O-STA

Starbucks bo v Ruandi odprl regionalni center za pomoč kmetom

Podjetje še naprej vlaga v vzhodno afriško kavno skupnost

KIGALI, Ruanda & SEATTLE--(poslovno sporočilo)�- 1. dec. 2007�- Predsednik podjetja Starbucks (Nasdaq: SBUX) Howard Schultz je danes objavil, da bo podjetje Starbucks v Ruandi odprlo regionalni center za pomoč kmetom. Prostori bodo podjetju Starbucks omogočili, da bodo lahko sodelovali s kmeti v Ruandi in vzhodni Afriki, ter tako pokazali, da si še naprej prizadevajo za razširjanje njihove visoko kvalitetne in posebne kave po celem svetu. "Zelo smo zadovoljni, da imamo v Ruandi regionalni center za pomoč kmetom. Veselimo se sodelovanja s podjetjem Starbucks, ki skupnosti gojiteljev kave omogoča dodatno pomoč tukaj in v sosednjih državah," je rekel predsednik Ruande, Paul Kagame. "Ta center bo ponujal številne nove možnosti, da izboljšamo naše metode in proizvedemo še večje količine naših visoko kvalitetnih posebnih kavnih vrst."

Ruandski center, podoben centru v Etiopiji, ki so ga naznanili na začetku tega tedna, bo imel v delovnem kolektivu agronoma (znanstvenika iz agronomije)in bo podoben centru za pomoč kmetov v Costa Rici, ki je bil ustanovljen leta 2004. Zaposleni bodo sodelovali z vzhodno afriškimi kavnimi skupnostmi z namenom izboljšati kvaliteto kave in tehnike gojenja. Poskušali bodo tudi povečati število kmetov, ki bodo sledili smernicam za trajnostno kupovanje kave, t.i. "Coffee and Farmer Equity Practices" (C.A.F.E.). Ustanovitev centra za pomoč kmetom v Južni Ameriki je podjetju Starbucks prinesla boljše rezultate v kvaliteti, 20-odstotno povečanje pridelka na hektar, 80-odstotno zmanjšanje uporabe pesticidov ter 5-odstotno povečanje tistih gojiteljev kave, ki sodelujejo v programu "C.A.F.E. Practices".

Schultzu so se v Ruandi pridružili predsednik Starbucksa za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko (EMEA) Cliff Burrows, podpredsednik Starbucksa za kavo in globalno preskrbo Dub Hay, in podpredsednica Starbucksa za korporativno socialno odgovornost Sandra Taylor.Med svojim obiskom v Ruandi se bo Schultz srečal s predsednikom države Kagame in obiskal lokalne nasade kave.

"Počaščeni smo, da imamo priložnost sodelovati v nadaljnjem razvoju gojenja kave v Ruandi in vzhodni Afriki nasploh. Odlične kavne vrste, ki rastejo tukaj, so cenjene po celem svetu, Starbuck pa je izredno zadovoljen, da lahko pomaga gojiteljem kave in hkrati te čudovite kavne vrste deli z ljudmi po celem svetu s pomočjo skoraj 15000 trgovin," je rekel Schultz.

Starbucks utrjuje in poglablja svojo angažiranost v vzhodni Afriki, še posebej se osredotoča na nove tehnične programe kot je center za pomoč kmetom, ki kmetom pomaga pridelati visoko kvalitetne kavne vrste za kupce posebnih kavnih vrst, kot je Starbucks. Današnja objava temelji na investicijah, ki jih je Starbucks vložil v vzhodno Afriko v zadnjih petih letih. Te vključujejo:

-- Obvezo, da bo do 2009 podvojil količino vzhodno afriške kave, kupljene v letu 2006;

-- Več kot $4 milijone za izboljšavo vzhodno afriških skupnosti kmetov, ki gojijo kavo, preko projektov kot so šole in mostovi;

-- Izvajanje programov skupaj z neprofitnimi organizacijami, kot sta CARE in WaterAid, za spopadanje z ruralnimi razvojnimi izzivi v regiji;

-- Dodaten $1 milijon za program, ki omogoča dostop do nizko obrestnih posojil za vzhodno afriške gojitelje kave s pomočjo neprofitnega posojilodajalca Root Capital, v skupni vrednosti $10 milijonov za posojila gojiteljem kave po celem svetu.

O podjetju

Starbucks

Podjetje Starbucks Coffee nudi poživljajočo izkušnjo, ki z izjemno dobro skodelico kave obogati človekovo življenje v enem samem trenutku. Če želite biti del te izkušnje obiščite stran www.starbucks.com.

KONTAKT:

Starbucks Coffee EMEA B.V.

Hans van Bochove (za EMEA), +31-0-6-2111-3174

hvanboch@starbucks.com

ALI

Starbucks Coffee Company (za vse trge razen EMEA)

Stacey Krum or Mark Lamb, +1-206-318-7100

press@starbucks.com