O-STA

ETNOGRAFSKI MUZEJ NA DUNAJU GOSTI SVETOVNO PREMIERO RAZSTAVE 'TUTANKAMON IN SVET FARAONOV'

Ekskluzivna šestmesečna turneja po Evropi se začne 9. marca

DUNAJ, AVSTRIJA (7. marec 2008) - V Etnografskem muzeju na Dunaju je od 9. marca na ogled razstava "Tutankamon in svet faraonov", ki predstavlja več kot 140 razstavnih eksponatov iz Tutankamonove grobnice in drugih najdišč.

Dunaj je edina evropska postaja te razstave, ki jo organizirajo National Geographic, Arts and Exhibitions International, AEG Exhibitions in EMS Exhibits Vienna v sodelovanju z egiptovskim Vrhovnim svetom za antikvitete in Muzejem umetnostne zgodovine. Zanimanje za razstavo je izjemno in muzej je v predprodaji prodal rekordno število vstopnic.

"Magija Tutankamona še vedno osvaja srca ljudi po vsem svetu," je dejal Zahi Hawass, generalni sekretar Vrhovnega sveta za antikvitete. "S pomočjo te razstave bomo zbrali prepotrebna sredstva za ohranitev egipčanskih spomenikov ter gradnjo in obnovo muzejev. Egipčanski arheološki ostanki so dediščina vsega sveta in mi smo njihovi edini varuhi," je dodal.

Mnogi eksponati, ki so nastali v obdobju 2000 let, še niso bili razstavljeni izven Egipta. Razstavljenih je 70 predmetov, ki so pripadali najmogočnejšim egipčanskim vladarjem, med drugim izjemno zlato smrtno masko Psusenesa I.

Galerije, posvečene Tutankamonu, prikazujejo na primer faraonove zlate sandale, nakit in orožje. Na ogled je tudi 3-metrski kip, ki je največja znana upodobitev Tutankamona, in ena izmed štirih zlatih krst z mozaiki iz dragih kamnov, v kateri so bili shranjeni faraonovi balzamirani notranji organi.

V zadnji galeriji so razstavljeni tomografski posnetki Tutankamona. To so prvi tridimenzionalni posnetki faraona, s pomočjo katerih so znanstveniki odkrili nove podrobnosti o njegovem življenju in smrti.

Materiali za novinarje in fotografije: www.tut.khm.at

Vstopnice:

Vstopnice so na voljo za določen datum in uro prihoda. Zaradi velikega povpraševanja svetujemo nakup vnaprej.

Vstopnica velja za 50-odstotni popust v Muzeju umetnostne zgodovine (prihranek 5 EUR).

Odrasli: 18,00 EUR

Otroci: 8,50 EUR

Skupine (10 ljudi): 15,00 EUR

www.tut.khm.at, Wien Ticket (+43 158885), �--Ticket (+43 196096).

Posebni popusti:

- 15-odstotni popust z nakupom karte Wien Card pri Wien Tourism

- V hotelih verig Marriott in Renaissance so na voljo posebni paketi z vstopnicami

- Paketi železniških kart in vstopnic of 99 EUR pri www.railtours.at

Fotografije: http://prfoto.at/main.php?g=1&u=38&dir=200803&e=20080307_c&a=event

Kontakt

Trimedia Communications

T: +43 1 524 43 00

E: pharao.presse@trimedia.at