O-STA

Chiyoda francoskemu podjetju Axens podelila licenco za titanijeve katalizatorje za ultra globoko razžvepljanje dizelskih goriv

YOKOHAMA, Japonska, 20. junij 2007

Korporacija Chiyoda (TOKYO:6366; ISIN: JP3528600004), vodilno japonsko podjetje za strojništvo in gradbeništvo, je danes objavila, da bo francoskemu podjetju Axens, podružnici IFP-ja, podelila licenco za titanijev katalizator za ultra globoko razžvepljanje (HDS). Chiyoda načrtuje, da bo proizvajala katalizatorje za dizelska goriva in s tem zadostila uredbam glede vsebnosti žvepla, ki bodo v naslednjih letih povsod po svetu še strožji.

Chiyoda se je pridružila raziskovalnemu projektu pod pokroviteljstvom Organizacije za nove energije in razvoj industrijskih tehnologij (NEDO) in Japonskega centra za naftno energijo (JPEC) ter raziskovala titanijeve katalizatorje za ultra globoko razžvepljanje dizelskega goriva. Znano je, da je aktivnost titanijevih katalizatorjev na enoto območja na površini večja kot pri aluminijevih katalizatorjih, ki se sicer uporabljajo za razžvepljanje dizelskega goriva; vendar pa so do sedaj komercialno uporabo titanijevega katalizatorja preprečevale tehnične težave zaradi velike površine katalizatorja. Podjetje Chiyoda je iznašlo zaščiteno metodo, ki te težave odpravlja.

Podjetje Axens, ki ga vodi g. Jean Sentenac, je globalno, njegove dejavnosti vključujejo izdajanje licenc za postopke na področjih rafinerij in petrokemične industrije, ter proizvodnjo in prodajo različnih katalizatorjev, ki se uporabljajo na teh področjih. Axens je tudi eden vodilnih podeljevalcev licenc za razžvepljanje bencina in dizelskih goriv, sam tudi dobavlja katalizatorje za take procese in je v mednarodnem okolju visoko cenjen.

Titanijev katalizator, ki sta ga Axens in Chiyoda razvila skupaj, je zelo visoko aktiven pri razžvepljanju, zato omogoča naftnim družbam, da proizvajajo dizel brez žvepla pri reakcijskih pogojih s temperaturo, ki je okrog 10-20 stopinj Celzija nižja od temperature pri običajnih aluminijevih katalizatorjih. Vredno je tudi poudariti, da titanijev katalizator močno reagira z dušikovo aromatično skupino in ima zato višjo hidrodenitogenacijsko (HDN) selektivnost kot aluminijev katalizator. Po nekaterih ocenah bi ta lastnost v prihodnje lahko omogočala široko uporabo tega katalizatorja za obdelavo z vodikom za različne destilate z visoko vsebnostjo dušika.

Axens trenutno pripravlja dokončne popravke industrijskih obratovalnih parametrov, načrtuje pa tudi že prve komercialne serije titanijevih prekurzorskih katalizatorjev za obdelavo z vodikom v prvi četrtini leta 2008.

Na Japonskem uredbe o gorivih brez žvepla (manj kot 10 ppm) veljajo že v letu 2007. Dve letu pred začetkom veljave te uredbe, v letu 2005, je večina japonskih naftnih družb že začela dobavljati dizel brez žvepla. Podjetji Axens in Chiyoda v sodelovanju nameravata dobavljati komercializiran proizvod v globalnem merilu, najprej pa v Evropi, kjer uredbe o gorivih brez žvepla stopijo v veljavo leta 2009.

Korporacija Chiyoda s sedežem v Yokohami na Japonskem nudi storitve na področju tehničnega načrtovanja, javnih naročil in gradnje (EPC) za predelavo plinov, naftne rafinerije, drugo predelavo ogljikovodikov in projekte za industrijske objekte, posebej na področjih vrednostne verige plina, ki v globalnih razmerah vključujejo Bližnji vzhod, Rusijo, Afriko in regije Jugovzhodne Azije. Chiyoda že 60 let stalno povečuje svoje bogate izkušnje in svojo obsežno globalno mrežo, s čimer si je ustvarila prednost brez konkurence.

Kontakt:

Chiyoda Corporation

Pisarna za odnose z vlagatelji in korporativno komuniciranje

Ken Ito/Aki Tanaka, +81-45-506-7538

kito@ykh.chiyoda.co.jp

Fax: +81-45-506-7085

http://www.chiyoda-corp.com/