O-STA

Univerza v Koebenhavnu: Okoljski strokovnjaki na srečanju v Koebenhavnu 10.-12. marca 2009 v podporo novemu podnebnemu dogovoru

KOEBENHAVN, Danska -(BUSINESS WIRE)- Letna konferenca Združenih narodov o podnebnih spremembah (COP14) v Poznanu se končuje, vendar še vedno ostaja veliko nerešenih vprašanj, s katerimi se je treba spopasti do naslednje konference (COP15) v Koebenhavnu, na kateri bo dosežen dogovor o ukrepanju proti podnebnim spremembam.

Strokovnjaki iz različnih držav so se tako odločili, da priskočijo na pomoč svetovnim voditeljem in politikom. Prvič v zgodovini se bodo strokovnjaki za podnebne spremembe iz več kot 70 držav zbrali v danskem Koebenhavnu in od 10. do 12. marca 2009 v okviru srečanja z naslovom "Klimatske spremembe: svetovna tveganja, izzivi in odločitve" predstavili najnovejša dognanja na področju klimatskih sprememb (www.climatecongress.ku.dk).

Da gre za izjemno pomembno srečanje, potrjuje tudi dejstvo, da se ga bodo udeležili svetovno znani strokovnjaki, med drugim tudi predsedujoči Mednarodni skupini ZN o podnebnih spremembah (IPCC) in dobitnik Nobelove nagrade za mir Dr. Rajendra Pachauri, Lord Nicholas Stern z londonske School of Economics, predsednik Evropske komisije José Manuel Barosso in danski predsednik vlade Anders Fogh Rasmussen, ki bodo osrednji govorniki na kongresu.

"To je priložnost, da strokovna skupnost predstavi resnost problema. Izzivi so tako veliki, da moramo združiti moči in politikom pojasniti dogajanje," je dejala profesorica Katherine Richardson, namestnica dekana Univerze v Koebenhavnu in predsednica organizacijskega odbora kongresa. "Do zdaj je odziv izjemno velik. To bo pomemben in velik dogodek."

Strokovnjaki za podnebne spremembe, med njimi profesor John Schellnhuber z Inštituta za podnebne raziskave v Potsdamu, profesor Dan Kammen z univerze Berkeley, ZDA, profesor William D. Nordhaus z univerze Yale, ZDA, in profesorica Diana Liverman z univerze Oxford, Velika Britanija, bodo na srečanju predstavili sklepe svetovne znanstvene skupnosti, ki naj bi jih voditelji in politiki upoštevali pri novem dogovoru o podnebnih spremembah na konferenci Združenih narodov COP14 decembra 2009. Zaključki konference bodo objavljeni v strnjenem poročilu o najnovejših dognanjih na področju podnebnih sprememb in možnih ukrepih, katerega izvod bodo dobili vsi udeleženci decembrske konference Združenih narodov.

Na 57 posameznih sejah bodo strokovnjaki iz 70 držav govorili o vsakem posameznem vidiku znanosti o podnebnih spremembah, vključno s trenutnimi tehnološkimi in političnimi možnostmi za boj proti njim. Organizatorji so prejeli več kot 1400 strokovnih povzetkov, ki naj bi jih vključili v program konference, pri pripravi dogodka pa sodeluje tudi združenje desetih uglednih univerz "Mednarodna zveza raziskovalnih univerz" (IARU). IARU sestavljajo Univerze Koebenhavn, Yale, Berkeley, Oxford, Cambridge, Tokio, Peking, Singapur, Zürich in Avstralska državna univerza.

Kontakt:

Edelman
Mark Grundy, +1 212-819-4882
mark.grundy@edelman.com
ali
Nathan Strauss, +1 212-704-4573
nathan.strauss@edelman.com
ali
Climate Office, University of Copenhagen, Communications
Morten Jastrup, +45 6116 3233
morten.jastrup@gmail.com
ali
Charlotte Brix Andersen, +45 28754101
CHBA@adm.ku.dk

Sporočilo za javnost je dostopno na spletni strani:
http://www.businesswire.com/news/home/20081211005018/en