O-STA

Peta obletnica širitve na TV5 Monde

Bruselj, 28. aprila 2009

Francoska mednarodna televizijska postaja TV5 Monde bo s predvajanjem posebne 90-minutne oddaje obeležila peto obletnico največje širitve EU doslej. Oddaja, ki je nastala v sodelovanju z Generalnim direktoratom Evropske komisije za širitev, bo na sporedu v četrtek, 30. aprila 2009, ob 21. uri po srednjeevropskem času.

Ta posebna oddaja z naslovom "Vivre à 27... et après?" se ozira nazaj na ekonomske in socialne posledice integracije ter na proces širitve Evropske unije, ki poleg političnih izzivov odpira številna vprašanja o tem, kako Evropa deluje s 27 članicami.

V Češkem muzeju glasbe v Pragi bodo o vplivu širitve leta 2004 razpravljali med drugimi udeleženci okrogle mize z različnih koncev Evrope tudi Michaela JELINKOVA, predstavnica za stike z javnostjo češkega podpredsednika vlade zadolženega za evropske zadeve, Thomas SNÉGAROFF, zgodovinar in strokovnjak za Evropo, in Pierre MIREL, direktor oddelka za Zahodni Balkan na Generalnem direktoratu Evropske komisije za širitev. Svoje poglede pa bo v posnetem intervjuju predstavil tudi nekdanji češki predsednik Vaclav HAVEL.

Niz prispevkov, ki jih je TV5 MONDE posnel v raznih novih državah članicah, kandidatkah in potencialnih kandidatkah, bo osvetlil prednosti in izzive evropske širitve. Prispevki obravnavajo socialni in ekonomski razvoj, kot ju vidimo na Poljskem, Češkem, Cipru, v Estoniji, Turčiji in Srbiji.

Avdiovizualno gradivo bo evropskim nacionalnim, regionalnim ali lokalnim televizijskim postajam v mednarodnih verzijah na voljo brezplačno in brez omejitev avtorskih pravic.

Če bi radi prejeli kopijo tega materiala, se obrnite na:

Kontakt za medije
Sandra Bumbar-Malchow
Wassergasse 3
10178 Berlin
Tel: + 49 30 65 000 320
Faks:+ 49 30 65 000 150
E-mail: s.bumbar@media-consulta.com