O-STA

Zmagovalci Rektorjeve nagrade zmanjšujejo količino zavržene hrane, omogočajo kirurgom vajo na realističnih modelih srca, ter poenostavljajo prostovoljstvo

Zmagovalci Rektorjeve nagrade zmanjšujejo količino zavržene hrane, omogočajo kirurgom vajo na realističnih modelih srca, ter poenostavljajo prostovoljstvo

Včeraj, 22. oktobra, je v okviru zaključka festivala Uniminds, največjega slovenskega festivala za grajenje inovacijske skupnosti in dolgoročnih partnerstev med akademsko sfero in gospodarstvom, potekala slavnostna podelitev Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani. Ta prestižna nagrada, ki jo Univerza v Ljubljani podeljuje vsako leto, prepoznava najboljše podjetniške ideje in inovacije v različnih kategorijah. Na dogodku so bili predstavljeni izjemni projekti, ki odražajo inovativnost in podjetniški duh študentov, raziskovalcev in alumnov. Udeleženci dogodka so imeli priložnost spoznati in se navdihniti z rešitvami, ki naslavljajo ključne izzive današnjega časa, od trajnostnega razvoja do naprednih tehnoloških rešitev. Med govorci na dogodku so bili minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije, dr. Igor Papič, direktor SPIRIT Slovenija, Rok Capl, motivacijski nagovor je imela prof. dr. Ines Mandić Mulec, dogodek pa je z nagovorom in podelitvijo nagrad zaključil rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič.

Izbor 3 finalistov/zmagovalcev v kategoriji študenti, študentke in alumni:

Ø 1. mesto: FoodIQ - rešitev FoodIQ s pomočjo statističnih modelov in umetne inteligence oz. strojnega učenja analizira različne dejavnike in pove, koliko hrane je potrebne za določen dogodek oz. dan. Namenjen je za restavracije, catering ponudnike in šolske menze, ki so trajnostno ozaveščene, želijo slediti ESG ciljem ter povečati svoj ugled, hkrati pa znižati stroške, ki nastanejo z ostanki hrane.

Članice podjetniške skupine: Vid Gojković, Tilen Dragar, Erik Curk, Anže Čertanec, (vsi iz Ekonomske Fakultete) in Luka Rizman (Fakulteta za upravo in Fakulteta za računalništvo in informatiko)

Ø 2. mesto: Modern Legal- moderna tehnološka orodja za pravnike. Inovacija se osredotoča na izboljšanje delovanja pravnih pisarn. S pomočjo naprednih algoritmov in obdelave naravnega jezika omogočamo iskanje na podlagi enostavnega opisa okoliščin primera, in ne zgolj samo z uporabo iskanja po ključnih besedah, kar je trenutno v široki uporabi. Na ta način pravnikom, ne samo da občutno skrajšamo čas pri iskanju sodne prakse, ampak jim omogočimo, da sploh najdejo relevantno sodno prakso za svoje primere.

Člani podjetniške skupine: Matic Zavadlal (Fakulteta za računalništvo in informatiko), Vitja Valenčič (Ekonomska fakulteta), Jan Gršič (Nova univerza v Ljubljani), Lovro Bobnar (Pravna fakulteta) in Kristian Babič (Fakulteta za računalništvo in informatiko).

Ø 3. mesto: Mycosurf - predstavlja eno izmed prvih rešitev za trajnostno izdelavo okolju prijaznih desk za deskanje na valovih. Projekt temelji na uporabi inovativnega materiala iz micelija gliv in kmetijskih odpadkov. Inovativnost izhaja iz uporabe tehnologije t. i. glivnih biokompozitov, ki omogoča ogljično nevtralno in energetsko neintenzivno izdelavo trajnostnega materiala, ki je konkurenčen tradicionalno uporabljenim sintetičnim penam kot je stiropor.

Člani podjetniške skupine: Nej Bizjak (Biotehniška fakulteta) in Hana Klincov (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje)

Izbor 3 finalistov/zmagovalcev v kategoriji raziskovalci:

1. mesto: MediGuide - inovacija omogoča hitro in stroškovno učinkovito izdelavo kirurških modelov, ki natančno posnemajo patologijo specifičnega pacienta. Ključna novost je inovativna metoda 3D tiskanja, ki omogoča izdelavo zelo natančnih modelov, zlasti pri posnemanju fizikalnih - reoloških lastnosti mehkih tkiv, kot so žile in organi. Po pretvorbi MRI in CT posnetkov v STL datoteke z uporabo umetne inteligence (AI) lahko izjemno hitro izdelamo natančne simulacijske modele, ki so interaktivni in se kot digitalni dvojčki specifične patologije lahko uporabljajo v obogateni in/ali navidezni resničnosti. Takšni pristopi v kirurgiji omogočajo lažje in hitrejše usposabljanje kirurgov, kar izboljšuje njihove kompetence in povečuje učinkovitost pri operacijah. Posledično se zmanjšujejo stroški bolnišnic in izboljšujejo izidi za paciente.

Člani podjetniške ekipe: dr. Griša Grigorij Prinčič, prof. dr. Iskra Jernej (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo), dr. Dime Stefanovski MD (Medicinska fakulteta) in mag. Matej Klepec (Ekonomska fakulteta).

Ø 2. mesto: CyberLab - je platforma porazdeljenih visoko interaktivnih kibernetskih vab s centraliziranim upravljanjem. Platforma omogoča lansiranje kibernetskih vab v različna omrežja ter centralizirano zbiranje in analizo podatkov o kibernetskih napadih. Rešitev sestoji iz dveh delov: senzorskega podsistema kibernetskih vab (t.j. specializiranih strežnikov, ki s produkcijsko pariteto posnemajo različne storitve, protokole in naprave), ki preusmerjajo napadalce in prestrezajo napade ter zbirajo podatke o njihovih tehnikah, taktikah in procedurah (TTP); ter podsistema vmesnikov za vizualno-interaktivno modeliranje in analizo zbranih podatkov, kar omogoča vpogled v realne kibernetske napade v realnem času za snovanje učinkovite kibernetske obrambe.

Člani podjetniške skupine: asist. Matej Rabzelj, asist. Maj Vilfan Matošec, Leon Štefanić Južnič, doc. dr. Mojca Volk, izr. prof. dr. Urban Sedlar, prof. dr. Andrej Kos (vsi s Fakultete za elektrotehniko - Laboratorij za telekomunikacije).

Ø 3. mesto: 3D tisk magnetov - inovacija ponuja povsem novo metodo proizvodnje magnetnih izdelkov. S konvencionalnim 3D tiskalnikom lahko z uporabo posebno modificirane šobe, filamenta z magnetnim prahom in konstrukcije zunanjih magnetov, natisnemo poljubne geometrije močnostne magnete, hkrati s polimernim izdelkom.

Člani podjetniške skupine: asist. Urban Klanjšček (Fakulteta za strojništvo), prof. dr. Mitjan Kalin (Fakulteta za strojništvo), prof. dr. Spomenka Kobe (Inštitut Jožef Štefan), dr. Muhammad Shahid Arshad (Inštitut Jožef Štefan) in dr. Boris Saje (Inštitut Jožef Štefan).

Izbor 3 finalistov/zmagovalcev v kategoriji HUD:

1. mesto: Greenie - inovacija je mobilna aplikacija, namenjena centralizaciji, poenostavitvi in igrifikaciji dostopa do priložnosti za družbene in okoljske prispevke ter tako prispeva k pametni in trajnostni Sloveniji. Usklajena s cilji Evropske komisije in zelene Univerze v Ljubljani aplikacija neposredno podpira dobro zdravje in dobro počutje (SDG 3) s spodbujanjem dejavnosti, kot so prostovoljstvo in trajnostne življenjske prakse, ki krepijo fizično in duševno zdravje.

Člani podjetniške ekipe: Nina Planinšek (Ekonomska fakulteta) in Bettina Szabo (Eotvos Lorand University Budapest, Faculty of Social Studies).

2. mesto: Mens AI - je napredna AI platforma je zasnovana za veterinarske klinike, ki si prizadevajo optimizirati delovne procese, povečati natančnost diagnostike in dvigniti raven strokovnosti svojih storitev. Platforma omogoča brezhibno integracijo z diagnostičnimi napravami (RTG, CT, MRI, ultrazvok), kar zagotavlja takojšnjo obdelavo slikovnega gradiva in natančne rezultate, ki bistveno pospešijo proces diagnostike in omogočajo hitro ukrepanje v kritičnih situacijah.

Člani podjetniške skupine: Teja Gregorič (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje)

Ø 3. mesto: Duhovni inštitut - za duhovni razvoj in širitev zavesti je inovativni center, ki združuje raziskave, izobraževanje in individualno svetovanje na področju duhovnosti. Novost inštituta je v celostnem pristopu, ki omogoča uradno izobraževanje o preverjenih duhovnih praksah, raziskovanje metod širjenja zavesti in ponuja poglobljeno individualno svetovanje za posameznike in podjetja.

Člani podjetniške skupine: Jan Nebec (Fakulteta za arhitekturo)

Zmagovalci Rektorjeve nagrade so s svojimi projekti dokazali, da inovacije ne poznajo meja, saj so na kreativen in tehnološko dovršen način ponudili rešitve, ki bodo prispevale k boljšemu jutri. Njihovi uspehi niso le priznanje njihovega truda in dela, temveč tudi navdih za prihodnje generacije inovatorjev, raziskovalcev in podjetnikov. S svojim prispevkom na področju tehnologije, trajnostnega razvoja in družbenih inovacij so dokazali, da je prihodnost svetla in polna možnosti za tiste, ki si drznejo sanjati in uresničevati svoje ideje.

"Na univerzah razvijamo novo znanje, ki pa ne sme ostati zaprto v predavalnicah in laboratorijih, temveč je pomembno, da preide v družbo. Na Univerzi v Ljubljani se tega poslanstva dobro zavedamo in tak prenos znanja in odkritij v družbo spodbujamo že več kot deset let z Rektorjevimi nagradami za najboljše inovacije Univerze v Ljubljani. Nagrade podeljujemo v različnih kategorijah, tudi za najboljše družbene inovacije, saj inovacije niso le nekaj, kar je neposredno povezano z gospodarstvom, kot jih pogosto preozko razumemo, temveč so pomembne na vseh področjih, saj z njimi spreminjamo tudi delovanje družbe," je poudaril rektor UL prof. dr. Gregor Majdič. Direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja Jakob Gajšek, ki je skupaj z žirijo med prispelimi prijavami izbiral zmagovalce pa je poudaril izjemno visoko kvaliteto vseh prispelih prijav v letošnjem letu in težavnost izbora finalistov, saj je v dveh kategorijah med prvimi petimi bilo le par točk razlike, hkrati pa vse prijavljene pozval na uvodni sestanek v LUI, kjer so zavezani k pomoči pri razvoju vseh podjetniških idej.

Glavni organizatorji festivala Uniminds so Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani, Služba za prenos znanja in tehnologij Univerze v Mariboru in Center za razvoj in prenos znanja Univerze na Primorskem ter javna agencija SPIRIT Slovenija. Glavna partnerja festivala sta farmacevtska družba Lek, d. d., član skupine Sandoz in Ljubljanski univerzitetni inkubator. Festival podpirata Oljarna Lisjak in Novartis v Sloveniji.

Avtor fotografij: Nebojša Tejić (STA)