O-STA

Kajuhov dom bomo začeli pripravljati na prenovo

Foto: Peter Ocvirk
Foto: Peter Ocvirk
Foto: Peter Ocvirk

Celje, 17. oktober 2024 - Kajuhov dom se po mesecih začasne rabe za nekaj časa poslavlja. V njem bo namreč prihodnje leto začel nastajati Dom - sodoben in urejen center ustvarjalnih skupnosti, kjer se srečujejo lokalna skupnost, kultura in sodobne ustvarjalne prakse.

Še zadnjič pred prenovo je včeraj zvečer zasvetil v povsem drugačni luči. Družili smo se s sosedi, predstavniki okoliških zavodov, kulturnimi ustvarjalci, mladimi in številnimi obiskovalci, omogočili smo brezplačno fotografiranje in vsem zainteresiranim predstavili prihodnost te zgodovinske stavbe.

Zbrane je pozdravil župan Mestne občine Celje Matija Kovač, ki je povedal, da bomo Kajuhov dom začeli pripravljati na prenovo. Nastajati bo začel Dom, to je namreč beseda, ki je stavbo spremljala skozi zgodovino in smo jo želeli ohraniti. Dom bo prostor za ustvarjalne skupnosti, ustvarjalno dogajanje, za druženje in udejstvovanje Celjank in Celjanov.

Že v preteklih mesecih je bil Kajuhov dom prizorišče kar nekaj dogodkov, v sodelovanju s Kulturnih društvom Prostorož smo namreč omogočili začasno rabo, kakšen dogodek pa mu bo vdahnil življenje tudi še do konca tega meseca.

Prvi naslednji velik korak na poti do Doma bo nato javno naročilo za izbor izvajalca gradbenih del, ki ga bomo predvidoma objavili v začetku prihodnjega leta.

Včerajšnje dogajanje so sooblikovali:

- Kulturno društvo Prostorož

- mladi z oblikovalko Nežo Penca (poslikava gradbiščne ograje)

-fotograf Tomaž Črnej

- DJ El Timo

- glasbena zasedba C.U.B.E

- Janez Grošelj (svetlobna intervencija)