O-STA

Spominske komemoracije v Celju - osrednja slovesnost je bila v Starem piskru

Sporočilo za medije

Spominske komemoracije - osrednja slovesnost je bila v Starem piskru

Celje, 25. oktober 2024 - Pred dnevom spomina na mrtve smo danes pripravili spominski komemoraciji v Starem piskru in pri grobnici na Golovcu ter položili venec v Spominskem parku Teharje.

Osrednjo slovesnost smo pripravili v Starem piskru, spominskem prostoru žrtev nacističnega nasilja, ki je tesno povezan z najtemnejšim obdobjem nemške okupacije med drugo svetovno vojno. V nekdanjem zaporu, ki je zdaj dislocirana enota Muzeja novejše zgodovine Celje, je okupator zapiral zavedne Slovence, antifašiste ter člane in podpornike odporniškega gibanja. Na dvorišču zapora je v letih 1941 in 1942 brez kakršnekoli sodbe ustrelil 347 talcev. Streljanje talcev so nacisti izvedli šestkrat in vsakič so ga najavili z velikimi rdečimi plakati, na katere so natisnili ponemčena imena zavednih Slovencev. Zapornike so mučili, ponižali in razčlovečili. Stari pisker pa ni le simbol trpljenja in smrti, temveč tudi upanja, solidarnosti in izjemnega poguma. Decembra leta 1944, ko je bilo tam zaprtih veliko Slovencev, je šest partizanov izvedlo drzno akcijo, v kateri je zbežalo okoli 100 jetnikov. Nekatere so Nemci polovili in jih ponovno zaprli, večina pa jih je zbežala na varno. Med osvoboditelji je bil tudi zdaj že pokojni častni meščan Ivan Grobelnik - Ivo.

V imenu Mestne občine Celje je venec k obeležju v Starem piskru položil župan Matija Kovač z delegacijo. Vence in cvetje so položili tudi predstavniki veteranskih in drugih organizacij, kulturni program pa je pripravila I. gimnazija v Celju, pod mentorstvom prof. Juane Robida in prof. Tomaža Marčiča.

Slavnostna govornica je bila poslanka Državnega zbora RS Janja Sluga, ki je spomnila na tragično zgodbo Starega piskra in med drugim dejala, da je prav, da spomin vsak pri sebi poskusimo nadgraditi z mislijo, da moramo narediti vse, kar je v naši moči, da se grozote iz zgodovine ne bi ponavljale: "To pa lahko storimo le tako, da gradimo strpno in vključujočo družbo, v kateri lahko mirno sobivamo ob vseh naših različnostih. Čaka nas veliko zahtevnega dela, da naša globalna skupnost napreduje tudi na drugih področjih, ne samo na tehnološkem. (...) Delujmo tako, da bodo generacije, ki prihajajo imele možnost popravljati naše napake in graditi svet, ki bo boljši od današnjega," je poudarila.

Slovesnost s krajšim programom smo pripravili tudi pri grobnici Golovec, kjer je bil slavnostni govornik ravnatelj Osnovne šole Frana Roša Vojin Mlinarević, ki je poudaril pomen gradnje miru v sedanjosti za prihodnje generacije in pozval, da se tistih, ki niso več med nami, spomnimo vsak dan, ne le ob praznikih. Kulturni program je pripravila Osnovna šola Frana Roša pod mentorstvom Tanje Dremšak.

V Spominskem parku Teharje sta delegaciji Republike Slovenije in Mestne občine Celje položile vence.

Delegacija Mestne občine Celje je že včeraj prižgala sveče na grobovih častnih meščanov na Mestnem pokopališču Celje.

***

Celje, 25. oktober 2023

Številka: 091-6/2023