O-STA

Slovenska zmaga na evropskem start up izzivu podjetja Infineon

V Beljaku se je zaključil Infineon Start up Challenge, ki je trajal 3 mesece in kjer so se pomerili najboljši tehnološki start upi iz Evrope. Letošnji izziv je bil po številu udeležencev največji doslej, saj se je nanj prijavilo več kot 45 zagonskih podjetij iz Evrope. Po oceni strokovne žirije je zmagal Matjaž Gobec, magistrski študent Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ki je pod mentorstvom mag. Luke Malija v okviru start up podjetja Granevo iz Rogaške Slatine vodil projekt, ki s pomočjo strojnega učenja na zvočnih posnetkih rešuje problem detekcije valjenja piščancev.

Udeleženci, ki so se prijavili na start up izziv podjetja Infineon, so prejeli strojno in programsko opremo ter podporo na področju razvoja zmogljivih modelov strojnega učenja, ki so implementirani na Infineonovi novi platformi. Pri tem so sodelovali tudi partnerji Infineon Technologies Austria, Imagimob iz Švedske in Bridgio pospeševalnik iz Litve. 13 finalistov je predstavilo svoje inovativne rešitve - od pametnih medicinskih naprav, industrije 5.0, brezpilotnih letalnikov, procesiranja velikih količin podatkov, protipoplavne zaščite, pa do naprednih senzorjev v kmetijstvu ter prehranski industriji. Na izzivu v Beljaku je zmagal študent Fakultete za elektrotehniko Matjaž Gobec kot edini predstavnik iz Slovenije.

O zmagovalnem projektu

Matjaž Gobec je s projektom, ki je del njegove magistrske naloge, začel leta 2023 v okviru predmeta Mobilnost in Internet Stvari. V okviru start up izziva je nato razvil senzorsko platformo za namen zaznavanja valjenja piščancev v industrijskem okolju ter regulacijo temperature in vlage. V podjetju Jata Emona, ki je drugi največji proizvajalec piščancev v Sloveniji, je bilo izvedeno zbiranje podatkov za treniranje modela strojnega učenja, ki z uporabo konvolucijskih nevronskih mrež na podlagi zvočnih signalov zazna zaporedne faze v zadnjih treh dneh valjenja piščancev. To pridelovalcem omogoča nadzor nad celotnim procesom na daljavo, natančno nastavitev ustrezne temperature in vlage ter zmanjša ročno delo, potrebno za pregledovanje inkubatorjev.

Andreas Mühlberger, strateški partner in manager v podjetju Infineon ter organizator in vodja start up izziva, je komentiral: "Čestitam vsem udeležencem, še posebej Granevu na čelu z Matjažem Gobcem, ki se bo kot zmagovalec in predstavnik Evrope udeležil Infineon Startup Night v Münchnu konec oktobra 2024, kjer bodo navzoči finalisti iz držav celega sveta. Sodelovanje z zagonskimi podjetji je za Infineon pomembno, ker po eni strani podpiramo mlada podjetja, po drugi strani pa se lahko od njih veliko naučimo."

Mag. Luka Mali, mentor in predavatelj na Fakulteti za elektrotehniko:

"Na Fakulteti za elektrotehniko, Univerzi v Ljubljani, si prizadevamo za prenos znanja v prakso, kar potrjuje predmet Mobilnost in internet stvari, kjer podiplomski študentje pridobijo ključna znanja za izvedbo projektov, ki jih velikokrat nadgradijo v zaključna dela ter s pridom uporabijo v praksi. Današnji napredek, zlasti na področju tehnologij IoT, AI ter Edge AI, odpira nove možnosti v agroindustriji, omogoča večjo učinkovitost in trajnostne prakse v pridelavi hrane, kar dokazuje tudi projekt Matjaža Gobca. Tudi v prihodnje je cilj fakultete, da skupaj s študenti in partnerji razvijamo projekte, ki bodo s tehnološkimi rešitvami naslavljali aktualne izzive sodobnega časa."

O Infineonu:

Infineon Technologies je eden največjih svetovnih proizvajalcev polprevodnikov s sedežem v Münchnu. Na področju čipov za avtomobilsko industrijo in t. i. "power" elektronike ima Infineon največji tržni delež na svetu. Z Infineon Start up Challenge-om želi podjetje promovirati svoje najnovejše rešitve s področja umetne inteligence na robu, ki jih omogoča njihova nova mikrokrmilniška platforma AI Evaluation kit.