O-STA

Stališče SEG-a in Zelene alternative glede predloga SDS za spremembo pomorskega zakonika

Nevladno združenje Slovensko ekološko gibanje (SEG) in Zelena alternativa (ZA) zavračata poziv SDS in njenega predsednika Janeza Janše po spremembi pomorskega zakonika.

Janez Janša je napovedal predlog za spremembo člena, s katerim je prepovedano priplutje ladij in podmornic na jedrski pogon v luko Koper. Državni zbor je nedavno sprejel nov pomorski zakonik, s katerim je uzakonil luko Koper kot nejedrsko območje. Za to odločitev si zasluži Državni zbor vso pohvalo.

Severni Jadran je ekološko posebno ranljiv biotop, katerega zaščiti je namenjeno delovanje trilateralne komisije Slovenije, Hrvaške in Italije in MED Foruma vladnih in nevladnih organizacij za zaščito sredozemskega morja. Po nedavnem sprejetju pomorskega zakonika poskuša SDS skočiti na vlak, ki je ravnokar odpeljal. S tem si Slovenija ne bo pridobila posebnih točk za vstop v NATO in EU, saj je NATO sam opozoril, da Slovenije ne potrebuje kot jedrske cone.
SDS tudi sporoča v javnost, kako je Jedrska elektrarna KRŠKO varna in da s prevozom goriva in z jedrskimi odpadki ni posebnih problemov. S tem dokazuje svoje nepoznavanje ekologije in pomanjkanje celovitega koncepta varovanja okolja ter trajnostnega razvoja Slovenije.