O-STA

Baletni dnevi 09

Letošnje baletne dni Opere in baleta SNG Ljubljana (prve smo uspešno in zelo odmevno organizirali lani) bomo izvedli ob pomembni osebni podpori gospoda Zorana Jankovića, ljubljanskega župana, in sodelovanju MOL, Zavoda za turizem Ljubljana, Ena GROUP iPROJEKT d. o. o, Teatra d. o. o. ter NLB d. d., Hotela Slon d. d., vrste tujih kulturnih inštitutov v Ljubljani ter Slovenskega centra Mednarodnega gledališkega inštituta. Osrednji dogodek Baletnih dni 2009 in prireditev Junij 2009 v Ljubljani bo premiera baleta Labodje jezero, ideal romantičnega baleta - tokrat ... po Prešernu, ki bo 12. junija ob 21. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani. V tokratni postavitvi bomo na znamenito glasbo P. I. Čajkovskega združili starodavno legendo o iskanju nedosegljive ljubezni, lepote in popolnosti s tragično življenjsko zgodbo slovenskega pesniškega velikana Franceta Prešerna. Znameniti romantični beli balet s sodobnimi primesmi bo tokrat v spektakularni scenografiji zaživel v samem osrčju Ljubljane, na Prešernovem trgu, od koder slovenski pesnik hrepeneče zre v okna svoje nedosegljive Julije Primičeve. V baletu bosta poleg naših najboljših baletnih plesalcev in plesalk Bojane Nenadović Otrin, Rite Pollacchi, Tjaše Kmetec, Regine Križaj, Sanje Nešković Peršin, Ane Klašnje, Lukasa Zuschlaga, Petra Đorčevskega in drugih nastopili tudi tuji baletni zvezdi, in sicer Tomislav Petranović, solist Portugalskega nacionalnega baleta, ter Alen Bottaini, prvak Bavarskega državnega baleta. Najnovejša baletna produkcija SNG Opera in balet Ljubljana je obenem tudi celovečerni koreografski prvenec koreografov Bojane in Jaša Otrina. Letošnji baletni dnevi se bodo tako uradno začeli že s simboličnimi dnevi odprtih vrat na Prešernovem trgu v Ljubljani, kamor se bodo baletke in baletniki iz svoje vadbene dvorane najprej podali na vaje, ki bodo v dneh pred premiero baleta Labodje jezero, ideal romantičnega baleta - tokrat ... po Prešernu potekale na uličnem odru.

V okviru 2. baletnih dni bomo v hotelu Slon organizirali okroglo mizo na temo Odprta vprašanja o življenju po aktivni karieri baletnih plesalcev.

Na srečanju vrhunskih mednarodnih in domačih umetnikov in strokovnjakov s področja baletne in plesne umetnosti bomo domači javnosti ponudili različne poglede na problematiko odprtih vprašanj o življenju po izredno kratki aktivni karieri baletnih plesalcev.

Med drugim bomo gostili Maggie Foyer iz Velike Britanije, nekdanjo baletno plesalko in plesalko sodobnega plesa, učiteljico plesa in profesorico na Odprti univerzi (Open University) ter plesno kritičarko pri številnih plesnih publikacijah, tudi pri Dance Europe; Risimo Risimkin iz Makedonije, članico Izvršnega odbora Mednarodnega plesnega sveta (IDC /CID Unesco) in vodilno makedonsko koreografinjo; Ajo Jung iz Srbije, direktorico Mestnega baleta iz Beograda in predsednico Mednarodnega plesnega sveta za Srbijo in Črno goro - Internacional Dance Council (IDC / CID - UNESCO); Josepha Fontano iz Italije, podpredsednika Mednarodnega plesnega komiteja ITI (IDC ITI) in predsednika Svetovne plesne zveze za Evropo (World Dance Alliance Europe); Ulricha Roehma iz Nemčije, predsedujočega Nemške zveze poklicnih plesnih pedagogov, urednika časopisa Ballett Intern, nekdanjega predstavnika pri Kraljevi plesni akademiji za Nemčijo in Avstrijo; Stašo Zurovca iz Hrvaške, plesalca in koreografa, ravnatelja baleta Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca z Reke, ter Pascala Sévajolsa iz Francije, baletnega plesalca, korepetitorja, pianista, skladatelja, glasbenega svetovalca ter nekdanjega sodelavca Rolanda Petita pri televizijski produkciji.

2. baletne dni bo prav gotovo zaznamovala tudi zanimiva Promenadna razstava fotografij, ki nosi pomenljiv naslov Eleganca v gibanju. Z njo bomo poživili nekoč zelo živahno promenado na Cankarjevi ulici, saj bomo z zanimivimi črno-belimi fotografijami, ki predstavljajo svojevrstno zgodbo o popolnosti in valujočem prepletanju teles v gibanju plesalcev in spuščenih arabskih konj, okrasili izložbe nekaterih najbolj zanimivih lokalov, poslovalnic in prodajaln (Opera bar, Brodnik, d.o.o., Liu Jo, Poslovalnica NLB, trgovine Urko, Stiefelkoenig, Ecco, ZOOO, blagovnica Nama ter Restavracija & Lounge Slon), ki vodijo proti središču mesta in osrednjemu dogodku baletnih dni - beli baletni predstavi v srcu glavnega mesta. Pripravili jo bomo skupaj s Senčili Bled d. o. o. − blagovno znamko Arabskih konj Pintar in Novo Ljubljansko banko, d. d. Fotografije fotografov Roberta Balena in Petra Koštruna ter fotografije konj fotografa Sama Vidica je v razstavno obliko pričaral oblikovalec Jernej Kokelj.

Razstava Eleganca v gibanju - Elegance in Motion bo v času baletnih dni obogatila tudi 1. mednarodni konjeniški festival Saeta Equina, ki bo na Gospodarskem razstavišču med 18. in 21. junijem. V arabskem večeru, ki bo prav tako na Gospodarskem razstavišču, bodo z odlomki iz baletov Romeo in Julija ter Hrestač - Božična zgodba koreografa in režiserja Yourija Vamosa nastopili tudi baletni plesalci SNG Opera in balet Ljubljana − Ana Klašnja in Lukas Zuschlag ter Ksenija Kovač in Barbara Križaj. Stična točka Elegance v gibanju je sodelovanje med umetnostjo in konjeništvom. Trenutek lepote plesalčevega telesa v objemu graciozne moči − tokrat na skupnem odru in v skupnem okviru.

Poleg omenjenih aktivnosti bo udeležencem in obiskovalcem prireditev na voljo tudi t. i. Srečevališče ali Meeting point pri Slonu v priljubljeni ljubljanski restavraciji in loungu Slon, kjer se bodo lahko ob skodelici kave ali čaja sprostili in poklepetali ter si ogledali informacijsko gradivo o dogodkih 2. baletnih dni in nekaterih drugih predstavah SNG Opera in balet Ljubljana. V srečevališču pri Slonu bodo lahko prisluhnili tudi zanimivim pogovorom z baletnimi umetniki in udeleženci mednarodne okrogle mize, ki bo potekala v okviru sporeda baletnih dni.

Od 8. do 28. junija 2009

Različne lokacije po Ljubljani

SPORED PRIREDITEV:

8. junija - 28. junija 2009 v času vaj do premiere

in pred vsako predstavo, Prešernov trg

DNEVI ODPRTIH VRAT

Ogled vaj in baletnih treningov

11. junija - 28. junija 2009, Cankarjeva ulica

ELEGANCA V GIBANJU - ELEGANCE IN MOTION

Promenadna razstava fotografij

12. junija - 28. junija 2009, Restavracija & Lounge Slon

SREČEVALIŠČE PRI SLONU

Informacijsko središče ob skodelici kave ali čaja

Petek, 12. junija 2009, ob 21. uri, Prešernov trg

LABODJE JEZERO

Ideal romantičnega baleta - tokrat ... po Prešernu

Premiera

Ponovitve: 13., 15., 17., 20., 23., 28. junija ob 21. uri, Prešernov trg

Torek, 16. junija 2009, ob 18. uri, Restavracija & Lounge Slon

SREČEVALIŠČE PRI SLONU

Informacijsko središče ob skodelici kave ali čaja

KLEPET Z BALETNIMI SOLISTI, PLESALCI V PREDSTAVI LABODJE JEZERO

18. junija - 21. junija 2009, Gospodarsko razstavišče

ELEGANCA V GIBANJU - ELEGANCE IN MOTION

Razstava fotografij

V okviru 1. mednarodnega konjeniškega festivala Saeta Equina

Četrtek, 18. Junija, ob 21. uri, Gospodarsko razstavišče

BALETNI NASTOP V OKVIRU ARABSKEGA VEČERA

V okviru 1. mednarodnega konjeniškega festivala Saeta Equina

Petek, 19. junija 2009, ob 18. uri, konferenčna dvorana hotela Slon

ODPRTA VPRAŠANJA O ŽIVLJENJU PO AKTIVNI KARIERI

BALETNIH PLESALCEV

Okrogla miza z mednarodno udeležbo

(srečanje bo potekalo v angleškem jeziku)

Sobota, 20. junija 2009, ob 18. uri, Restavracija & Lounge Slon

SREČEVALIŠČE PRI SLONU

Informacijsko središče ob skodelici kave ali čaja

KLEPET Z MEDNARODNIMI STROKOVNJAKI, UDELEŽENCI OKROGLE MIZE

28. junija 2009 ob 21. uri, Prešernov trg

LABODJE JEZERO

Ideal romantičnega baleta - tokrat ... po Prešernu

Sklep baletnih dni 2009

Generalni pokrovitelj BALETNIH DNI 2009:

Ena GROUP Iprojekt, d.o.o.

Baletne dneve 2009 so omogočili:

MOL z osebno podporo župana Zorana Jankovića

MOL, Oddelek za kulturo, načelnik dr. Uroš Grilc

Zavod za turizem Ljubljana

Teater d. o. o. - izvršni producent

iProjekt, d.o.o.

NLB d. d.

Hotel Slon

Arabski konji Pintar

Saeta Equina

Goethejev inštitut

Društvo gospodarstva za podporo nemške kulturne dejavnosti

Italijanski inštitut

Francoski inštitut Charlesa Nodierja

Slovenski center Mednarodnega gledališkega inštituta (SC ITI)

Pripravile:

Nataša Jelić, odnosi z javnostmi SNG Opera in balet Ljubljana

Tatjana Ažman, dramaturgija SNG Opera in balet Ljubljana

Ajda Rooss, dramaturgija SNG Opera in balet Ljubljana

Več informacij o dogodkih: www.balet.si

&

Nataša Jelić

Odnosi z javnostmi

SNG Opera in balet Ljubljana

Cankarjeva 11

1000 Ljubljana

Tel. +386 1 241 14 26

Gsm. +386 51 68 44 33