O-STA

Najdi.si upihnil prvo svečko

Edini pravi slovenski internetni iskalnik Najdi.si (razvilo ga je slovensko podjetje Noviforum) je že v svojem prvem letu delovanja postal ena izmed najbolj obiskanih slovenskih spletnih strani. Na dan uporabniki opravijo že prek 200.000 ogledov strani. Na svoj prvi rojstni dan se Najdi.si tako lahko pohvali z 18.000 različnimi dnevnimi uporabniki, ki sprožijo več kot 40.000 iskanj. Mesečno pa si 180.000 različnih uporabnikov ogleda 6 milijonov strani, ki so plod 1.2 milijona iskanj.

Baza iskalnika obsega več kot milijon slovenskih spletnih strani, skoraj milijon slik in 300.000 datotek drugega tipa (video, glasba). Oziroma kot so ob podelitvi priznanj finalistom Najboljši na Infosu zapisali pri reviji Monitor: »ko gre za iskanje podatkov v slovenskem delu spleta, ga ni čez iskalnik Najdi.si«.

Ob iskalniku pa na domači strani www.najdi.si najdemo dodatne zanimivosti in informacije. Katalog avtomobilov tako obsega prek 1.850 modelov, poslovni register zajema 165.000 poslovnih subjektov, šal so zbrali 10.000, citatov modrecev je 7.000, seveda pa lahko od tam pošljete tudi elektronsko razglednico.

Iskalnik odlikuje vrhunska iskalna tehnologija, za razliko od slovenskih spletnih imenikov pa je tudi edina baza s podatki za celotni slovenski splet. Večina uporabnikov namreč zmotno uporablja izraz iskalnik tako za internetne iskalnike kot imenike, čeprav med njimi obstaja precejšnja razlika. V imenike skrbniki spletnih strani sami vpisujejo naslove svojih strani ter kratek opis le – teh, uporabniki pa nato iščejo po teh vpisih. Strani, ki ni vpisana v imenik, tam seveda ne morete najti, najboljši slovenski imeniki pa vsebujejo kratke opise o največ 25.000 straneh.

Pri iskalniku pa gre za indeks spletnih strani, ki ga zgradi poseben program. Najdi.si tako s prečesavanjem celotnega slovenskega spleta ustvari indeks vseh obstoječih slovenskih strani. Poleg osnovnih podatkov o sami strani program v indeks vnese tudi celo vsebino strani, vključno z grafiko teh strani.

Zaradi stalnega prečesavanja slovenskega spleta je Najdi.si vedno aktualen, saj v njem najdemo tudi strani, stare le nekaj ur. In le redko naletimo na stran, ki ne obstaja več. Najdi.si je tudi učinkovit odgovor na problem natančnosti iskanja - kako najti pravo informacijo iz ogromne zbirke podatkov. Najdi.si uporablja poseben način razvrščanja najdenih strani glede na ustreznost po sistemu Trident Precision Rank*. Novi način razvrščanja pomeni, da uporabnik v večini primerov že v prvem poskusu najde stran oziroma informacijo, ki najbolj ustreza iskalnemu pogoju. Najdi.si v tem pogledu predstavlja novo kvaliteto iskanja, ki jo uporabnikom v tem trenutku ne more zagotoviti noben drug tuji ali slovenski iskalnik oziroma spletni imenik.

In še zanimivost: uporabniki v iskalnik najpogosteje vpisujejo pojme s področja zaposlovanja in financ, avtomobilizma, vremena, mobilne telefonije in seveda erotike. Zaradi možnih razvrščanj po področjih je v deležih posmeznih področij težko govoriti, med posameznimi besedami pa so na vrhu seks in igre.

*Trident Precision Rank je v podjetju Noviforum razvit matematični model, ki zagotavlja veliko natančnost iskanja po velikih zbirkah hipertekstnih besedil. Sistem razvrsti strani po ustreznosti glede na vpisano uporabnikovo poizvedbo, značilnosti strani in strukturo povezav z drugimi stranmi. Enostavno povedano: več ljudi vas pozna bolj pomembni ste. In če imate pomembne prijatelje potem ste tudi vi pomembni. Torej več povezav na neko stran pomeni da je stran pomembnejša.