O-STA

Light Blue Optics pridobila US$26 milijonov za pospešitev razvoja miniaturnih projekcijskih laserskih sistemov

**Največji krog financiranja za serijo 'A' v evropskem elektronskem sektorju v zadnjih petih letih **

** Krog financiranja za pospešitev programa za razvoj izdelkov **

CAMBRIDGE, VB--(poslovno sporočilo)�-1. oktober 2007�-

Light Blue Optics (LBO), vodilni industrijski razvijalec holografske projekcijske laserske tehnologije je danes objavil, da je sklenil US$26 milijonov vreden krog financiranja serije 'A', ki sta ga vodila Earlybird Venture Capital in Capital-E.Sodelovala sta tudi obstoječa vlagatelja 3i plc, ki je vodil LBO-jev US$3.5 milijonov vreden prvi krog financiranja, in NESTA.

Od julija 2007 dalje je LBO svoje ključne stranke in strateške razvojne partnerje seznanjal z vzorci (engineering samples), čemur je sledila novica o krogu financiranja za serijo 'A'. LBO-ju bodo denarna sredstva omogočila, da bo pospešil razvoj izdelkov in komercializacijo programov za veliko proizvodnje miniaturnih projekcijskih sistemov na različnih trgih, vključno s samodejno elektroniko, digitalno signalizacijo in potrošniške elektronike. Podjetje ocenjuje, de bo razpoložljivi trg za miniaturne projekcijske sisteme do leta 2012 presegel $5 milijard.

LBO, ki je bil ustanovljen leta 2004, je razvil inovativno holografsko projekcijsko lasersko tehnologijo, ki omogoča projekcijo zelo kvalitetnih barv in slike na ravne in ukrivljene površine. LBO-jev novi pristop k projekciji predstavlja edinstveno kombinacijo značilnosti, vključno z ultra širokim dometom, vgrajenim laserskim sistemom za zmanjšanje madežev, neskončni fokus, majhno porabo energije, nepremične dele in robustno obliko, ki je primerna za minaturizacijo in nizko cenovno proizvodnjo.

Wolfgang Seibold iz Earlybirda je dejal: "LBO ima vse značilnosti velike investicije; inovativno tehnologijo z izrazito konkurenčno prednostjo na različnih velikih trgih, ki jo spremljata močni portfelj IP in talentirana ekipa. Podjetje se odlično sklada z zadnjim Earlybirdovom investicijskim skladom in zelo smo zadovoljni, da lahko objavimo sodelovanje v tem pomembnem krogu financiranja.embnem krogu financijranjaan odnjo.ijoj"

Direktor 3i-ja Stephen Lowery je dodal: "Ta $26 milijonska investicija je ena najbolj pomembnih investicij v evropskih serijah 'A' v zadnjih petih letih - zapuščina pomembnega napredka, ki ga je LBO skupaj s partnerji in strankami dosegel v zadnjih 12 mesecih. Podjetje smo podpirali od prvega financiranja, zato smo zelo zadovoljni, da lahko s to dodatno investicijo pokažemo našo podporo."

Rudi Severijns iz Capital-E-ja je komentiral: "LBO je na nas naredil vtis z edinstveno holografsko projekcijsko lasersko tehnologijo, za katero verjamemo, da lahko pridobi pomemben delež na novem hitro nastajajočem trgu za miniaturne projekcijske sisteme. Jasno je, da ima LBO potencial, da postane vodilno industrijsko podjetje, zato smo v skladu Capital-E zadovoljni, da smo pridruženi že obstoječim vlagateljem podjetja."

Generalni direktor Light Blue Opticsa dr. Chris Harris je dejal:, "Sklenitev tega US$26 milijonskega kroga financiranja nam bo omogočila, da pospešimo razvoj izdelkov in komercializiramo programe za veliko proizvodnjo miniaturnih projekcijskih sistemov. LBO ima vrhunsko tehnologijo, odlično strategijo pridobivanja strank na številnih trgih, močan sindikat investitorjev in je zastavljen tako, da postane vodilni svetovni dobavitelj za miniaturne projekcijske sisteme."

Opombe za urednike Light Blue Optics (http://www.lightblueoptics.com)

Light Blue Optics (LBO) je dinamično zasebno podjetje, ki razvija miniaturne projekcijske sisteme.

LBO-jeva zaščitena holografska projekcijska laserska tehnologija omogoča projekcijo zelo kvalitetnih barv in slike, ki ostanejo ostre ne glede na razdaljo. Zaradi učinkovite tehnologije, majhne velikosti, trdnosti in cenovne ugodnosti je idealna za razširjanje na številne trge, vključno s samodejno elektroniko, digitalno signalizacijo in potrošniško elektroniko.

LBO je ustanovila skupina vlagateljev, ki jo sestavljajo 3i plc., EarlybirdVentures in Capital-E.

3i plc (http://www.3i.com)

3i je svetovno vodilno podjetje zasebnega in tveganega kapitala. Osredotočamo se na odkupe, rast kapitala in tvegani kapital ter vlagamo po celi Evropi, ZDA in Aziji. Naša konkurenčna prednost izhaja iz mednarodne mreže ter močnega in širokega razpona poslovnih odnosov. Le-ti podpirajo vrednost, ki je prikazana v portfelju in pri naših delničarjih.

Poslovanje s tveganim kapitalom v podjetju 3i se osredotoča na vlaganje v perspektivne zagone podjetij in posle v začetni fazi. Poslovanje, ki trenutno obsega 200 investicij po celi Evropi, ZDA, Aziji in Izraelu, je ocenjeno na več kot EUR 1milijard. Investicije tveganega kapitala podjetja 3i spadajo med štiri glavne industrijske sektorje, ki vključujejo zdravstvo, telekomunikacije, programsko opremo in elektroniko/polprevodnike.

Nedavne investicije podjetja 3i vključujejo TransMedics (sistem za presaditev organov), Sulake (gaming community), The Cloud (wifi) in DiBcom(prenosna TV) z uspešnimi realizacijami za Domantis, Interhyp, KuDOSPharmaceuticals, Arakis, dtms, RedDot, UbiNetics, CSR, Element5,Bookham in številnimi drugimi.

Capital-E (http://www.capital-e.be)

Capital-E je sklad tveganega kapitala za zgodnje faze, ki se osredotoča izključno na zagon podjetij za mikro- in nano-elektroniko v Evropi. S pomočjo utrjenih odnosov z IMEC-om, največjim neodvisnim raziskovalnim centrom za mikro- in nano-elektroniko v Evropi, se sklad in njegov tvegani kapital lahko zanese tako na podporo 1300 specializiranih znanstvenikov in inženirjev kot tudi na finančni vzvod IMEC-ovih 500+ industrijskih partnerjev po celem kot so NXP, Infineon, STMicroelectronics, Intel, Matsushita/Panasonic, Texas Instruments, Samsung in TSMC za pospeševanje procesa vstopanja na trg. Sklad upravlja neodvisna skupina, ki je proporcionalno sestavljena iz strokovnjakov s podjetniškimi in industrijskimi izkušnjami ter izkušnjami s tveganim kapitalom.

Earlybird (http://www.earlybird.com) Earlybird Venture Capital, ki je bil ustanovljen leta 1997, je eden vodilnih evropskih vlagateljev v tehnologijo. S približno EUR 370 milijonov upravljanega denarja, skuša Earlybird vlagati v evropska hitro rastoča podjetja za tehnologijo, ki jih vodijo izjemno sposobne vodstvene ekipe in jih podpirajo mednarodni sindikati, z namenom razširiti dostop do potrošniškega in kapitalnega trga. Earlybird vlaga v prvi vrsti v evropska tehnološka podjetja v zgodnji fazi, trenutna investicijska prizadevanja pa ležijo na programski opremi, polprevodnikih, komunikaciji, tehnoloških platformah cleantech, medtech in biotech.

Earlybirdova ekipa pridobiva vrednost na osnovi dobrega razumevanja ciljnih investicijskih sektorjev in tesnega sodelovanja z vsako vodstveno ekipo. Earlybird močno podpira razvoj vsake družbe, in sicer s profesionalizacijo in oblikovanjem vodstvenih ekip, zagotavljanjem strateškega in produktnega svetovanja, oblikovanjem mednarodnih sindikatov za investitorje, izvajanjem korporativnih vpeljav in tesne vpletenosti pri doseganju primernih izstopov.

Šest Earlybirdovih visoko tehnoloških družb, v katere so bile vložene investicije, se je v zadnjih dveh letih pojavilo na različnih evropskih borzah: Interhyp,Tipp24 in Wilex (vse na Prime Standard, Frankfurt), Esmertec (SwissExchange, Zurich), Entelos (London Stock Exchange) in NoemaLife(Borsa Italiana, Milan). Interhyp je prislužil več kot 50-kratno vrednost vrednost začetne Earlybirdove investicije. Poleg tega je Earlybird podprl element 5, ki ga je prevzel Digital River, Identify, ki ga je prevzel BMC, Software in Alantos, ki sta bila prodana Amgenu za $300M USD.

NESTA (http://www.nesta.org.uk)

NESTA je Nacionalna ustanova za znanost, tehnologijo in umetnost. Naše poslanstvo je, da s pomočjo skladov v vrednosti več kot GBP 300 milijonov preoblikujemo možnosti za inovacijo v VB. To počnemo na tri načine: z delom gradimo bolj prodorne inovacijske kulture v tej državi; inovatorjem omogočamo dostop od kapitala v zgodnji fazi; ter spodbujamo raziskave za inovacije, da bi vplivali na tržno politiko.

Light Blue Optics:

Tamara Roukaerts, +44 (0)1223 428525

Marketing Manager

tamara.roukaerts@lightblueoptics.com