O-STA

Novo objavljeni klinični podatki o oralnem zdravilu proti raku, REVLIMID, dokazujejo povečano preživetje bolnikov

Rezultati iz glavnih severnoameriških in mednarodnih poskusov zdravila, objavljeni v medicinski reviji New England Journal of Medicine

Bruselj, Belgija--(poslovno sporočilo)�-22. Nov. 2007�-Evropsko združenje za mielom (EMP) pozdravlja novo raziskavo, ki je bila ta teden objavljena v medicinski reviji New England Journal of Medicine, ki je odkrila, da so predhodno zdravljeni bolniki z multiplim mielomom, ki so prejeli REVLIMID skupaj z deksametazonom, v povprečju živeli skoraj tri leta dlje - najdaljše povprečno obdobje preživetja, kar so jih kdaj imeli v III. fazi poizkusov zdravil takšne skupine bolnikov. Poleg višjega povprečnega obdobja preživetja so ugotovitve iz dveh velikih, severnoameriških in mednarodnih preizkusov, naslednje: bolniki, ki so prejeli oralno terapijo za raka v kombinaciji s steroidom deksametazonom, so imeli tudi višji odstotek odzivnosti, daljši čas napredovanja bolezni in trajanje odziva v primerjavi z bolniki, ki so bili zdravljeni samo s steroidi.

"EMP je navdušen nad potencialnim vplivom, ki ga imajo nove terapije, kot je REVLIMID, na zdravljenje bolnikov z multiplim mielomom," je povedal doktor Rolf Pelzing, predsednik EMP. "Iz lastne izkušnje lahko potrdim pozitivne učinke REVILMID-a na bolnike. EMP upa, da bodo nadaljnje raziskave, kot so ti veliki mednarodni preizkusi zdravil, pomagale k povečanju vedenja o multiplem mielomu in omogočile delavcem v zdravstveni oskrbi, da dobijo orodje, da lahko bolezen spremenijo v kronično, vodljivo stanje."

Multipli mielom je redka oblika raka krvne plazme. Je druga najpogostejša oblika krvnega raka, ki prizadene več kot 80.000 ljudi v Evropi in približno 750.000 po celem svetu. Čeprav je nekoč veljal za bolezen starejših, se multipli mielom vse bolj pogosto pojavlja in diagnosticira med mlajšimi ljudmi - polovica bolnikov, ki jim je bila bolezen diagnosticirana, je mlajših od 60 let. REVLIMID (lenalidomid) iz tovarne Celgene je najnovejše zdravilo, ki ga uvrščajo med t.i. nove terapije, ki je spremenilo izglede za bolnike z mielomom in pomaga bolnikom, da živijo dlje ob boljši kakovosti življenja. REVLIMID je bil odobren v kombinaciji z deksametazonom za bolnike, ki so prejeli vsaj eno predhodno terapijo v ZDA in Evropi.

EMP je sodeloval na sestankih z EMEA za nadaljnje evropske potrditve, da predstavlja interese bolnikov z mielomom in nadaljuje s sodelovanjem z lokalnimi regulatornimi agencijami, da bi pomagal zagotoviti lokalno odobritev in kritje stroškov. EMP tesno sodeluje z mednarodno funadacijo za mielom (IMF) in si prizadeva izobraziti in usposobiti bolnike z mielomom po vsej Evropi.

EMP je evropska krovna organizacija podpornih skupin za bolnike z mielomom. V skladu s pomenom njihovega poglavitnega slogana, "Bolniki za bolnike," je to edina panevropska organizacija bolnikov z mielomom, ki ga vodijo bolniki in njihovi sorodniki za druge bolnike.

KONTAKT:

Za European Myeloma Platform

Dr. Rolf Pelzing, +49 2151 305170

rolf.pelzing@t-online.de