O-STA

ERASMUS dan na ŠC Velenje

Velenje, 17. 10. 2024

Od jedače do umetne inteligence

V sredo, 16. 10. 2024 smo na ŠCV predstavljali aktualne mednarodne projkete, ki so sofinancirani v programu ERASMUS+, ki sofinacira projekte mobilnosti dijakov in osebja kot tudi projekte sodelovalnih partnerstev. Na ŠCV smo vključeni v mobilnost na vseh šolah. Vsaka šola pa je vključena tudi v raziskovalne projekte, ki smo jih včeraj predstavljali.

Naš ERASMUS dan smo začeli z glasbo, zakusko in kavo, kjer smo se zbirali dijaki, učitelji in tudi partnerji ŠCV. Potem smo se premaknili v predavalnico, kjer so potekale posamezne predstavitve. Za odmor smo se igrali z DEMO, ki sta ga prinesla predavatelja iz FRI (postali smo Luke Dončiči, Angeline Joly ...), za kosilo smo se okrepčali v Ustvarjalnici, kjer smo okušali hrano povezano s smernicami novega projekta na ŠSD. Dobro okrepčani pa smo napotili v kotičke po šolah, kjer so predstavljeni projekti, ki so nam jih natančneje, s svojo izkušnjo, predstavili sodelujoči dijaki.

Na Gimnaziji sodelujejo v projektu 6CLIPS (projekt o trajnostnem razvoju v bližnji okolici in kako zmanjšati učinke globalnega segrevanja na šoli), ki nam ga je predstavila Lucija Mihelak.

Na Šoli za strojništvo geotehniko in okolje so predstavili svoje delo v projektu 3Dprint (v katerem so izdelali nekaj 3D modelov iz slovenske kulturne dediščine), ki ga je predstavljal Viljem Osojnik, ki nam je modele tudi pokazal.

Na Šoli za storitvene dejavnosti pričenjajo s projektom Štirje letni časi v ekološki kuhinji (kjer se ozirajo na pripravo ostankov iz kuhinje in uporabo manj uporabne zelenjave) in s čimer so nam na koncu prireditve tudi postregli, predstavila pa ga je gospa Simona Pompe.

Na Elektro in računalniški šoli pa razvijajo nove trende v umetni inteligenci in njeno vpeljavo v srednješolske strokovne programe AIM@VET. Ta projekt sta predstavljala dr. Peter Peer in dr. Žiga Emeršič s FRI iz UL, kajti projekt bazira na sodelovanju med fakulteto in srednjo šolo, kar pomei, da fakulteta pripravi vsebine za delo v razredu (v našem primeru iz vsebine računalniškega vida, medtem ko partnerji iz Španije pripravljajo vsebine iz robotike in partnerji iz Portugalske vsebine iz ambientalne inteligence).

Mislimo, da nam je ta dan res uspel in smo dobro predstavili širši skupnosti naše ERASMUS projekte.

dr. Nataša Meh Peer

Šolski center Velenje