O-STA

Solariji so vir vitamina D

Bruselj, 9. oktober 2009 (ESA) - Za zagotavljanje uravnovešene količine vitamina D, ki ga dobi telo, je uporaba solarijev koristna, še posebej pozimi. To je nasvet skupine raziskovalcev pod vodstvom profesorja Johana Moana z Univerze v Oslu, ki izhaja iz raziskave, objavljene v strokovni reviji "Photochemistry and Photobiology". "V zimskih mesecih se raven vitamina D močno zmanjša, saj sončni žarki vsebujejo premalo ultravijolične svetlobe, da bi spodbudili proizvodnjo vitamina D v človeški koži. Z uporabo solarijev v tem času se lahko tej prekinitvi izognemo in tako ohranimo uravnovešeno raven vitamina D," pravi Johan Moan.

"Solariji torej ne ponujajo samo nadzorovane poti do zagorelosti, temveč lahko njihova uporaba tudi preprečuje pomanjkanje vitamina D," Moanovim izjavam dodaja Christina Lorenz, direktorica združenja European Sunlight Association (ESA). Kot nadalje pove Lorenzova, lahko pri solarijih razvijemo individualni program porjavitve, ki upošteva uporabnikov tip kože, vrsto solarija in čaz izpostavljenosti UV-žarkom, da preprečimo prekomerno izpostavljenost kože, kateri se moramo ogibati tako znotraj kot zunaj.

Vitamin D, kot dokazujejo svetovne medicinske raziskave, pozitivno vpliva na zdravje celic, kosti in organov ter deluje proti obolenjem imunskega sistema in kože. Ob vzpodbudi UV-žarkov do 90 % vitamina D tvori koža.

European Sunlight Association (ESA) je evropska krovna organizacija za industrijo sistemov porjavitve in zastopa 28 nacionalnih združenj in podjetij iz 15 držav članic EU, Norveške, Švice, Rusije in ZDA. Sedež ima v Belgiji.

Informacije:

Angleški povzetek raziskave, ki so jo izvajali Johan Moan, Zoya Lagunova, Emanuela Cicarma, Lage Aksnes, Arne Dahlback, William B. Grant in Alina Carmen Porojnicu, "Sunbeds as Vitamin D Sources" lahko najdete in prenesete s spletne strani www.sunlightresearchforum.eu.

Kontakt za medije:

Frank Harbusch

Generalni sekretar

European Sunlight Association a.s.b.l. (ESA)
51, Chaussée de Charleroi
1471 Loupoigne
Belgium

Tel.: +32-67-670114
Faks: +32-67-648048
Email: europeansunlight@skynet.be

Splet: www.europeansunlight.eu