O-STA

Velenje še vedno mladim prijazna občina

Mestna občina Velenje je še vedno mladim prijazna občina, kar potrjuje tudi podaljšanje naziva do leta 2028. Naziv smo pridobili že leta 2012. V Velenju mladi sami pod strokovnim vodstvom Mladinskega centra Velenje in Mladinskega sveta Velenje pripravijo 5-letno mladinsko strategijo oziroma lokalni program razvoja delovanja mladih.

V Velenju smo mladim za 50 odstotkov znižali komunalni prispevek, sprejet je pravilnik o dodeljevanju stanovanj v najem mladim (dodelili smo 5 stanovanj). Omogočamo tudi sofinanciranje stroškov kredita za rešitev prvega stanovanjskega problema za nakup stanovanja, stanovanjske hiše ali gradnjo hiše. Spodbujamo delovanje SAŠA inkubatorja in podpiramo mlade podjetnike, ki so na začetku svoje karierne poti. Prav tako razvijamo poslovne cone, v katere privabljamo nove zaposlovalce in tako omogočamo nove zaposlitve (PC Stara vas, PC Pesje). Z različnimi projekti si prizadevamo zagotavljati kakovostne pogoje za življenje mladih, kar vključuje tudi različne subvencije in podporo za mlade podjetnike ter razvojne projekte. Vsako poletje omogočamo v Mestni občini Velenje tudi opravljanje počitniškega dela preko projekta Čisto moje Velenje, s katerim mlade spodbujamo k pozitivnemu odnosu do mesta in skrbi za čisto okolje, hkrati pa jim omogočimo, da nekaj zaslužijo.

Zagotavljamo kakovostne programe izobraževanj, podpiramo aktivno delovanje mladih z dodeljevanjem štipendij, sofinanciramo štipendije za deficitarne poklice. V Velenju omogočamo pestro preživljanje prostega časa v okolici velenjskih jezer in na različnih igriščih ter drugih površinah za preživljanje prostega časa (otroška igrišča, pumptrack, urbani park, športna igrišča pri šolah in v krajevnih skupnostih ...), dobro razvito imamo tudi kolesarsko infrastrukturo v mestu in povezave v druge kraje. Na različne načine spodbujamo tudi bolj trajnostno premagovanje razdalj (peš, s kolesom - avtomatiziran sistem za izposojo koles Bicy, brezplačen mestni prevoz Lokalc). Posebno pozornost posvečamo tudi področju kulture, kjer javni zavodi in druge institucije pripravljajo zanimive programe za mlade. Mestna občina Velenje financira veliko teh aktivnosti prek rednega programa institucij ali pa prek razpisov. Javni zavod Mladinski center Velenje izvaja številne programe in projekte, ki so namenjeni mladim in ga lahko izpostavimo kot enega najbolj aktivnih in dejavnih mladinskih centrov v Sloveniji.

V Mestni občini Velenje zagotavljamo vpis v vrtec vsem otrokom, za katere starši izrazijo interes po vpisu v javni vrtec. Imamo 6 osnovnih šol in Center za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje. Srednješolsko izobraževanje poteka na Šolskem centru Velenje, kjer so šola za strojništvo, geotehniko in okolje, elektro in računalniška šola, šola za storitvene dejavnosti in gimnazija.

Mestna občina Velenje si z različnimi ukrepi tudi prizadeva, da bi mlade spodbudili k nadaljevanju študija v domačem okolju. V Velenju že delujeta fakulteti za energetiko in varstvo okolja, kjer se izobražuje 250 študentov. Šolski center Velenje izvaja tudi višje strokovne programe na področju informatike, mehatronike, elektronike, elektrotehnike, geotehnologije in rudarstva, ter gostinstva in turizma, kjer letos pričakujejo približno 300 študentov.

V okviru prestrukturiranja SAŠA regije bomo posebno pozornost namenili izobraževanju s preureditvijo Stare elektrarne v Center prihodnosti, kjer bodo potekali napredni izobraževalni programi. V celotni regiji pa se bo izvajal izobraževalni projekt, financiran iz sklada za pravični prehod, s katerim bodo vsi izobraževalni zavodi nadgradil digitalna področja izobraževanja. V Velenju imamo v študentsko-dijaškem domu prostora za cca 120 dijakov in študentov, kar je premalo za bodoče študente, zato smo z Univerzo v Mariboru podpisali pismo nameri za izgradnjo novega študentskega doma v Velenju. Trenutno je v dijaškem in študentskem domu nastanjenih 20 dijakov in 91 študentov, 15 študentov je na čakalni listi.

V Velenju že delujeta Fakulteta za energetiko in Fakulteta za varstvo okolja, ki skupaj izobražujeta 250 študentov. Šolski center Velenje poleg srednješolskega izobraževanja izvaja tudi višje strokovne programe na področju informatike, mehatronike, elektronike, elektrotehnike, geotehnologije in rudarstva ter gostinstva in turizma. Imajo 307 študentov.

Še naprej podpiramo aktivno delovanje mladih z dodeljevanjem štipendij. Letos smo razpisali štipendije v višini 5.400 evrov za pet študentov, ki s svojim delom dvigujejo kakovost življenja v Velenju. Prav tako Mestna občina Velenje že šesto leto sofinancira štipendije za deficitarne poklice v sodelovanju z lokalnimi podjetji, za kar letno namenimo dodatnih 25.600 evrov iz občinskega proračuna.

Preživljanje prostega časa

Velenje ponuja veliko. Med drugim se lahko sproščamo na sprehodih okrog Škalskega jezera in ob Velenjskem jezeru. V sklopu projekta Trajnostni in dostopni turizem ob Velenjskem jezeru bomo nadgradili turistično infrastrukturo z novo urbano opremo, uredili dostop za gibalno in senzorno ovirane, nadgradili in digitalizirali turistično ponudbo, na sonaravne načine uredili rob jezerske površine in tako izboljšali možnosti za aktivno preživljanje časa na Velenjski plaži. Velenjska plaža je najbolj obiskana turistična točka v občini in predstavlja velik razvojni potencial. V poletnem času prostor ob Velenjskem jezeru nudi neomejene možnosti za plavanje in druge vodne športe, ki privabljajo številne športne navdušence in družine na zabavno in sproščeno preživljanje poletnih dni. Na voljo so tudi sprehajalne in kolesarske poti, igrišča za tenis, košarko, odbojko idr.

V Mestni občini Velenje so na voljo tudi številne športno-rekreacijske površine za prostočasne aktivnosti - Rdeča dvorana Velenje, Bazen Velenje, mestni stadion, pumptrack, skejt park, igrišči za ulično košarko, Velenjska plaža, kotalkališče, drsališče, smučarskoskakalni center idr. V toplejših mesecih k obisku vabijo športna igrišča, fitnes naprave na prostem, pohodne in sprehajalne poti, kolesarske steze, igrišča za odbojko. Za športno vadbo je na voljo 12 šolskih telovadnic in 11 zunanjih igrišč ob šolah, športna igrišča so na voljo tudi v posameznih krajevnih skupnostih in mestnih četrtih.

Pumptrack in urbani fitnes Velefit v mestnem središču ob reki Paki nudita vadbo za otroke in odrasle ali prijetno popestritev sprehoda ali kolesarjenja skozi mesto. Nove pridobitve v sklopu Urbanega parka - igrišči za ulično košarko in skejt park - vabijo mlade in mlade po srcu. Za športno vadbo lahko občani izkoristijo 11 šolskih telovadnic. Telovadnica je tudi v večnamenskem domu Vinska Gora. Na voljo so tudi zunanja športna igrišča - 9 klasičnih (OŠ Gustava Šiliha, pri OŠ MPT in CVIU, OŠ Gorica, OŠ Antona Aškerca, OŠ Livada, OŠ Šalek, POŠ Cirkovce, POŠ Plešivec in POŠ Vinska Gora) in eno namensko - rokometno POŠ Škale. Športna igrišča so na voljo tudi v posameznih krajevnih skupnostih.

Za prostočasne športne aktivnosti je za brezplačno uporabo na voljo kotalkališče v Sončnem parku, kjer je 400 m2 asfaltirane površine, ki se pozimi uredi v Drsališče Velenje. V parku so na voljo balinišče, dve odbojkarski igrišči, mizi za namizni tenis, petanka in rusko kegljišče. V okviru Smučarskoskakalnega centra Velenje pod grajskim gričem, ki nudi prijeten sprehod in kratek pobeg iz mestnega vrveža, je na voljo tudi igrišče za petanko. Za plezalne navdušence je na voljo naravno plezališče v Vinski Gori - Lipje (Gonžarjeva peč), umetna plezalna stena v Rdeči dvorani in balvanski poligon na Šolskem centru Velenje.

Imamo tudi zanimive okoliške vzpetine in griče (Koželj, Vodemla, Lubela, Jakec in Graška gora). Po hribovitem obrobju Šaleške doline poteka Šaleška planinska pot, ki ima 21 kontrolnih točk in letos praznuje 50-letnico. Zadnja kontrolna točka se nahaja na Velenjskem gradu, kjer si lahko ogledate tudi razstavo o nastajanju Šaleške planinske poti. Zanjo skrbi Planinsko društvo Velenje. Planinsko društvo Vinska Gora pa je skrbnik planinske obhodnice Po poteh Vinske Gore, ki je lahka krožna pot s 14 nadzornimi točkami. Povprečen planinec pot prehodi v slabih 8 urah. Pot je primerna kot enodnevni izlet, posamezne etape pa kot popoldanski izlet ali kot pot za nabiranje telesne kondicije.

Javni zavod Mladinski center Velenje izvaja številne programe in projekte, ki so namenjeni mladim in ga lahko izpostavimo kot enega najbolj aktivnih in dejavnih mladinskih centrov v Sloveniji. Poleg kluba eMCe plac, ki obsega kavarno, galerijo in večnamensko dvorano za koncertne in uprizoritvene dejavnosti, kjer prirejajo razne delavnice, izobraževalne in družbene aktivnosti, športne turnirje in različne družabne ter klubske večere, v sklopu Mladinskega centra Velenje delujejo še Središče mladih in otrok, Dnevni center Moj klub, Prostovoljna skupina Udarnik MC Velenje, Multimedijski center Nukleus, Letni kino ob Škalskem jezeru, Pekarna idej, Hostel Velenje, ŠTU-DIJ dom in Hiša bendov. Mladinski center pa je prepoznaven tudi po številnih mednarodnih projektih, ki so organizirani v okviru programa Erasmus+ in drugih.

V Mestni občini Velenje z različnimi aktivnostmi spodbujamo bolj trajnostne načine premikanja po mestu oz. na razdaljah, krajših od dveh kilometrov. Zagotavljati želimo sklenjeno in varno kolesarsko omrežje, ki bo omogočalo hitro in udobno kolesarjenje. Urejenih imamo več kot 30 km kolesarskih povezav. Dobro urejene imamo tudi državne kolesarske povezave, ki povezujejo Velenje z drugimi kraji v regiji in širše. V zadnjem obdobju smo tako pridobili tri ključne kolesarske povezave, in sicer proti Dobrni, proti Mislinji (Štrekna) in proti Mozirju. Urejene imamo tudi nekatere gorskokolesarske poti (Vodemla).

Stanovanjske možnosti

Reševanje stanovanjskih težav mladih je bila ena izmed zavez na županovem generacijskem forumu z mladimi, ki smo ga pripravili decembra 2020. V zadnjih letih smo tako uspešno izvedli več aktivnosti, ki pomembno vplivajo na še boljšo kakovost življenja mladih. Mladim smo za 50 odstotkov znižali komunalni prispevek, sprejet je pravilnik o dodeljevanju stanovanj v najem mladim (mladim smo dodelili 5 stanovanj). Omogočamo tudi sofinanciranje stroškov kredita za rešitev prvega stanovanjskega problema za nakup stanovanja, stanovanjske hiše ali gradnjo hiše. Do enkratne pomoči oziroma subvencije so upravičeni mladi do 35 let, ki prvič rešujejo stanovanjski problem. Subvencija pokriva stroške odobritve kredita, zavarovanje kredita ali plačilo obresti in je omejena do 50 % stroškov kredita, vendar ne več kot 3.000 evrov.

Participacija mladih

V Velenju mladi sami pod strokovnim vodstvom Mladinskega centra Velenje in Mladinskega sveta Velenje pripravijo 5-letno mladinsko strategijo oziroma lokalni program razvoja delovanja mladih. Tako so letos začeli pripravljati četrto 5-letno strategijo, v kateri mladi sami izpostavijo cilje, ki jih želijo, da se v tem obdobju uresničijo. Mestna občina Velenje na podlagi teh ciljev pripravi letni razpis, preko katerega lahko prek projektov te cilje, ki so zapisani v strategiji, tudi realizirajo. Vsako 5-letno obdobje pa Mestna občina Velenje tudi nameni več sredstev za sledenje ciljem lokalnega programa razvoja delovanja mladih. Mlade aktivno vključujemo v razvojne projekte, znesek enkratne denarne pomoči staršem ob rojstvu otroka smo povišali za 100 odstotkov (sedaj znaša 300 evrov).

Zaposlitvene priložnosti

Spodbujamo delovanje SAŠA inkubatorja in podpiramo mlade podjetnike, ki so na začetku svoje karierne poti. Prav tako razvijamo poslovne cone, v katere privabljamo nove zaposlovalce in tako omogočamo nove zaposlitve (PC Stara vas, PC Pesje). Z različnimi projekti si prizadevamo zagotavljati kakovostne pogoje za življenje mladih, kar vključuje tudi različne subvencije in podporo za mlade podjetnike ter razvojne projekte. Za področje mladine smo letos preko dveh razpisov namenili skupno 73.000 evrov.

Vsako poletje omogočamo v Mestni občini Velenje tudi opravljanje počitniškega dela preko projekta Čisto moje Velenje, s katerim mlade vsako leto spodbujamo k pozitivnemu odnosu do mesta in skrbi za čisto okolje, hkrati pa jim omogočimo, da nekaj zaslužijo.

Kulturne in družbene dejavnosti

Velenje je tudi mesto kulture, zato tudi temu področju namenjamo posebno pozornost. Javni zavod Festival Velenje že več let izvaja mladinski kulturni abonma z imenom Mladost in skrbi za pripravo in izvedbo tudi drugih kulturnih prireditev, razstav, ki so blizu kritičnemu razmišljanju mladih. Z namenom spodbujanja ljubiteljske kulturne ustvarjalnosti občanov Mestne občine Velenje vsako leto objavimo javni razpis za sofinanciranje kulturnih programov in projektov. Za vseh pet razpisnih področij (programi, projekti, založništvo, zveza kulturnih društev in projekti medkulturnega dialoga) smo namenili 117.000 evrov. V proračunu za leto 2024 smo za področje kulture namenili sredstva v višini 3.693.963 evrov.

Naši javni zavodi in druge institucije izvajajo številne programe za naše otroke, mladino. Poleg že omenjenih, Mladinski center Velenje in Festival Velenje, so na področju programov za mlade zelo aktivni še Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje z vsemi svojimi društvi prijateljev mladine, Ljudska univerza Velenje, Muzej Velenje, Knjižnica Velenje, Glasbena šola Fran Kurun Koželjski Velenje ... Mestna občina Velenje financira veliko teh aktivnosti preko rednega programa institucij ali pa preko razpisov (kultura in drugi razpisi).

V Velenju se lahko pohvalimo z največjim otroškim festivalom - Pikinim festivalom, prav tako mladi zelo radi vsako leto obiščejo Festival mladih kultur Kunigunda.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje