O-STA

Mednarodna fundacija za mielom (IMF) potrjuje, da REVLIMID(R) pri številnih oblikah krvnega raka s pozitivnimi učinki podaljšuje življenje

-- Dve študiji v prestižni reviji New England Journal of Medicine potrjujeta odkritja ---- Dobra novica v času, ko se pojavljajo novice o povečanih številih mielomov --

Uredništva za gospodarstvo, zdravje, medicinoSeverni Hollywood, Kalifornija, ZDA & WURZBURG, Nemčija--(BUSINESS WIRE)�-21. november 2007

Mednarodna fundacija za mielom (IMF), ki podpira razvoj in nudi izobraževanje, zastopstvo in podporo bolnikom z mielomom, njihovim družinam, raziskovalcem in zdravnikom, je danes objavila, da rezultati dveh večjih mednarodnih kliničnih raziskav predstavljajo dobro novico za bolnike z mielomom, posebej za tiste z aktivnim mielomom, ne glede na terapije, ki so jih že imeli. Novo objavljeni podatki nakazujejo, da je oralno zdravilo za raka REVLIMID(R) pri vseh vrstah mieloma povzročilo resno in v nekaterih primerih do sedaj nepoznano izboljšanje pri bolnikih, kjer so bile vse druge terapije neuspešne. Rezultati vključujejo povprečno obdobje preživetja skoraj tri leta (35 mesecev) ob uporabi REVLIMIDA, kar je najdaljše povprečno preživetje v tej skupini bolnikov, ki je težavna za zdravljenje. Podatki o preživetju so bili junija predstavljeni na Mednarodni delavnici o mielomu, tokrat pa so prvič sploh v zadnji številki revije New England Journal of Medicine hkrati objavljeni popolni podatki o dveh kliničnih raziskavah tretje faze, ene ameriške in ene evropske.

"Zelo smo navdušeni nad rezultati, ki sta jih pokazali tako mednarodna kot severnoameriška študija, in ki kažejo, da je kombinacija REVLIMIDA in deksametazona izjemno ugodna za bolnike z multiplim mielomom, ki so že bili zdravljeni," je dejal dr. Meletios Dimopoulos iz univerze v Atenah, glavni avtor mednarodne raziskave. "V veliko zadoščenje mi je videti, da bolniki, ki so sodelovali v raziskavi, živijo dlje, njihovo življenje pa je bolj kakovostno."

REVLIMID (lenalidomid) , ki ga proizvaja Celgene, je najnovejša med tako-imenovanimi novimi terapijami, in je skupaj z THALOMIDOM(R) in VELCADERJEM(R) izboljšala obete za bolnike z mielomom. Nove raziskave kažejo, da je REVLIMID v kombinaciji s steroidom deksametazonom dosegel "izvrstne rezultate" za razliko od samega deksametazona, "ne glede na bolnikove prejšnje terapije." REVLIMID se v Evropi in ZDA uporablja za zdravljenje mielomov, v ZDA pa je potrjen tudi za mielodisplastični sindrom, ki se razvije v levkemijo. Testirajo ga tudi za druge vrste levkemije in limfome, ter celo za trdne tumorje.

"Veseli smo, da so skupna prizadevanja pri iskanju učinkovitih zdravil za raka, ki je bil obravnavan kot redek in slabo poznan, pripeljala do zdravil, kot je REVLIMID," pravi Susie Novis, predsednica in soustanoviteljica Mednarodne fundacie za mielom. "Mielom je bil težko ozdravljiva bolezen, s temi novimi terapijami pa razvijamo učinkovito dolgoročno zdravljenje, ki temelji na uporabi zaporedja več zdravil v različnih kombinacijah. Dodatek zdravila z močjo REVLIMIDA je pri tej enačbi še posebej pomemben."

Mielom, imenovan tudi multipli mielom, je rak kostnega mozga, ki prizadene proizvajanje rdečih in belih krvničk in zarodnih celic. Čeprav je bil včasih obravnavan kot redka bolezen starih ljudi, se povečuje zanimanje zanj in z njim povezane skrbi. Nedavno poročilo (15. oktober) Ameriškega združenja za raka kaže, da se pojavnost mieloma povečuje kljub trendom, ki v zadnjih letih kažejo upadanja pojavov raka. Mielom se pojavlja tudi pri mlajših, tako da je danes polovica diagnosticiranih bolnikov mlajših od 60 let, vse več primerkov bolezni pa je opaženih tudi pri mlajših od 40 let. Študije Mednarodne fundacije za mielom na podlagi njihove genske banke Bank On A Cure(R), nakazujejo, da k širjenju mieloma pripomorejo toksini in onesnaževalci iz okolja, hkrati pa boljše diagnostične zmožnosti pomagajo odkriti več primerov v zgodnji fazi razvoja.

"Povečana pojavnost mieloma ustvarja nujnost za učinkovita zdravljena mieloma, te pravkar objavljene študije pa kažejo, da je REVLIMID v vsakem pogledu navdušujoč," je dejal Brian G.M.Durie, direktor in soustanovitelj fundacije IMF. "Glede na trenutne trende verjamemo, da bodo te študije predstavljale pomembna vodila za zagotavljanje najbolj primerne terapije bolnikom kar najbolj zgodaj v razvoju njihove bolezni."

Glede na študiji tretje faze, objavljeni v reviji New England Journal of Medicine, vzorec odzivanj "nakazuje, da je zdravljenje (z REVLIMIDOM) v zgodnji fazi bolezni lahko ugodno." Poleg tega so pred kratkim posodobili uradne smernice za zdravnike Compendia, kjer so dodali REVLIMID kot začetno zdravljenje za mielom, tako da zdravnikom ni več treba čakati, da se druga zdravljenja izkažejo za neuspešna.

O Mednarodni fundaciji za mielom Mednarodna fundacija za mielom je najstarejša in največja organizacija, posvečena mielomu, ki ima več kot 165.000 članov iz 113 držav po vsem svetu. Neprofitna organizacija s statusom 501 (c) 3 se posveča izboljšani kakovosti življenja za bolnike z mielomom in njihove družine, njihove aktivnosti pa potekajo na štirih ključnih področjih: raziskave, izobraževanje, podpora in zastopstvo. Do sedaj je fundacija IMF izvedla več kot 120 izobraževalnih seminarjev po vsem svetu, poleg tega ima vročo telefonsko linijo, poznano po vsem svetu, vzdržuje pa tudi edinstveno gensko banko Bank on a Cure(R), s katero želi spodbuditi raziskavo mieloma. Fundacija IMF je bila v neodvisni raziskavi, ki jo je izvedel Target Research Group, ocenjena kot najboljši vir informacij za paciente. Fundacijo lahko kontaktirate na (800) 452-CURE, izven ZDA pa na +1 (818) 487-7455. Za več informacij obiščite spletno stran www.myeloma.org.

Kontakt:

International Myeloma Foundation

Mediji: Stephen Gendel, +1-212 918-4655