O-STA

Advance Capital Partners upravlja s četrt milijarde evrov sredstev

Ljubljana, 18. oktober 2024 - Vlagatelji so se v tretjem krogu zbiranja sredstev zavezali vložiti še dodatnih 27 milijonov evrov v sklad zasebnega kapitala Advance Capital Partners SIS (ACP SIS). Advance Capital Partners je tako za svoj prvi sklad zasebnega kapitala skupno zbral rekordnih 198 milijonov evrov sredstev, dodatnih 50 milijonov evrov pa bodo vlagatelji investirali v drugi sklad, ki ima v lasti večinski lastniški delež Skupine Big Bang.

Za naložbo v sklada zasebnega kapitala družbe Advance Capital Partners se je skupno zavezalo več kot 100 institucionalnih in zasebnih vlagateljev v skupni vrednosti 248 milijonov evrov. "Z zaključenim tretjim krogom je sklad ACP SIS še dodatno okrepil svojo pozicijo kot največji sklad zasebnega kapitala v regiji Adriatic. Obseg sredstev v upravljanju se bo v naslednjih mesecih sicer še zvišal. Do konca vpisnega obdobja aprila prihodnje leto bomo namreč izvedli še en krog zbiranja sredstev, v katerem bodo lahko k skladu pristopili novi vlagatelji, obstoječi pa bodo imeli možnost za povečanje zavez," je povedal Aleš Škerlak, predsednik uprave Advance Capital Partners.

"V naslednjih štirih letih bomo sredstva investirali v skupno do 12 obetavnih podjetij v regiji, naš glavni fokus pa sta slovenski in hrvaški trg, torej državi iz katerih prihaja tudi večina naših vlagateljev. V Sloveniji smo že zaključili prevzem večinskega deleža IT podjetja Margis in specializiranega prodajalca visokokakovostnih in električnih koles A2U, na Hrvaškem pa smo v poletnih mesecih pridobili tudi večinski lastniški delež energetske družbe Solvis, vodilnega ponudnika energetskih rešitev in proizvajalca solarnih panelov v regiji. Naš drugi sklad je po izpolnitvi odložnih pogojev prevzel tudi upravljanje z naložbo v Big Bang, ki se je v zadnjih letih razširil tudi na hrvaški, srbski in bosansko-hercegovski trg," je še dodal Aleš Škerlak.