O-STA

Slovesna otvoritev 29. akademskega leta

Osrednja akademija ob otvoritvi 29. akademskega leta Univerze v Novi Gorici je potekala 17. oktobra 2024 v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

S svojo prisotnostjo so nas počastile številne visoke gostje in gosti, med njimi predsednik Slovenske akdemije znanosti in umetnosti akad. Peter Štih, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič, rektorica in rektorji slovenskih univerz ter direktorice in direktorji inštitutov in javnih agencij.

Ob tej priložnosti je občinstvo nagovoril prof. dr. Boštjan Golob, rektor Univerze v Novi Gorici: "Letos na univerzi nadaljujemo koordinacijo in izvajanje evropskega COFUND projekta SMASH. Visoko ga cenimo, saj utrjuje sodelovanje med vrhunskimi slovenskimi raziskovalnimi institucijami. V mislih imamo razširjanje pridobljene ekspertize še z drugimi deležniki na področju umetne inteligence, akademskimi in neakademskimi. V zavedanju, da je visokošolsko izobraževanje intimno povezano z znanstvenoraziskovalno dejavnostjo, širimo sodelovanje z nekaterimi javnimi raziskovalnimi zavodi. Velike napore usmerjamo v pričakovan začetek delovanja evropske univerze ACROSS, mednarodne zveze devetih univerz, ki delujejo v obmejnih evropskih prostorih. Financiranje projekta se začne naslednje leto: kot smo že navajeni, smo ponovno v družbi večjih univerz.

Ni nam lahko, a kot že doslej moramo imeti vse, kar imajo veliki. Svojo mednarodno odprtost utrjujemo tudi s prvimi koraki k podpisu sporazuma o sodelovanju z eno od japonskih univerz, katere predstavniki so bili med obiskom pri nas vidno presenečeni nad našimi raziskovalnimi zmogljivostmi, dosežki in načrti. Znanstvenoraziskovalno vzdržujemo visoko število najodličnejših objav, dosežki naših raziskovalk in raziskovalcev so prepoznani doma in v tujini, med drugim tudi s številnimi stanovskimi in širšimi - Zoisovimi - nagradami. Umetnice in umetniki Univerze v Novi Gorici so lahko prav tako ponosni ob izjemnih dosežkih alumnov univerze.

Ob koncu naj povem le, da si želim, da se bomo čez nekaj let lahko spominjali korakov, ki jih delamo na Univerzi danes, in rekli: 'Tako se je kalilo jeklo.'," je svoje misli strnil rektor Univerze v Novi Gorici.

Danes se pedagoška dejavnost Univerze izvaja v okviru šestih fakultet in Akademije umetnosti. Študij na Univerzi v Novi Gorici je do danes zaključilo 283 doktorjev znanosti, 560 magistrov in 1091 diplomantov. Raziskovalna dejavnost poteka v šestih centrih in štirih laboratorijih, ki so opremljeni z vrhunsko raziskovalno opremo. Vključeni smo v manjše in večje mednarodne projekte, sodelujemo z ustanovami z najvišjim ugledom. Tuji študentje predstavljajo kar 60 % študentske populacije in prihajajo iz 54 držav, tako iz Evrope kot z drugih celin.

Zbrane je ob letošnji otvoritvi akademskega leta nagovoril tudi predsednik Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Anderluh, ki je izpostavil pomembnost tesnega sodelovanja med univerzami in drugimi znanstvenoraziskovalnimi ustanovami: "Z Univerzo v Novi Gorici, ki je ena izmed manjših univerz, a se je uveljavila kot kakovostna, mednarodno priznana izobraževalna in v veliki meri raziskovalna inštitucija, sodelujemo že od samega začetka." Poudaril je, da sodelovanje vrhunskih inštitucij vodi k večji znanstveni odličnosti in hkrati krepi tudi mednarodni ugled vseh naših inštitucij ter zaključil: "Naj tako ostane tudi v prihodnje."

V sklopu slovesnega odprtja novega akademskega leta sta bila podeljena častna naziva in častno priznanje Univerze v Novi Gorici. Naziv častni doktor Univerze v Novi Gorici - doctor honoris causa - je rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob podelil svetovno znanemu režiserju z območja nekdanje države Jugoslavije gospodu Želimirju Žilniku za izjemne dosežke na področju filma in za obogatitev svetovne zakladnice umetnosti.

Za pomemben prispevek k sistemskim rešitvam ter h kakovosti in razvoju izobraževanja tako na Univerzi v Novi Gorici kot tudi širše je naziv zalužna profesorica Univerze v Novi Gorici prejela prof. dr. Tanja Urbančič, dolgoletna sodelavka Univerze v Novi Gorici.

Gospod Borut Lavrič, dolgoletni član in predsednik Upravnega odbora Univerze v Novi Gorici, pa je posthumno prejel priznanje zlata plaketa Univerze v Novi Gorici za izjemen prispevek k nastanku, razvoju in uveljavitvi Univerze v Novi Gorici.

Nagradili smo tudi sedemnajst diplomantk in diplomantov. Priznanje alumnus primus so prejeli diplomantke in diplomanti, ki so diplomirali kot prvi v svoji generaciji vpisanih študentov, in sicer Karin Logar, Erik Maksimiljan Perkavac, Irma Hostnik, Ranin M. D. Ismail, Svetozar Bastać, Megumi Tona, Ivana Sulaver, Magdalina Mihajlovska, Filip Sluga in Anastasija Kojić, priznanje alumnus optimus pa diplomantke in diplomanti, ki so med diplomantkami in diplomanti v posameznem študijskem letu dosegli najvišjo povprečno oceno študija, in sicer Anže Novinec, Andrea Stefanović, Lucian Vumilia Ngeze, Erik Maksimiljan Perkavac, Klemen Levičnik, Svetozar Bastać, Darko Ilin, Ivana Sulaver, Magdalina Mihajlovska, Ana Logar in Milan Bajčetić.