O-STA

Spletni odvetnik na pohodu

Internet prinaša revolucijo še eni tradicionalni gospodarski panogi. Je klasično odvetništvo obsojeno na propad?

Povprečen uporabnik pravnih storitev si pod pojmom "odvetništvo" predstavlja razkošno pisarno, metre debelih knjig na policah, dober avto, uglajenega gospoda ali gospo v dragi obleki in luknjo v svoji denarnici.

A nič ni večno in tudi tu internet obrača pravila posla na glavo. "Ljudje so pripravljeni plačati znanje in uporabne informacije, ne pa embalaže. Rešitev svojih pravnih problemov želijo v obliki konkretnih pojasnil in odgovorov, tukaj in zdaj, ne čez 3 mesece ali eno leto," pojasnjuje Matej Oblak, ki na portalu Pravozatelebane.com koordinira novo storitev Hitri pravni nasvet . Projekt je sad dela skupine mladih pravnikov in programerjev, ki so k sodelovanju pritegnili nekaj sivih glav, tudi iz odvetniških vrst.

In kaj je tisto, po čemer projekt izstopa? "Kdorkoli lahko dobi hiter, zanesljiv, neodvisen in kvaliteten nasvet ali razlago pravnega strokovnjaka glede določenega vprašanja, situacije ali problema, ki ga tare. Ne da bi moral narediti en sam korak ali poklicati eno samo telefonsko številko in ne da bi moral za to najeti kredit. Storitev je anonimna in popolnoma varna. Cena takega nasveta znaša le 49,90 EUR. S pomočjo naprednih tehnologij smo pravne strokovnjake "prisilili" , da med seboj tekmujejo za možnost, da odgovarjajo na vprašanja uporabnikov, in da svoj čas kar najbolj racionalno izkoristijo, s čimer se cena storitve zniža na sprejemljivo raven," pojasnjuje Oblak.

Je Hitri pravni nasvet grožnja odvetniškemu poklicu? "Sploh ne," je prepričan Oblak, "za odvetnike (pa tudi druge pravnike) je to nova priložnost, kako priti tudi do tistih strank, ki se sicer zaradi geografskih omejitev ali previsoke cene odvetnikov nikoli ne bi obrnile nanje. Prvi pogoj pa je seveda kvaliteta, ki jo stalno nadziramo in merimo. Za bleferje pri nas ni prostora," še dodaja Oblak.