O-STA

UOP in italijanski Eni S.p.A. objavila načrte za proizvodnjo dizelskega goriva iz rastlinskega olja

Prva komercialna uporaba tehnologije UOP/Eni Ecofining(TM) kot odgovor na povpraševanje po biogorivih DES PLAINES, Illinois, 19. junij 2007

UOP LLC, podjetje v popolni lasti korporacije Honeywell (NYSE: HON) in Eni S.p.A. (NYSE: ENI) sta danes objavila, da bo Eni zgradil proizvodni obrat, ki bo za proizvodnjo dizelskega goriva iz rastlinskih olj uporabljal tehnologijo Ecofining(TM).

Obrat, ki se bo nahajal v Livornu v Italiji, bo dnevno proizvedel 6500 sodčkov rastlinskih olj za oskrbo evropskih rafinerij z "zelenim" dizelskim gorivom z visoko cetansko vrednostjo, s čimer bo odgovoril na rastoče potrebe po visokokakovostnih čistih gorivih in biogorivih, ki se pojavljajo povsod po Evropi.

Ta obrat bo prvi temeljil na tehnologiji Ecofining, ki sta jo razvila UOP in Eni. UOP je že izdelal osnovno predlogo za prvi objekt, ki naj bi začel delovati v letu 2009. Eni, ki je z dejavnostmi v 70 državah in letnimi prihodki v letu 2006 v višini več kot 86 milijard evrov ena vodilnih evropskih naftnih družb, prav tako načrtuje postavitev več dodatnih objektov Ecofining v svojih rafinerijah povsod po Evropi, ki so bodisi v njegovi celotni lasti ali podružnice.

"Ta projekt predstavlja del zaveze podjetja Eni k trajnosti," je dejal glavni izvršilni direktor podjetja Paolo Scaroni. "Ta obrat bo s proizvodnjo ultra visokokakovostnega dizla bistveno povečal vrednost naših dejavnosti na področju rafinerij, hkrati pa bo izpolnjeval predlagan evropski cilj, da do leta 2010 zalogo energije iz obnovljivih virov povečamo na 12 odstotkov."

UOP je ob koncu leta 2006 pokazal, da si prizadeva razvijati možne komercialne rešitve za uporabo energije iz obnovljivih virov v rafinerijah, ko je ustanovil poslovno enoto za obnovljive vire in kemikalije. Postopek Ecofining za zeleni dizel je njihova prva tehnološka ponudba na področju obnovljivih virov.

"UOP in Eni sta tesno sodelovala pri razvoju postopka za proizvodnjo zeleni dizel, ki temelji na uporabi obstoječe infrastrukture rafinerij in distribucije goriva, hkrati pa proizvaja visokokakovostno obnovljivo gorivo," je dejala Jennifer Holmgren, direktorica poslovne enote podjetja UOP za obnovljive vire in kemikalije. "Ta obrat je še en dokaz za učinkovitost tehnologije Ecofining."Postopek Ecofining temelji na uporabi tehnologije katalitske hidropredelave, s katero se rastlinska olja predela v zeleno dizelsko gorivo. Nastalo gorivo lahko neposredno nadomesti dizelsko gorivo, njegova cetanska vrednost (mera za sposobnost izgorevanja dizla) pa je zelo visoka, giblje se okrog 80. V primerjavi z dizlom, ki ga danes nudijo na črpalkah in ima cetansko vrednost med 40 in 60, se zeleni dizel kaže kot možna surovina za mešanje z dizlom, saj nekateri rafinerji želijo izboljšati obstoječa dizelska goriva in razširiti dizelske rezerve.

UOP LLC s sedežem v mestu Des Plaines v ameriški zvezni državi Illinois je eden vodilnih mednarodnih dobaviteljev in izdajalec licenc za procesno tehnologijo, katalizatorje, adsorbente, procesne obrate in svetovalne storitve naftnim rafinerijam, petrokemični industriji in industriji predelave plina. UOP je podružnica podjetja Honeywell International, Inc. in tudi v celoti v njegovi lasti ter vključena v njegovo strateško skupino za posebne materiale. Za več informacij obiščite njihovo spletno stran www.uop.com.

Honeywell International z vrednostjo 33 milijard dolarjev je eno vodilnih podjetij za raznovrstne tehnologije in proizvodnjo, ki odjemalcem po vsem svetu nudi letalske in vesoljske proizvode in storitve, nadzorne tehnologije za poslopja, domove in industrijo, avtomobilistične proizvode, turbopolnilnike, in specializirane materiale. Podjetje Honeywell ima sedež v mestu Morris Township, v ameriški zvezni državi New Jersey, njihove delnice kotirajo na borzah v New Yorku, Londonu in Chicagu in so vključene med 30 delnic, na podlagi katerih se oblikuje indeks Dow Jones Industrial Average, ter v indeks Standard & Poor's 500. Za dodatne informacije obiščite spletno stran podjetja: www.honeywell.com.

To sporočilo za javnost vsebuje trditve, ki se nanašajo na prihodnost, in so v skladu z ameriškim zakonom Private Securities Litigation Reform Act iz leta 1995 podvržene tveganjem in negotovostim. Vse trditve, ki ne vsebujejo dejstev, in se nanašajo na dejavnosti, dogodke ali razvoj, ki jih mi ali naše vodstvo načrtujemo, pričakujemo, projektiramo, vanje verjamemo ali pričakujemo, da se bodo ali se lahko zgodijo, so trditve, ki se nanašajo na prihodnost. Take trditve temeljijo na predvidevanjih in ocenah vodstva glede na pretekle izkušnje in trende, trenutno stanje, pričakovan prihodnji razvoj in druge ustrezne faktorje. Nikakor ne zagotavljajo prihodnjega delovanja, zato se lahko dejanski rezultati, razvoj in poslovne odločitve razlikujejo od teh, ki so nakazane v izjavah, ki se nanašajo na prihodnost. Trditve, ki se nanašajo na prihodnost, so tudi podvržene tveganjem in negotovostim, ki lahko vplivajo na naše rezultate, tako kratkoročne kot dolgoročne. Glavna tveganja in negotovosti so opredeljena v našem letnem poročilu in drugih dokumentih, ki smo jih predložili Komisiji za vrednostne papirje (SEC).

Kontakt:

UOP LLC

Susan Gross

(847) 391-2380

Susan.Gross@uop.com