O-STA

Podjetje Johnson Controls za novo serijo BMW 5 skonstruiralo prvo dvobarvno vratno oblogo, sestavljeno iz enega dela

Dve barvi naenkrat

Burscheid, Nemčija - 8. maja 2007 Ob preoblikovanju serije BMW je prišlo tudi do nadgradnje notranjosti tega avtomobila. Za Johnson Controls, enega od vodilnih svetovnih dobaviteljev sistemov avtomobilske notranje opreme, elektronike in akumulatorjev, je to pomenilo popolnoma nov razvoj vratnih oblog. Z novimi stroji in inovativmi postopki je Johnson Controls uspelo sploh prvič nanesti dvobarvni premaz na enokomponentno podlago iz naravnih vlaken. Nov postopek zagotavlja tako cenovno učinkovito proizvodnjo kot visokokakovostni končni izdelek.

Dvobarvne komponente notranjosti avtomobilov so se doslej proizvajale po sistemu ločenih delov, ki jih je bilo nato potrebno sestaviti. Posledica te metode je, da so med sestavljenimi deli ostale vidne razpoke in vrzeli. V nekaterih primerih je ta metoda tudi precej otežila zagotavljanje skladanosti s strogimi omejitvami glede teže - to sicer ni veljalo za serijo BMW 5. "Preko tesnega sodelovanja z BMW smo prišli do tehnologije, ki pomeni nov preboj na tem področju - smo prvo podjetje, ki mu je uspelo obdržati enokomponentno podlago in jo uspešno prekriti z navito dvobarvno plastično folijo," je povedal Achim Hosenfeld, podpredsednik in generalni direktor podjetja Johnson Controls.

Vsak, ki je že skušal zaviti asimetričen predmet z darilnim papirjem in pri tem popolnoma poravnati stranice, tudi pri robovih, si verjetno lahko predstavlja, s kakšnimi težavami so se soočali pri Johnson Controls. Da bi zagotovili visoko kakovostni končni izdelek in skladen splošni vtis, je na točkah vratne obloge, kjer se srečata obe barvi, potrebna izjemna natančnost. Pri nanašanju na podlago se folija raztegne. To popači barvno demarkacijsko črto, zato je to nato potrebno znova poravnati. Popolnoma avtomatiziran proizvodni proces, stroji in napredna orodja poskrbijo, da barvne demarkacijske črte vedno ostanejo natanko tam, kjer je to potrebno.

Oprema za proizvodnjo na Kitajskem

Z inovativnimi vratnimi oblogami podjetja Johnson Controls se opremlja tudi serija BMW 5, ki jo trenutno proizvajajo v kitajski BMW tovarni v Shenyangu. Johnson Controls skrbi tudi za dobavo oseminčnih ekranov za sisteme za zabavo, vgrajene v zadnje seže "long-wheelbase" verzije serije BMW 5, ki jo proizvajajo na Kitajskem. Kot dodatno opremo širom po svetu nudi tudi integrirane odpiralce garažnih vrat, HomeLink. "Zadovoljni smo, da so naši izdelki in strokovno znanje pripomogli k visoki kakovosti novega modela," je povedal Achim Hosenfeld. Digitalne fotografije so na voljo na www.johnsoncontrols-press.com.

Več informacij je na voljo na naslovu:

Johnson Controls GmbH

Automotive Experience

Industriestr. 20-30

51399 Burscheid

Nemčija

Ina Longwitz

Tel.: +49 2174 65-4343

Fax: +49 2174 65-3219

E-mail: ina.longwitz@jci.com --