O-STA

Holtec International začenja s projektom suhega skladiščenja v Černobilu

MARLTON, New Jersey - (BUSINESS WIRE) - 6. avgust, 2007 - Holtec International in ukrajinska Jedrska Elektrarna Černobil (ChNPP), ki je v državni lasti, sta 3. avgusta 2007 podpisala protokol o začetku projekta, s katerim bodo vse obsevano jedrsko gorivo iz treh nepoškodovanih reaktorjev v Černobilu, ki je trenutno shranjeno v globokih vodnih bazenih, shranili v nepropustne rezervoarje za dolgoročno varno shranjevanje. Projekt financira "zbor" industrijskih držav, vključno z Združenimi Državami, večino držav Zahodne Evrope, Ukrajino in Japonsko. Evropska banka za obnovo in razvoj s sedežem v Londonu vodi projekt v imenu Zbora darovalcev skozi Enoto za vodenje projekta locirano v Černobilu.

Projekt v Černobilu je leta 1999 začel konzorcij, ki ga je vodilo podjetje Framatome ANP (sedaj del družbe Areva). Areva je dosegla napredek pri projektu, predvsem na področju gradbeništva/konstrukcije. Vendar je leta 2003 projekt naletel na nerešljive tehnične probleme, kar je privedlo do tega, da sta spomladi 2007 reva in ChNPP sporazumno razdrla pogodbo.

Prva faza projekta, ki naj bi trajala 100 tednov, je ocenjena na dobrih 30 milijonov evrov. Vključuje načrtovanje, pridobivanje dovoljenj in testiranje prototipov. Druga faza, dostava glavne opreme, gradnja in zagon, ki naj bi trajala približno 160 tednov, je ocenjena na približno 170 milijonov evrov; ocena je bila narejena novembra 2006.

Vesel odločitve držav donatoric, da povabijo Holtec k dokončanju projekta, je generalni direktor podjetja Dr. Kris Singh povedal: "Počaščeni smo, da nas je zbor donatorjev prosil naj izpolnimo njihovo dolžnost do Ukrajine, ki je zaprla tri nepoškodovane reaktorje v Černobilu v sijajni gesti približevanju razvitega sveta. Dvaindvajset tisoč (22.000) enot za skladiščenje goriva bo Černobil spremenilo v največjo postavitev za suho shranjevanju na svetu. Navdušeni smo, da je zbor najel našo družbo, da zaključi ta najpomembnejši mejnik na področju upravljanja z uporabljenim jedrski gorivom."

Holtec International, razvejana družba za energetsko tehnologijo s sedežem v Marltonu, v zvezni državi New Jersey, je priznana kot svetovni vodja na področju tehnologije za skladiščenje in transport uporabljenega jedrskega goriva. Holtec International je prisotna v številnih državah, vključno z ZDA, Mehiko, Kitajsko, Kanado, Korejo, Tajvanom, Španijo, Švico in Ukrajino.

" Veljavna verzija sporocila je izvirno besedilo, ki je napisano v izvirnem jeziku. Prevodi so na voljo le v pomoc in jih je potrebno primerjati z izvirnikom, ki je edina verzija besedila, ki ima lahko pravne posledice".

KONTAKT:

Holtec International, Marlton, N.J.

Joy Russell

Direktor prodaje in marketinga

856-797-0900 ext. 655

Joy_Russell@holtec.com