O-STA

Hitlerjeva pisalna podloga iz muenchenskega pakta 30. septembra na dražbi

FOTOGRAFIJE IN POSNETKI NA VOLJO NA:
http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=5789528

HOUSTON--(BUSINESS WIRE)--29. septembra, 2008--Ta torek bodo imeli ponudniki po svetu neverjetno priložnost, da pridobijo košček zgodovine, ki sta ga imela doslej v lasti le dva lastnika: ameriški veteran iz druge svetovne vojne in pred njim Adolf Hitler.


Hitlerjeva pisalna podloga, ulita v bronu, skupaj z inicialkami zloglasnega diktatorja in z znamenjem nacističnega orla v dvignjenem reliefu, bo naprodaj v svetovni spletni dražbi na www.munipact.com, ki se bo začela 30. septembra 2008 ob 7. uri CST (Central Standard Time). Datum je simbolen, saj označuje 70. obletnico najbolj pomembne vloge, ki jo je pisalna podloga odigrala v zgodovini.

Adolf Hitler je namreč 30. septembra 1938 z najpomembnejšimi evropskimi voditelji dosegel sporazum, s katerim je Nemčija v bistvu dobila nadzor nad Čehoslovaško. Pri tem spornem muenchenskem paktu ni sodeloval noben češki predstavnik. Podpisali so ga predsedniki vlad Velike Britanije Neville Chamberlain, Francije Edouard Daladier, Italije Benito Mussolini in Adolf Hitler. Sporazum je Hitlerju zagotovil odskočno desko za kasnejšo invazijo in okupacijo Evrope, brez enega samega izstreljenega naboja, ampak le s potezo nalivnega peresa. Pisalna podloga, ki bo na dražbi, je služila kot podlaga, na kateri so bili narejeni ti usodni podpisi. Kmalu zatem je sledila druga svetovna vojna.


Sedaj pa skočimo sedem let naprej. Ko so ob koncu vojne osvobodilne vojske korakale skozi Evropo, je višji poročnik 179. pehotnega polka ameriške vojske, Jack McConn, pisalno podlogo odkril v kleti Fuhrerbaua, Hitlerjevega muenchenskega štaba, kjer je bil pakt podpisan. McConn je podlogo obdržal za spomin. To je bilo avgusta leta 1945, in od takrat je podloga v lasti McConna. Poleg Hitlerjevih incialk in insignij, ima podloga tudi črnilnika, ki sta repliki spomenikov žrtvam prevrata v muenchenski pivnici leta 1923, Hitlerjevaga prvega poizkusa, da bi prevzel oblast v Nemčiji, po katerem je bil zaprt, kar je obenem ustvarilo okolje, v katerem je napisal Mein Kampf.


Pristnost pisalne podloge je potrdil neodvisni organ. Celostni podatki o virih so na voljo na spletni strani www.munipact.com. Na spletni strani so na voljo tudi fotografije pisalne podloge, video intervjuji z McConnom in posnetek podpisovanja muenchenskega sporazuma, na katerem je vidna podloga.

(C) Copyright 2008. Vse slike in vsebina so avtorska last Burke McConn
Idea. Vse pravice pridržane.

SLIKE IN POSNETKI NA VOLJO:
http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=5789528

KONTAKT: McConn Group, Houston
Burke McConn, 713-385-6368
bmcconnidea@sbcglobal.net