O-STA

Novinarska nagrada APA in BA-CA "Pisanje za SVE" bo ponovno podeljena v letu 2007

Mediji/Tisk/Nagrada/CEE/EU/Avstrija/APA/BA-CA

Rok za oddajo: Sprejemanje prispevkov do 31. julija 2007 - nagrada znaša 5.000 evrov =

Dunaj (OTS) - Že četrtič, odkar je bila ustanovljena, APA - Avstrijska tiskovna agencija v sodelovanju z Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) sprejema prijave za novinarsko nagrado "Writing for CEE". Novinarji iz srednjevzhodnih evropskih (CEE) in jugovzhodnih evropskih držav so vabljeni, da predložijo svoje članke za nagrado v višini 5.000 evrov.

Rok za oddajo novinarskih člankov, ki so bili objavljeni med 1. avgustom 2006 in 31. julijem 2007, je 31. julij 2007. Radijski, televizijski in spletni zapisi so prav tako primerni in dobrodošli. Dobitnik nagrade bo objavljen novembra 2007 na svečani prireditvi na Dunaju.

Nagrada, ki je bila prvič podeljena leta 2004, je bila ustanovljena kot način spodbujanja dobro utemeljene novinarske diskusije o vprašanjih, na temo evropske integracije. Vendar organizatorji poudarjajo, da ta nagrada ni EU nagrada, temveč "evropska nagrada, ki še posebej upošteva srednjevzhodno evropske (CEE) in jugovzhodno evropske države." Novinarji iz baltskih držav EU ter tudi iz Ukrajine, Belorusije in Moldavije so prav tako vabljeni k sodelovanju.

Člani mednarodne žirije so Jiři Pehe, nekdanji svetovalec Vaclava Havela, nekdanjega predsednika Češke republike, slovaški založnik Michael Berko, slovenski avtor Jože Hudezček, poljski novinar Igor Janke, madžarska radijska novinarka Júlia Váradi, CEE predstavnica za stike z javnostmi BA-CA, Ildiko Füredi-Kolarik, ter vodja oddelka APA za zunanjo politiko, Ambros Kindel.

Leta 2006 je bila nagrada dodeljena bosanskemu novinarju Šefiku Dautbegoviću. Njegov ironičen opis iskanja poti od bosanske prestolnice Sarajeva do Evrope je osvojil žirijo. Dautbegović je bil rojen leta 1948 v Prozorju in od leta 1973 dalje dela za sarajevski dnevni časopis Oslobodjenje. Leto pred tem je bila nagrada "Writing for CEE" dodeljena bolgarski novinarki Diani Ivanovi.

Prijavi priložite članek v izvirnem jeziku, angleški prevod in avtorjev življenjepis.

Dodatne informacije ter obrazec za oddajo "Writing for CEE" lahko najdete na internetu na spletni strani http://www.apa.at/cee-award.

Vaše članke pričakujejo na elektronski naslov: cee.award@apa.at.

Dodatne informacije:

Ambros Kindel Ildiko Füredi-Kolarik

Vodja oddelka za zunanjo politiko Vodja komunikacij CEE

APA - Avstrijska tiskovna agencija Bank Austria Creditanstalt

Tel.: +43-1-360 60 - 1400 Tel.: +43 (0) 50505-56102

e-naslov:ambros.kindel@apa.at e-naslov:ildiko.fueredi-kolarik@ba-ca.com