O-STA

Evropska nagrada za mlade novinarje

Mladi novinarji in novinarke, stari od 17 do 35 let, imajo ta teden še zadnjo priložnost, da v pisnih ali radijskih izdelkih predstavijo poglede na evropsko prihodnost in svoje prispevke prijavijo na natečaj EU Young Journalist Award. Evropska komisija bo zadnje prijave sprejela 31. maja na spletni strani natečaja.

Prispevke, ki jih bodo mladi mojstri ter mojstrice peresa in radijski ustvarjalci ter ustvarjalke prijavili na natečaj, bo ocenila tričlanska žirija v sestavi Mirko Štular (Radio Slovenija), Stojan Žitko (Delo) in Tina Vončina (predstavništvo Evropske komisije). "Letos obeležujemo 20. obletnico začetka demokratičnih sprememb v Srednji ter Vzhodni Evropi in peto obletnico največje širitve v zgodovini Unije. Napredek, ki ga je združena Evropa dosegla, je ogromen, širitev iz leta 2004 pa velik uspeh; tako za Unijo kot za posamezne države članice. Kljub temu je potrebno ta uspeh, ki se pogosto zdi samoumeven, razložiti, strahove in neutemeljene mite o širitvi pa soočiti z dejstvi. Za to so prav gotovo najbolj primerni mladi novinarji, ki lahko širitev osvetlijo iz raznolikih perspektiv (denimo politične, ekonomske, varnostne) in so poleg tega pomembni oblikovalci mnenj," je mlade k sodelovanju pozvala članica komisije Tina Vončina.

Slovenski zmagovalec oziroma zmagovalka se bo konec avgusta pridružil/a ostalim zmagovalcem iz 34 sodelujočih držav na posebnem izletu po Berlinu. Ob 20. obletnici padca berlinskega zidu se bodo novinarji prihodnosti med drugim na zaključni konferenci srečali s predstavniki EU, politiki, veleposlaniki in izkušenimi predstavniki sedme sile.

Mladi novinarji in novinarke naj svoje prispevke prijavijo na www.eujournalist-award.eu