O-STA

IPWireless na Danskem odprl razvojni center za tehnologijo mobilne televizije

Objekt v Aalborgu bo odgovoril hitro rastoče povpraševanje evropskih operaterjev po tehnologiji TDtv (TM), ki temelji na standardu 3G, in razvoju LTE

Uredništvo za gospodarstvo in telekomunikacije, multimedijske vsebine na voljo

AALBORG, Danska & CHIPPENHAM, Velika Britanija--(BUSINESS WIRE)�-25. september 2007 - IPWireless, podružnica podjetja NextWave Wireless Inc., (NASDAQ: WAVE) je danes objavil, da je v Aalborgu na Danskem odprl nov razvojni center, s katerim želi odgovoriti na hitro rastoče povpraševanje evropskih operaterjev po TDtv - zmogljivi tehnologiji za mobilno televizijo, ki jo je razvil IPWireless in na podlagi obstoječega spektra 3G nudi večkanalno mobilno televizijo visoke ločljivosti, digitalni radio in druge multimedijske storitve s kar najnižjimi stroški. Objekt v Aalborgu se bo osredotočil na razvoj modelov za terminale TDtv, modela za protokolne sklade MBSFN, integracijo tehnologij unicast in multicast, kot tudi na izpopolnjene razvojne projekte, ki temeljijo na brezžični tehnologiji LTE.

Razvojni center TDtv v Aalborgu bo podpiral komercialni razvoj tehnologije TDtv v Zahodni Evropi. Ekipa centra ima bogate izkušnje pri razvoju telekomunikacijske programske opreme in uporabi programske opreme 3GPP pri uveljavljanju tehnologije W-CDMA. IPWireless pričakuje, da bo v centru do konca leta zaposlenih več kot 40 inženirjev.

Center bo vodil Henrik Dalsgaard, strokovnjak za telekomunikacijsko tehnologijo, ki ima več kot 20 let izkušenj v sektorju brezžičnih komunikacij. G. Dalsgaard je v preteklosti v podjetju Nokia vodil pomembnejši objekt za raziskave in razvoj, je pa tudi eden od ustanoviteljev podjetja za brezžično tehnologijo WirTek.

"Tehnologija TDtv operaterjem omogoča, da svojim strankam nudijo dobičkonosno napredno storitev večkanalne mobilne televizije visoke ločljivosti. Gre za preizkušeno tehnologijo, ki je v celoti na voljo za komercialno uporabo," je dejal Dr. Bill Jones, glavni izvršni direktor in soustanovitelj podjetja IPWireless. "Izjemna ekipa inženirjev v Aalborgu bo igrala ključno vlogo pri pospeševanju vpeljevanja TDtv v Evropi."

"Zelo smo navdušeni, ker inovativno podjetje, kot je IPWireless, uresničuje investicije v Aalborgu," pravi g. Jesper Jespersen, direktor znanstvenega parka NOVI v Aalborgu.

"Imamo ta privilegij, da so na območju Aalborga številni visoko usposobljeni nadarjeni inženirji," je dodal Jon Thorgaard, namestnik direktorja oddelka Invest in Denmark v okviru danskega ministrstva za zunanje zadeve. "Tu živi in dela 40 podjetij in več kot 3000 strokovnjakov za brezžične komunikacije."

O TDtv

TDtv je rešitev na podlagi tehnologij 3GPP MBMS, ki mobilnim operaterjem omogoča, da svojim strankam nudijo dobičkonosne storitve večkanalne mobilne televizije visoke ločljivosti, digitalni radio in druge storitve na podlagi prenosa podatkov IP neomejenemu številu strank hkrati.

TDtv deluje na univerzalnih simpleksnih (TDD) spektralnih pasovih 3G, ki so v Evropi in Aziji na voljo na frekvencah 1900 MHz in 2010 Mhz. Z njegovo pomočjo operaterji UMTS bolje izkoriščajo svoje spektre TDD in svojim strankam nudijo privlačne mobilne pakete televizije in multimedij, brez da bi to vplivalo na govorne in podatkovne storitve 3G, ki uporabljajo univerzalen dupleksni (FDD) spekter 3G. Poleg tega ta tehnologija podpira delitev omrežja, s čimer nadalje zmanjšuje stroške uvajanja in delovanja.

IPWireless je februarja 2007 objavil uspešne rezultate skupnega strokovnega preizkusa TDtv, ki so ga izvedli Vodafone, Telefonica, Orange, in 3UK. Preizkus je potrdil zmožnost TDtv, da zanesljivo nudi do 14 programov visoke kakovosti na 5 MHz spektra TDD s pokritostjo, primerljivo omrežju WCDMA - vendar s precej manjšim številom baznih postaj. Preizkus je pokazal tudi zanesljivost telefonskih naprav dual-mode TDtv/WCDMA, kot tudi sposobnost tehnologije, da omogoča popolno mobilnost med prevozom.

O podjetju IPWireless

IPWireless nudi tehnologije, ki temeljijo na standardih in omogočajo operaterjem in agencijam za javno varnost, da svojim strankam, podjetjem in dežurnim službam nudijo zanesljive visokohitrostne mobilne širokopasovne in multimedijske storitve. Širokopasovna mobilna omrežja, ki delujejo na podlagi tehnologij podjetja IPWireless, se po vsem svetu uporabljajo že od leta 2002. Njihova rešitev TDtv omogoča operaterjem UMTS, da lahko v svojem obstoječem spektru nudijo mobilno televizijo in druge multimedijske storitve. Mesto New York je širokopasovno mobilno tehnologijo podjetja IPWireless izbralo za vzpostavitev mestnega brezžičnega omrežja za javno varnost. IPWireless je član skupine podjetij NextWave Wireless. Za več informacij obiščite spletno stran podjetja: www.ipwireless.com.

O podjetju NextWave Wireless Inc.

NextWave Wireless Inc. nudi širok spekter naprednih širokopasovnih mobilnih in brezžičnih multimedijskih produktov in tehnologij številnim največjim proizvajalcem mobilnih naprav, dobaviteljem mrežne opreme in ponudnikom brezžičnih storitev po vsem svetu. Proizvodi podjetja NextWave vključujejo polprevodnike WiMAX/Wi-Fi, širokopasovne mobilne sisteme TD-CDMA, globalna omrežja Wi-Fi in multimedijske programske rešitve, vgrajene v naprave. Podjetje razvija in trži svoje produkte v okviru svoje skupine vodilnih svetovnih podjetij, med katere sodijo NextWave Broadband Inc., PacketVideo Corporation, IPWireless, in GO Networks, Inc. NextWave ima obširen portfolio licenc za spektre, med drugim spektre na celotnih ozemljih ZDA, Kanade, Nemčije, Švice, Avstrije, Hrvaške, Češke in Slovaške. Podjetje namerava svoj spekter ponuditi v uporabo odjemalcem svojih naprednih širokopasovnih produktov in rešitev. NextWave Wireless ima sedež v San Diegu v ameriški zvezni državi Kaliforniji, svoje pisarne pa ima v več kot ducat državah. Obiščite spletno stran podjetja NextWave Wireless: www.nextwave.com.

" Veljavna verzija sporocila je izvirno besedilo, ki je napisano v izvirnem jeziku. Prevodi so na voljo le v pomoc in jih je potrebno primerjati z izvirnikom, ki je edina verzija besedila, ki ima lahko pravne posledice".

Medij:

Temono Communications

United Kingdom

Ed Howson, +44 (207) 981 9783

Ed.howson@temono.com

or

NextWave Wireless Inc.

United States

Michael Gury, 203-742-2535

mgury@nextwave.com