O-STA

Z rebalansom proračuna še korak bližje k izvedbi protipoplavnih ukrepov

Celje, 22. oktober 2024 - Mestni svet Mestne občine Celje se je danes sešel na 1. izredni seji v tem mandatu. Seja je bila sklicana predvsem zaradi sprejetja letošnjega 3. rebalansa občinskega proračuna, ki ga je mestni svet obravnaval po hitrem postopku. Ključni razlog za pripravo še enega rebalansa so uskladitve načrta razvojnih programov za izvedbo javnih naročil za izvedbo protipoplavnih ukrepov z menjavo neustreznih mostov na Voglajni (pri Topru) in Savinji (Polule), spremenjena izhodišča države glede sredstev, ki jih Slovenija namenja sanaciji po poplavah in neurjih iz leta 2023. Ob sprejetju rebalansa so svetniki po intenzivni razpravi izdali tudi predhodno soglasje k prodaji večstanovanjske stavbe v Savinjski ulici 3, ki je v lasti MOC, uredili nekaj kadrovskih zadev in sprejeli spremenjena pravilnika o sofinanciranju mladinskih programov in programov za mlade ter o izvajanju letnega programa športa v MOC.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je spremenilo izhodišča glede sredstev, ki jih država namenja sanaciji škode po poplavah in neurjih iz leta 2023. Na podlagi predhodnega programa je bilo namreč občinam dodeljenih 40 odstotkov sredstev, potrebnih za sanacijo nastale škode. Ostala sredstva za obnovo pa bo država glede na nova izhodišča zagotovila v okviru rednih letnih programov sanacij elementarnih škod, kjer je pogoj za črpanje tudi predhodna poraba 1,5 odstotka proračunske rezerve občine. Z rebalansom bo tako iz tega vira za dobrih 1,6 milijona evrov manj odhodkov in za 2,3 milijona evrov manj prihodkov. Zelo dolgotrajni so tudi postopki potrjevanja projektnih dokumentacij za sanacijo plazov, ki jo potrjuje Državna tehnična pisarna, saj smo na aprila poslane projektne predloge odgovore prejeli šele septembra, kar je povzročilo predvsem zamude pri začetkih sanacij.

V rebalansu je upoštevana tudi spremenjena dinamika različnih investicij (Vrtec Čira Čara, Vila Sonja), slabih dvesto tisočakov več odhodkov za obnovo igrišč v mestnih četrteh in krajevnih skupnostih, prilivov pri projektih, kjer je predvideno EU financiranje (Zelena cona, Elena mobility...). V tretji rebalans proračuna so vključeni tudi trije projekti iz mehanizma Dogovor za razvoj regij (DRR), za katere pripravljamo projektno dokumentacijo, kar je povezano z določenimi stroški.

Na prihodkovni strani se za slab poldrugi milijon evrov povečujejo prihodki z naslova komunalnega prispevka in prodaje stavbnih zemljišč, za dober milijon pa se zmanjšujejo prihodki iz prodaje poslovnih prostorov. Z realizacijo se usklajujejo tudi ostale proračunske postavke glede na aktualno realizacijo.

V tretjem rebalansu občinskega proračuna bodo načrtovani skupni prihodki tako nižji za približno 5,5 milijona evrov in bodo znašali nekaj več kot 76 milijonov evrov. Odhodki bodo nižji za 5,4 milijona evrov in bodo znašali približno 81,5 milijona evrov.

Prodaja večstanovanjske stavbe v lasti MOC za revitalizacijo starega mestnega jedra

Mestna občina Celje je letos z nakupom stanovanja, ki je bilo v lasti RS, v večstanovanjski stavbi v Savinjski ulici 3 postala lastnica celotnega objekta, kar ji omogoča prodajo stavbe. Nepremičnino želimo prodati na javni dražbi, zato da bi z njeno obnovo prispevali k revitalizaciji starega mestnega jedra. Izhodiščna kupnina znaša 530.230,00 evrov, kupec pa se bo s podpisom pogodbe zavezal, da bo stanovanjsko nepremičnino obnovil. Investitor bo najkasneje v 18-tih mesecih od sklenitve kupoprodajne pogodbe moral začeti obnovo stavbe, v treh letih pa jo tudi zaključiti.

Za primer, da kupec ne bi izpolnil omenjena pogoja, si bo MOC pridržala odkupno pravico, ki daje občini upravičenje, da lahko v štirih letih od sklenitve kupoprodajne pogodbe nazaj odkupi predmetno nepremičnino za kupnino v višini prodajne cene dosežene na javni dražbi, zmanjšani za znesek škode v višini 15 odstotkov od vrednosti kupnine.

Celovita obnova večstanovanjske stavbe na Savinjski ulici 3, ki je v precej slabem stanju, sicer pomeni obnovo zunanjosti (streha, stavbno pohištvo, fasada), stanovanj in skupnih notranjih prostorov.

Po razpravi so svetniki s 16 glasovi za in 9 proti podali predhodno soglasje k prodajni pogodbi, o tem pa so morali odločiti, ker gre za pravni posel, ki presega 500.000 evrov, kar nalaga zakonodaja.

Spremenjena pravilnika o sofinanciranju mladinskih programov in izvajanju letnega programa športa v MOC

Mestni svet je sprejel še spremembe pravilnikov o sofinanciranju mladinskih programov in izvajanju letnega programa športa v MOC.

Sprememba pravilnika o sofinanciranju mladinskih programov in programov za mlade v MOC, ki je v veljavi od leta 2016, se nanaša samo na pogoje za prijavo na javni razpis (JR). Sprememba določa, da se na razpis ne morejo prijaviti pravne osebe in javni zavodi, katerih ustanovitelj je MOC ter izvajalci programov, ki so financirani ali sofinancirani iz drugih JR ali javnih pozivov MOC oziroma neposredno s strani občine.

Sprejete spremembe in dopolnitve pravilnika o pogojih, merilih in postopku sofinanciranja izvajanja Letnega programa športa v Mestni občini Celje pa bodo omogočile hitrejše zaključevanje razpisov in s tem nakazovanje pogodbenih sredstev, prenovo kriterijev vadbenih programov ter prednostnega programa športa.

Nova člana Sveta zavoda SLG Celje s strani ustanovitelja

Mestni svet se je seznanil tudi z odstopoma dveh članic Sveta zavoda Slovenskega ljudskega gledališče Celje, kot predstavnic ustanovitelja, Mestne občine Celje, Dušanke Safran in Anite Ovčar. Na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja, priznanja in nagrade je mestni svet kot nadomestni članici MOC v Svet zavoda za preostanek mandata potrdil imenovanje Simone Posinek in mag. Maje Voglar.