O-STA

Prva v celoti integrirana skupna tržna podjetja za rafiniranje, petrokemikalije in goriva s tujim deležem na Kitajskem

Nastanek podjetij so obeležili s slovesnostjo v Pekingu

MULTIMEDIJSKE VSEBINE DOSTOPNE NA:http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=5367162

PEKING--(BUSINESS WIRE)--30. marec 2007--Sinopec, provinca Fujian, ExxonMobil in Saudi Aramco(1) so danes v Veliki dvorani ljudstva v Pekingu organizirali slovesnost ob uradni vladni odobritvi pogodb za ustanovitev skupnega podjetja in dodelitvi licenc za poslovanje za obe njihovi skupni podjetji v provinci Fujian: Fujian Refining & Petrochemical Company Limited in Sinopec SenMei (Fujian) Petroleum Company Limited.

Skupni podjetji s celotnim vložkom v višini približno 5 milijard ameriških dolarjev sta na Kitajskem prva povsem integrirana tržna projekta na področju rafinerije, petrokemičnih proizvodov in goriv s tujo udeležbo. Projekt Fujian za skupno podjetje za rafiniranje in etilen, ki se nahaja v Quanzhouu, provinci Fujian, bo proizvodnost obstoječe rafinerije z 80.000 sodčkov dnevno (4 milijone ton letno) povečal na 240.000 sodčkov dnevno (12 milijon ton letno). Nadgrajena rafinerija bo prečiščevala in obdelovala predvsem arabsko surovo nafto. Poleg tega projekt predvideva parni kreking za 800.000 ton etilena letno, enoto za 800.000 ton polietilena letno, enoto za 400.000 ton polipropilena letno in kompleks za aromate za proizvodnjo 700.000 ton paraksilena letno. Zgrajene bodo še podporne enote, med katerimi bo tudi 300.000-tonska enota za kogeneracijo. Skupno podjetje, uradno registrirano pod imenom "Fujian Refining & Petrochemical Company Limited", bo v lasti družbe Fujian Petrochemical Company Limited (FPCL) (50 odstotkov), podjetja ExxonMobil China Petroleum and Petrochemical Company Limited (25 odstotkov) in podjetja Saudi Aramco Sino Company Limited (25 odstotkov). Projekt naj bi se začel izvajati v začetku leta 2009.

Skupno podjetje za trženje fujianskih goriv, uradno registrirano pod imenom "Sinopec SenMei (Fujian) Petroleum Company Limited" bo vodilo in upravljajo s približno 750 bencinskimi servisi in z mrežo terminalov v provinci Fujian. Njegovi lastniki bodo Sinopec (55 odstotkov), ExxonMobil China Petroleum and Petrochemical Company Limited (22.5 odstotkov) in Saudi Aramco Sino Company Limited (22.5 odstotkov).

Slovesnosti so se udeležili g. Chen Jinhua, nekdanji podpredsednik Kitajske ljudske politične posvetovalne konference; njegova ekscelenca Ali Al-Naimi, minister za naftne in rudninske vire, Saudova Arabija; g. Huang Xiaojing, guverner province Fujian; g. Chen Tonghai, predsednik korporacije China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) in predsednik uprave korporacije China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec Corp.); g. Abdallah S. Jum'ah, predsednik in generalni direktor Saudi Aramca; in g. Steve Simon, direktor in višji podpredsednik korporacije Exxon Mobil Corporation (NYSE:XOM). Prisotni so bili tudi drugi dostojanstveniki s Kitajskega ministrstva, Saudi Aramca, ExxonMobila, Sinopeca in iz province Fujian.

Projekt Fujian za skupno rafiniranje in etilen bo skupaj s podjetjem za trženje fujianskih goriv služilo zadovoljevanju hitro rastočega kitajskega povpraševanja po nafti in petrokemikalijah. Sinergija teh dveh svetovnih integriranih podjetij, tesno združena z močmi štiripartnerskega in dolgoročnega dogovora o dobavi surove nafte s Saudi Aramcom, znatno povečuje konkurenčnost tega projekta in pomaga pri zagotavljanju proizvodnosti svetovnega razreda. To bo hkrati okrepilo kitajsko petrokemično industrijo in prispevalo k ekonomskemu razvoju province Fujian.

(1) Fujian Petrochemical Company Limited (FPCL) je v 50 % lasti korporacije China Petroleum and Chemical Corporation (Sinopec) in 50 % lasti fujianske vlade. ExxonMobil China Petroleum and Petrochemical Company Limited (ExxonMobil) je hčerinsko podjetje v polni lasti korporacije Exxon Mobil, Saudi Aramco Sino Company Limited (Saudi Aramco), pa je hčerinsko podjetje v polni lasti Saudi Aramca.

MULTIMEDIJSKE VSEBINE DOSTOPNE NA:http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=5255648

KONTAKT:

Kitajska stranka:

(Peking)

g. Sang Jinghua, (8610) 6499-0092

ali

(Fujian)

g. Lin Li, (86591) 8752-5766

ali

ExxonMobil:

(Peking)

Ga. Sarah Du, (8610) 6505-3880 Ekst. 7109

ali

ExxonMobil:

(Fairfax, VA)

Ga. Prem Nair, (703) 846-4467

ali

Saudi Aramco:

(Dhahran, SA)

g. Jamal Thabet Kheiry, (966 3) 874-5350