O-STA

Marillion Pharmaceuticals začel klinični razvoj za novo zdravilo proti raku

MALVERN, Pa.--(BUSINESS WIRE)�-24. oktober, 2007�-

Marillion Pharmaceuticals, Inc., razvojno farmacevtsko podjetje v privatni lasti, ki je usmerjeno v razvoj novih terapevtikov za zdravljenje raka, vnetij in avtoimunskih bolezni, je danes najavilo, da je ameriški Urad za Živila in zdravila potrdil njihovo Raziskavo uporabe nove učinkovine (IND). Marillion zdaj lahko nadaljuje z načrtovano Prvo fazo klinične študije za vodilni preizkusni proizvod podjetja, MN-201, analog vitamina D5 za oralno zaužitje, namenjen zdravljenju raka.

Prva faza bo vključevala odprto raziskavo s povečevanjem doziranja, na podlagi katere bo ocenjena varnost in farmakološki učinki zdravila MN-201 pri bolnikih z razvitimi tumorji pri različnih oblikah raka. Protokol klinične raziskave trenutno pregledujejo ustrezni odbori institucij, ki so bile izbrane za izvedbo študije, klinične zaloge pa so v pripravi.

"MN-201 je prvi sintetični vitamin D5 s kompleksom receptor-ligand, ki bo klinično testiran za različne vrste raka, med drugim za raka dojke in prostate ter za raka na črevesju," je dejal Zahed Subhan, Ph.D, generalni direktor podjetja Marillion Pharmaceuticals. "Na podlagi novega mehanizma delovanja bi bil lahko MN-201 uporaben tako za monoterapijo pri zdravljenju različnih tumorjev kot tudi za uporabo v kombinaciji z drugimi kemoterapevtskimi agenti, saj lahko pride do sinergijskih koristi," je dodal dr. Sughan.

V predkliničnih študijah je MN-201 v rakavih celicah pokazal široko učinkovanje proti tumorjem. Tudi na živalskih modelih se je oralno uživanje zdravila MN-201 pokazalo kot uspešno v delovanju proti tumorjem, vključno z regresijo tumorja na ksenotransplantskih modelih glavnih vrst čvrstih tumorjev. Za razliko od zdravljenja z drugimi analogi vitamina D(3) in naravno prisotne oblike vitamina D hormona kalcitriol, so bili pri uporabi MN-201 opaženi pozitivni učinki proti raku, pri tem pa ni prišlo do zvišane prisotnosti kalcija.

O podjetju Marillion Pharmaceuticals

Marillion Pharmaceuticals je rastoče farmacevtsko podjetje, usmerjeno v razvoj novih terapevtikov za zdravljenje za raka, vnetij in avtoimunskih bolezni. Njihova načrtovana proizvodna linija vključuje neizpolnjene medicinske potrebe, pri katerih bo ciljno tržišče po pričakovanjih močno naraslo in do leta 2010 samo v Severni Ameriki preseglo 1 milijardo dolarjev letno.

Podjetje Marillion se je osamosvojilo od Univerze v Pennsylvaniji, ustanovljeno pa je bilo februarja 2005 s izhodiščnim sofinanciranjem podjetja BioAdvance. Izhodiščni kapital so prejeli tudi od podjetja APIDC/Venture East.

Za več informacij obiščite spletno stran www.marillionpharma.com.

Kontakt:

Marillion Pharmaceuticals, Inc.

Zahed Subhan, Ph.D, JD, (+1) 610 644 5732

Email: zsubhan@marillionpharma.com