolja 2022 - poglavje Podnebne spremembe.https://www.gov.si/assets/ministrstva/MOP/Dokumenti/porocilo_o_okolju_2022.pdf

Priloga z dodatnimi informacijami

Pogoji za uporabo in objavljanje gradiv

Vsa besedila in grafični elementi redakcija Informa Echo objavlja v "Medijskem kotičku" spletne strani Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije.

Vsa gradiva lahko uporabljate pod naslednjimi pogoji:

1. Obvezno morate navesti vir (Informa Echo, www.reus.si )

1. Besedila in grafike lahko uporabite v celoti ali po delih

1. Zaradi točnosti podanih informacij ne smete spreminjati vrednosti statističnih podatkov.

Več o tem v medijski sobi https://mediji.reus.si/

Prijavite se na novice REUS

Redakcija Informa Echo na (približno) vsaka dva meseca objavlja izbrane rezultate Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije- REUS 2019: temeljite analize in infografike, posamezne statistike z določenega področja, primere uporabe rezultatov raziskave REUS in obvestila o prihajajočih dogodkih.

Povezava za prijavo na novice https://www.reus.si/prijava/

------------------------------------------------------------

Kontakt:

Rajko Dolinšek

direktor Informa Echo in vodja projekta REUS

rajko.dolinsek@informa-echo.si

tel. 031 688 423