O-STA

Zmerna izpostavljenost UV-žarkom pomaga preprečevati raka

Veldhoven - Redna zmerna izpostavljenost UV-žarkom pripomore k preprečevanju raka na dojkah, prostati in debelem črevesu ter celo ne-Hodgkinovih limfomov (ene izmed dveh vrst raka na limfnih vozlih). Ekipa nizozemskih znanstvenikov, ki jo vodi Han von der Rhee iz haaške klinične skupine "Hagaziekenhuis" in z Univerze v Rotterdamu, je do tega zaključka prišla v študiji, ki jo je zdaj objavila strokovna revija "European Journal of Cancer Prevention". V članku se von der Rhee in kolegi navezujejo na dejstvo, da vedenje javnosti o vplivih izpostavljenosti UV-žarkom zaostaja za trenutnimi znanstvenimi dognanji. "Delo nizozemskih raziskovalcev ponovno kaže, da izpostavljenost UV-žarkom pozitivno vpliva na človeško zdravje. Potencialne nevarnosti prekomerne izpostavljenosti so splošni javnosti dobro znane. Po drugi strani pa se zdravju dobrodejne vidike zmerne izpostavljenosti UV-žarkom na prostem ali v solariju premalo izpostavlja v javnosti dostopnih informacijah", pojasnjuje Ad Brand iz organizacije Sunlight Research Forum (SRF).

V študiji je nizozemska raziskovalna skupina sistematično pregledala in ocenila trenutno dostopna znanstvena odkritja, ki se osredotočajo na povezavo med izpostavljanjem UV-žarkom in rakom notranjih organov.

Sunlight Research Forum (SRF) je neprofitna organizacija s sedežem na Nizozemskem. Njen cilj je splošni javnosti omogočiti dostop do najnovejših zdravstvenih in znanstvenih odkritij o vplivih zmernega obsevanja z UV-žarki na ljudi.

Celoten članek "van der Rhee, Han; Coebergh, Jan Willem; de Vries, Esther: Sunlight, Vitamin D and the Prevention of Cancer: A Systematic Review of Epidemiological Studies; v: European Journal of Cancer Prevention" lahko prenesete s spletne strani SRF www.sunlightresearchforum.eu.


Kontakt za medije:
Ad Brand
Sunlight Research Forum (SRF)
Tel.: +31 (0)651 358 180
info@sunlightresearchforum.eu
www.sunlightresearchforum.eu