O-STA

Klopi na doslej neznanih nadmorskih višinah

Strokovnjaki Mednarodne znanstvene delovne skupine za klopni encefalitis (ISW-TBE) opozarjajo na nevarnosti klopnega encefalitisa (TBE); sedaj so med najbolj ogroženimi skupinami planinci, saj tudi klopi plezajo vse više.

(Dunaj, 29. januarja 2009) - Klope, okužene z virusom TBE, so leta 2008 prvič zasledili tudi nad 1.500 metrih nadmorske višine kot eno izmed posledic globalnega segrevanja. Skupina ISW-TBE je zato že večkrat pozvala, da cepljenje proti TBE postane običajen preventivni ukrep za vse, ki obiskujejo endemična območja.

Večja mobilnost - večje tveganje

Za obiskovalce, ki se ne odločijo za preventivno cepljenje, ima lahko to dolgotrajne posledice. TBE, virusna bolezen, ki jo prenašajo klopi, prizadene centralni živčni sistem. Pojavlja se v različnih oblikah, od manjših nevroloških motenj do motene koncentracije, depresije, hujše paralize in celo smrti.

Epidemologija TBE


"Od leta 1990 je bilo v Evropi zabeleženih prek 157.500 primerov TBE, kar ustreza približno 8.755 primerov letno. Zaradi podnebnih razmer je Avstrija država z visoko stopnjo tveganja za TBE. Toda, ker je delež cepljenih v Avstriji zelo visok, se je število primerov TBE zmanjšalo s 677 v letu 1979 na 86 v letu 2008," pojasnjuje profesor Jochen Süss iz Inštituta Friedrich Löffler iz Jene. "Na ravni Evrope," pravi profesor Pier Luigi Lopalco iz Evroposkega centra za preventivo in nadzor bolezni (ECDC), "TBE še ni bolezen, ki jo je potrebno prijaviti. Kljub temu pa si prizadevamo povečati osveščenost o nevarnostih TBE in tako motivirati ljudi, da se cepijo." Ko si enkrat okužen, vzročno zdravljenje ni mogoče.

Desetletnica delovanja ISW-TBET


Mednarodna delovna skupina ISW-TBE se že več kot desetletje posveča boju zoper smrtonosnemu TBE virusu.

Za več informacij obiščite:
www.ISW-TBE.info, www.TBE-prevention.info, and www.tick-victims.info.

Fotografije so dosegljive preko EPA (European Pressphoto Agency) in jih lahko prenesete brezplačno na:

http://www.ots.at/redirect.php?iswtbe

Za dodatne informacije se obrnite na:

Michael Leitner, Public Health PR-Projektgesellschaft mbH

Tel: +43-(0)1-602 05 30-0, Email: michael.leitner@publichealth.at